Sari direct la conținut

Un membru al comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Iaşi cerea bani, porci, ouă, brânză și smântână în schimbul eliberării certificatelor de handicap

HotNews.ro
Un membru al comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Iaşi cerea bani, porci, ouă, brânză și smântână în schimbul eliberării certificatelor de handicap

​​Romeo Bărboşelu (66 de ani), președintele Asociaţiei Teritoriale a Surzilor din Iaşi și membru al comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Iaşi, supranumit „Sile Cămătaru”, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Bărboşelu este acuzat că cerea bani (până la 1.000 de euro), dar și porci, carne, ouă, brânză sau smântână în schimbul eliberării de certificate de handicap, uneori false, scrie Ziarul de Iași, care publică azi interceptări din dosar.

Romeo Bărboşelu era supranumit de familiile persoanelor bolnave „Sile Cămătaru”, potrivit interceptărilor obținute de jurnaliștii ieșeni. „Mita de la aceştia era cerută pe faţă, fără niciun scrupul, de la euro la porci sau alte bunuri. Nici cei săraci nu scăpau, fiind puşi să aducă ouă, brânză, pască sau orice mai au prin bătătură”, scrie Ziarul de Iași.

Romeo Bărboşelu a fost condamnat la finele săptămânii trecute, după ce, în primă instanță, în anul 2018, fusese achitat din lipsă de probe.

Procurorii au precizat în rechizitoriu că Bărboşelu a fost membru al Comisiei de evaluare pentru persoanele adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din 2004 şi până în 2015. Această calitate era deţinută deoarece Bărboşelu reprezenta Asociaţia Teritorială a Surzilor din Iaşi, un ONG. Anchetatorii l-au acuzat pe Bărboşelu că, în calitatea sa, „a înţeles să obţină diferite avantaje materiale pentru sine”, îndeplinind atribuţiile de serviciu „pentru satisfacerea propriilor nevoi”.

Anchetatorii au exemplificat în actul de acuzare, confirmat de Curtea de Apel zilele trecute, că Bărboșelu accepta atât bani, până la 1.000 de euro, cât şi diverse produse alimentare. Prima faptă este din data de 23 aprilie 2015, atunci când Bărboşelu ar fi acceptat promisiunea sumei amintite pentru „a-i obţine” unui bărbat sănătos certificat de handicap. Respectivul bărbat era însă martor sub acoperire, după cum reiese din datele de la dosar. De altfel, din cei 1.000 de euro, individul ar fi primit un avans de 500 de euro.

Procurorii au mai arătat că Bărboşelu accepta ouă, carne, brânză, sau smântână pentru a ajuta persoane bolnave să obţină certificatele de handicap.

Procurorii au mai interceptat şi mesaje în care Bărboşelu era numit Sile Cămătaru. Explicaţia: „Inculpatul Bărboşelu era numit după un interlop cu care a fost comparat, comportamentul său inoculând ideea unei persoane lipsite de scrupule”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro