Un crater mai mare decât Parisul a fost descoperit sub gheața din Groenlanda
Un meteorit gigant s-a prăbușit în Groenlanda, acum cel puțin 12.000 de ani, creând un crater mai mare decât orașul Paris, care a fost descoperit recent sub gheață de către un radar, au anunțat miercuri cercetătorii, relatează AFP.
Este primul crater de acest tip descoperit vreodată în Groenlanda și sub un strat de gheață în general și se încadrează în top 25 cratere descoperite pe Pământ, potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances.
Impactul acestui crater mare de 31 de kilometri sub ghețarul Hiawatha ar fi putut să aibă repercusiuni importante în regiune, și chiar la scară mai largă, potrivit cercetătorilor.
Potrivit cercetătorilor, în momentul în care a intrat în atmosferă este posibil să fi afectat climatul și a topit multă gheață, ceea ce ar fi dus la un aport mare de apă rece în strâmtoarea Nares, între Canada și Groenlanda, care ar fi putut afecta curenții oceanului în întreaga regiune.
”Impactul probabil s-a produs după formarea calotei glaciare a Groenlandeai, dar echipa de cercetare lucrează încă la datarea precisă”, a spus profesorul John Paden, co-autor al sutudiului și profesor asociat la Universitatea din Kansas.
Descoperirea a fost făcută inițial în 2015 pornind de la date provenite dintr-un program NASA, dar o echipă internațională de cercetători a lucrat la verificarea acestor observații.
Alte date au fost colectate grație ”unor tehnologii de radar mai avansate”.
”Până acum nu a fost posibil să datăm cu exactitate craterul în mod direct, dar starea sta sugerează în mod puternic că a fost format între momentul în care gheața a început să acopere Groenlanda, așa că sunt cel puțin trei milioane de ani, și finalul ulimei ere glaciare, acum 12.000 de ani”, a explicat Kurt Kjaer de la muzeul de Istorie din Danemarca.