Sari direct la conținut

Un copil de 8 ani din Grecia, nevaccinat, a murit din cauza difteriei, boală considerată eradicată de 30 de ani

HotNews.ro
Un copil de 8 ani din Grecia, nevaccinat, a murit din cauza difteriei, boală considerată eradicată de 30 de ani

​Un copil în vârstă de 8 ani a murit în urmă cu două zile în Grecia din cauza difteriei, boală considerată eradicată de acum 30 de ani. Copilul nu era vaccinat împotriva bolii, iar vestea a șocat comunitatea medicală din Grecia, scrie Euractiv.com. În Grecia, ultimul deces al unui copil din cauza difteriei s-a înregistrat în urmă cu 30 de ani.

Potrivit presei din Grecia, copilul era, cel mai probabil, nevaccinat. El a ajuns în stare gravă la spital, iar medicii nu au mai reușit să îi salveze viața.

Directorul spitalului de pediatrie din Grecia unde a fost tratat copilul a declarat că acesta nu făcuse vaccinul care protejează împotriva difteriei și care ar trebui administrat, în mod normal, la o vârstă fragedă.

În România, medicii de familie au cerut, în urmă cu o săptămână, Ministerului Sănătății, lansarea de urgență a unui program național de vaccinare împotriva difteriei pentru persoanele expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si conștientizare a populaţiei.

Apelul are loc în contextul în care în Ucraina, la granița cu România, au fost înregistrate cazuri de difterie. La nivel naţional nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii ’80.

„Medicii de familie din România îsi arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariţei si răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populaţia si să recomandăm măsuri de prevenţie”, a declarat dr. Dina Mergeani, presedintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Argumentele medicilor de familie din România pentru solicitarea lor sunt:

  • Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Naţional de Vaccinare care conţine anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecţie în faţa bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toţi adulţii de peste 24 de ani se crează condiţiile apariţiei unei populaţii receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;
  • Ca o consecinţă a fenomenului de „reticenţă la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii si tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă si protecţie optimă pentru că părinţii nu au respectat programul naţional de imunizare;
  • În România se foloseste un vaccin care se utilizează în toată Europa si care poate fi administrat si adulţilor. Vaccinul asigură protecţie în acelasi timp si faţă de tetanos (boală cu evoluţie extrem de gravă chiar si cu tratament specific) si faţă de tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global);
  • În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, si după vârsta copilăriei, prin programe naţionale.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro