Sari direct la conținut

Ungaria va renunța la schema care a obligat supermarketurile să ofere discounturi obligatorii la alimente

HotNews.ro
Aglomerație la supermarket, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Aglomerație la supermarket, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ungaria va pune capăt obligativității ca retailerii de mari dimensiuni să ofere reduceri de prețuri pentru o serie de produse alimentare de bază, a anunțat marți ministerul economiei de la Budapesta, citat de Reuters.

Guvernul premierului Viktor Orban i-a obligat în iunie 2023 pe marii retaileri să ofere reduceri de cel puțin 15% la anumite produse de bază, implementând această măsură după ce cea anterioară de a plafona prețurile la alimente nu a funcționat conform așteptărilor în ceea ce privește reducerea inflației.

În momentul în care guvernul de la Budapesta a anunțat noua măsură în vara anului trecut, Ungaria înregistra cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, chiar dacă rata anuală a scăzut în mai 2023 pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%.

Comparativ, inflaţia medie anuală în UE a fost de 7,1% în luna mai a anului trecut.

Guvernul lui Orban a introdus plafonarea prețurilor la alimentele de bază în ianuarie 2022, după ce anterior plafonase și prețurile la carburanți, justificând măsurile prin nevoia de a ține sub control inflația.

Inflația în Ungaria a revenit în ținta Băncii Centrale de la Budapesta

„Datorită scăderii inflației, salariile reale sunt în creștere din septembrie 2023, asta însemnând că veniturile familiilor valorează mai mult, ceea ce contribuie la coborârea precauției și, ca atare, creșterea consumului”, a declarat acum ministerul ungar al economiei.

În ianuarie 2023 Ungaria înregistrase un nivel record al inflației, de 25,7% însă acum ea a revenit în ținta Băncii Centrale de la Budapesta, de 2-4%. În luna mai a acestui an inflația în Ungaria a fost de 4%.

Schema pe care guvernul lui Orban o va elimina obliga retailerii cu o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de forinți (2,72 milioane de euro) să ofere discounturi săptămânale la 20 de produse alimentare, printre care carnea de pui, lapte, brânză și pânine. Discountul trebuia aplicat raportat la cel mai mic preț pentru aceste produse pe care retailerii l-au oferit în anterioarele 30 de zile.

Ministerul ungar al economiei a anunțat că eliminarea schemei va intra în vigoare de la 1 iulie.

INTERVIURILE HotNews.ro