Sari direct la conținut

Un vaccin Pfizer împotriva virusului respirator sincițial a dat rezultate pozitive la persoanele vârstince

HotNews.ro
Sediul Pfizer din New York, Foto: PSL Images / Alamy / Profimedia
Sediul Pfizer din New York, Foto: PSL Images / Alamy / Profimedia

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat joi rezultate pozitive la vârstnici pentru vaccinul său împotriva virusului respirator sincițial (VRS), împotriva căruia nu există în prezent un vaccin autorizat, relatează AFP.

Acest virus este responsabil de bronșiolită, o boală respiratorie care afectează în principal sugarii, dar poate fi periculos și pentru persoanele în vârstă, care pot, de exemplu, să dezvolte pneumonie.

Peste 177.000 de persoane în vârstă sunt internate în fiecare an în Statele Unite din cauza unei infecții cu RSV și aproximativ 14.000 mor din cauza acesteia, potrivit autorităților americane din domeniul sănătății.

Vaccinul a fost testat pe persoane cu vârsta de 60 de ani și peste într-un studiu clinic care este încă în desfășurare. Conform unei analize preliminare, s-a constatat că este eficient în aproximativ 85% în prevenirea cazurilor severe (trei sau mai multe simptome).

Pfizer a declarat că intenționează să depună documentația pentru aprobarea de către Administrația SUA pentru Medicamente (FDA) și alte agenții de reglementare din întreaga lume „în următoarele luni”.

„Oamenii de știință și cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta vaccinuri VRS fără prea mult succes timp de mai bine de jumătate de secol”, a declarat Annaliesa Anderson, coordonator ştiinţific pentru dezvoltarea de vaccinuri în cadrul grupului Pfizer. „Aceste rezultate sunt un pas important în eforturile noastre de a ajuta la protejarea împotriva VRS”.

Vaccinul a fost bine tolerat și nu a ridicat probleme de siguranță, potrivit companiei, care a indicat că aceste rezultate vor fi prezentate spre publicare într-o jurnal științific.

Aproximativ 37.000 de participanți au fost deja recrutați pentru studiul clinic, care ar trebui să aibă un total de 40.000. Jumătate dintre oameni primesc vaccinul, care vizează două tulpini de virus (RSV A și B), iar ceilalți un placebo.

Alte companii, inclusiv Moderna, lucrează și la dezvoltarea unui vaccin VRS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro