Sari direct la conținut

UPDATE Din trei initiative legislative ale PD-L de identificare a celor care cumpara cartele preplatite, una se dezbate inca in Parlament/Guvernul Ponta a transmis pe 20 mai 2013 ca nu sustine nici acest proiect legislativ

HotNews.ro

O propunere legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative. Victor Ponta a declarat astazi, 18 iulie, ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita, care intr-un interviu catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

Initiativa legislativaa deputatului PD-L Daniel Pirpiliu a primit Raport de Respingere inclusiv de la Comisia IT&C din Camera Deputatilor in luna martie 2013. In documentul respectiv (atasat articolului) se mentioneaza: „Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative”.

Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor (IT&C) din Camera Deputatilor a dezbatut proiectul de lege pe parcursul mai multor sedinte, votul final fiind dat in data de 5 martie 2013.

La dezbaterile care au avut loc au participat reprezentanti ai: operatorilor de telefonie mobila (Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania), Asociatiei pentru Tehnologie si Internet, Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

In urma examinarii propunerii legislative si a opiniilor exprimate membrii Comisiei au hotarat, cu unanimitate de voturi a membrilor prezenti, sa se supuna plenului Camerei Deputatilor, raportul de respingere a propunerii legislative privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii clientilor serviciilor de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite, din urmatoarele considerente:

  • masura colectarii datelor necesare identificarii clientilor de servicii de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite este inutila din punct de vedere practic. Utilizarea de persoane interpuse este o practica frecventa care face introducerea in zona infractionala a unor categorii de persoane extrem de sarace, credule sau chiar minori. Utilizarea de date aferente unor carti de identitate false sau furate (ori pierdute) este, de asemenea, posibila avand in vedere zona larga de persoane implicate in distribuirea cartelelor telefonice preplatite, inclusiv prin Internet. Metodele investigative aflate la dispozitia organelor de aplicare a legii sunt suficiente pentru identificare inclusiv a titularilor cartelelor preplatite (pot fi folosite date de trafic, inclusiv geo-localizare, corelarea IMSI cu cartela, etc).;
  • aceasta propunere legislativa creeaza costuri suplimentare pentru operatori si distribuitori si are un impact negativ asupra utilizatorilor, avand in vedere ca la ora actuala in Romania 60- 70% din cartelele SIM de pe piata sunt preplatite;
  • legea romaneasca se aplica persoanelor fizice si juridice romane, dar cartele SIM preplatite pot fi achizitionate in state terte cum ar fi Republica Moldova, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul Romaniei si pot folosi aceste cartele prin activarea serviciul de roaming, ceea ce face ca eficacitatea acestei legi sa se reduca semnificativ;
  • la nivelul Uniunii Europene nu exista un act normativ de natura sa oblige statele membre sa identifice utilizatorii cartelelor de telefonie de tip PrePay. In Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE privind retinerea datelor, Comisia Europeana precizeaza ca eficacitatea masurii inregistrarii obligatorii a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite nu a fost dovedita, iar in momentul de fata Comisia nu este convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE.

UPDATE Potrivit Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI), au existat doua astfel de initiative legislative respinse pana acum, iar a treia este inca in vigoare.

Inregistrat la Senat cu numarul L157/2013, proiectul de lege care se afla acum in dezbatere parlamentara este initiat de Petru Movila, deputat PD-L, si a fost depusa la Senat pe 4 martie 2013. Pe 20 mai 2013, Guvernul Ponta a transmis argumentat ca nu sustine acest proiect legislativ (vezi documentul atasat)

Un alt proiect de lege pe aceeasi tema, inregistrat la Senat cu numarul L390/2011, a fost initiat de urmatorii deputati PD-L: Brînză William Gabriel – deputat PD-L; Cărare Viorel – deputat PD-L; Giurgiu Mircia – deputat PD-L; Lubanovici Mircea – deputat PD-L; Manolescu Oana – deputat ALAR (minoritãti); Movilă Petru – deputat PD-L; Neculai Marius – deputat PD-L; Negruţ Clement – deputat PD-L; Petrescu Cristian – deputat PD-L; Stroe Mihai – deputat PD-L; Vîlcu Samoil – deputat PD-L; Zamfirescu Sorin Ştefan – deputat PD-L.

Acest proiect a fost respins definitiv in Parlament in luna decembrie 2011. Nici Guvernul Boc nu a sustinut acest proiect legislativ, desi fusese initiat de deputatii PD-L.

Victor Ponta a declarat joi, referitor la propunerea PSD pentru o initiativa legslativa care sa permita interceptarea cartelelor telefonice pre-platite, anuntata intr-un interviu HotNews.ro de Sebastian Ghita, ca exista o decizie luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

Citeste si:Victor Ponta, despre interceptarea cartelelor telefonice pre-platite: Este o decizie CSAT luata in august anul trecut, dupa atentatul din Bulgaria

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro