Sari direct la conținut

Un grup de cetățeni români din Liban – mame cu copii, persoane vulnerabile și familiile acestora, repatriați în România

HotNews.ro
Romani repatriati din Liban / Sursa foto: Guvern
Romani repatriati din Liban / Sursa foto: Guvern

69 de cetățeni români – mame cu copii, persoane vulnerabile și familiile acestora – au fost repatriați joi în țară, urmare a eforturilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și al altor instituții ale statului român, a anunțat Guvernul.

Cetățenii au fost întâmpinați de premierul Marcel Ciolacu, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

”Guvernul României nu lasă niciun român fără sprijin, indiferent de locul în care se află. Sunt mame cu copii, persoane din categorii vulnerabile, familii întregi pe care le aducem în siguranță, în România. Intervenția statului român este un act de normalitate, cu atât mai mult cu cât compatrioții noștri au cerut sprijinul autorităților să fie asistați pentru repatriere din Liban, țară în care există riscuri de securitate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Transportul grupului de români și familiilor acestora asistați pentru repatriere din Liban s-a realizat cu o aeronavă de transport de tip C 130 Hercules, din dotarea Forțelor Aeriene Române, la solicitarea ministrului Afacerilor Externe, în contextul deteriorării accentuate a situației de securitate din Orientul Mijlociu.

Autoritățile române vor continua demersurile pentru asistarea în vederea repatrierii și a celorlalți cetățeni români și membrilor de familie ai acestora care au solicitat sprijin și se află încă în Republica Liban.

Cum pot românii să-și înregistreze prezența în Beirut pentru a primi protecția consulară

Într-un comunicat de presă separat, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că cele 69 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE, în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării.

De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.

Operațiunea a fost susținută, de asemenea de MAI, organizații neguvernamentale și Primăria București.

MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică.

Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune.

În acest context, MAE a reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.

Cetățenii români se pot adresa Ambasadei României la Beirut și își pot anunța prezenţa în Republica Libaneză, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail beirut@mae.ro și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Beirut:+961 76 775 503.

1136 de români și-au înregistrat prezența în Liban până la 1 octombrie / MAE le recomandă „ferm” să plece de acolo

Până la data de 1 octombrie, 1.136 de români și-au înregistrat prezența în Liban, la Ambasada României din Beirut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, care spune că menține constant legătura cu ei.

MAE le-a recomandat cetățenilor români care se află în Liban să părăsească teritoriul acestui stat și menține „avertismentul de călătorie cu privire la existența riscurilor majore de securitate, cauzate de impredictibilitatea escaladării”.

Avertismentul de călătorie a fost emis în octombrie 2023. 

„Având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban, am reiterat permanent recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune”, a transmis MAE într-un comunicat.

„Situația de securitate este fluidă și evaluăm toate scenariile, în funcție de informațiile din teren și din dialogul cu partenerii europeni și regionali, pentru a nu expune la riscuri adiționale și a nu pune în pericol viața persoanelor aflate în situații vulnerabile”, a adăugat sursa citată.

În noaptea de luni spre marți a început invazia Israelului în Liban, prin raiduri „limitate” împotriva țintelor Hezbollah din zona de frontieră. În ultimele 24 de ore, cel puțin 95 de persoane au fost ucise și 172 rănite în loviturile israeliene asupra regiunilor sudice ale Libanului, în estul Văii Bekaa și în Beirut, a anunțat marți dimineață Ministerul Sănătății din Liban.

INTERVIURILE HotNews.ro