Sari direct la conținut

Valoarea Fondului Proprietatea, o mare necunoscuta

Romania Libera

Din datele facute publice pana la aceasta data, Fondul are un capital social de peste 14 miliarde RON, echivalentul a putin peste 4 miliarde euro. El va fi impartit in peste 14 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 1 RON. Evident, se pune problema cum au fost evaluate actiunile de s-a ajuns la aceasta valoare a fondului.

Cel putin deocamdata aceste informatii lipsesc, iar lipsa lor alimenteaza suspiciunile celor care vor fi despagubiti. Multi dintre ei cred ca vor pierde pentru a doua oara bunurile de care au fost deposedati. Cu specificarea ca de aceasta data pierderea va fi definitiva.

Fondul Proprietatea sau S.C Fondul „Proprietatea” SA a fost constituit in vederea asigurarii resurselor financiare necesare acordarii de despagubiri catre persoanele care nu pot fi despagubite in natura.

Dobandirea de actiuni la Fondul Proprietatea se va realiza prin conversia titlurilor de despagubire in actiuni, pe baza unui algoritm de calcul stabilit prin ordin al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, organism infiintat in anul 2005 special in acest sens.

„Administrarea responsabila a Fondului Proprietatea, asa cum am putea considera managementul unei eventuale societati de administrare de renume, ar putea nu doar sa puna pe picioare, ci chiar sa descopere adevarate „diamante” printre societatile ale caror actiuni intra in fond.

In plus, daca intentia de listare a fondului si pe o piata bursiera europeana va deveni realitate, cotatia pietei externe se va putea constitui intr-un reper si pentru piata bursiera de la Bucuresti”, apreciaza Laurentiu Rosoiu, analist financiar la Swiss Capital.

In acest moment valoarea de piata a Fondului Proprietatea este greu de apreciat, in conditiile in care, dintre societatile cu adevarat interesante pentru investitori, numai o mica parte sunt acum listate. Mai mult decat atat, o mare parte dintre cele listate pe fosta piata RASDAQ nu au mai fost tranzac-tionate de mult timp, fapt ce face ca pretul de piata sa fie irelevant.

Societatile tranzactionate, maximum 1,15 miliarde euro

Plecand insa de la valoarea de piata a societatilor tranzactionate, aflate in portofoliul fondului, am putea realiza o estimare a valorii fondului. Astfel, valoarea de piata a pachetelor de actiuni care sunt in acest moment tranzactionate, potrivit datelor facute publice pe site-ul fondului, se situeaza in jurul sumei de 3,6 miliarde RON, echivalentul a aproximativ un miliard de euro.

De remarcat insa ca numai pachetul de 10% din actiunile Petrom (SNP) valoreaza peste 900 milioane euro, ponderea celorlalte societati fiind foarte mica. Prin urmare, orice modificare a cotatiei de piata a SNP poate influenta in mod semnificativ valoarea portofoliului de actiuni tranzactionate.

Luand astfel in calcul un scenariu pesimist cu o eventuala evolutie negativa a pietei bursiere, pe de o parte, si faptul ca pachetele semnificative (cum este cazul actiunilor SNP) nu ar putea fi vandute in piata, fara a influenta in mod semnificativ cursul, putem lua o marja de 15% pentru valoarea portofoliului Fondului, putand vorbi astfel de o valoare cuprinsa intre 850 milioane euro si 1,15 miliarde euro pentru societatile tranzactionate din portofoliu.

Marja de +/-15% din valoarea companiilor este luata in consideratie avand in vedere faptul ca investitorii strate-gici au platit o „prima” pentru achizitia pachetelor majoritare de actiuni la societatile unde au preluat pachetele majoritare, ceea ce ar duce o eventuala valoare de piata in jos, dar pe de alta parte trebuie sa luam in calcul si faptul ca activele romanesti par a fi pe un trend

de apreciere (vezi cazul BCR, care a fost achizitionat la un pret peste asteptari), dar si faptul ca piata de profil mai are inca mult loc de dezvoltare, ceea ce ar duce la o apreciere a eventualei valori de piata a companiilor amintite.

Atat pentru Fondul Proprietatea, cat si pentru Bursa de Valori Bucuresti, prin prisma listarii, o importanta deosebita o vor avea societatile din sectorul utilitatilor:

– Romgaz si Transgaz din sectorul productiei si transportului gazelor naturale, cu cate 15% din capitalul social;

– Distrigaz Sud si Distrigaz Nord din sectorul distributiei gazelor naturale, cu cate 12% din capitalul social;

– Transelectrica, din sectorul transportului energiei electrice, cu 15% din capitalul social;

– SC Electrica Moldova, Oltenia, Dobrogea, Muntenia Nord, Muntenia Sud, Banat, Transilvania Nord, Transilvania Sud, cu cate 12% din capitalul social.

Evaluarea societatilor de distributie a energiei

Desi valoarea de piata a respectivelor societati este greu de stabilit, cel putin pentru companiile din sectorul distributiei de electricitate, putem pleca de la pretul platit de investitorii strategici pentru preluarea pachetului majoritar, in cazul celor patru societati vandute.

Ast-fel, potrivit unei analize realizate de Swiss Capital pe baza datelor facute publice de Ministerul Economiei si Comertului, valorile sunt urmatoarele:

– Pachetul de 51% din capitalul social al SC Electrica Moldova a fost achizitionat de grupul german E.ON, pentru 100 milioane euro, suma ce da companiei o valoare de putin peste 196 milioane euro.

– Pachetul de 51% din capitalul social al SC Electrica Dobrogea a fost achizitionat de grupul italian ENEL pentru suma de 42,7 milioane euro, suma ce da companiei o valoare de 83,7 milioane euro.

– Pachetul de 51% al SC Electrica Oltenia a fost achizitionat de grupul ceh CEZ pentru suma de 151 milioane euro, valoarea companiei tinzand astfel catre suma de 296 milioane euro.

– 51% din capitalul social al SC Electrica Banat a fost achizitionat de grupul italian ENEL pentru suma de 69 milioane euro, valoarea companiei fiind de peste 135 milioane euro.

Pe baza datelor de mai sus se poate deduce ca pretul platit de catre compania cumparatoare, pentru fiecare client consumator al celor patru companii de distributie, a fost intre 139 euro, in cazul Electrica Dobrogea, si 215 euro/client pentru Electrica Oltenia, putand face o medie a acestei valori, care s-ar situa in jurul valorii de 170 euro/client consumator.

Urmarind logica pretului platit pentru un client consumator, putem face o extensie si pentru celelalte patru companii de distributie de electricitate in vederea estimarii unui eventual pret.

Ajungem astfel la o valoare de aproximativ 218 milioane euro pentru Electrica Muntenia Nord, 183 milioane euro pentru Electrica Transilvania Sud, 194 milioane euro pentru Electrica Transilvania Nord si 190 milioane euro pentru Electrica Muntenia Sud.

Pe baza acestor estimari si pe baza pretului platit de investitorii strategici pentru pachetul majoritar la cele patru companii de distributie preluate, putem ajunge la urmatoarele valori pentru cele 8 pachete de 15%: Electrica Muntenia Nord – 31.524.222 euro, Electrica Transilvania Sud – 26.457.882 euro, Electrica Transilvania Nord – 28.092.661 euro, Electrica Muntenia Sud – 27.415.330 milioane

euro, Electrica Moldova – 29.4000.000 euro, Electrica Dobrogea – 12.555.000 euro, Electrica Oltenia – 44.400.000 euro si Electrica Banat – 20.325.000 euro. Ajungem astfel la un total de 220 milioane euro (1 euro – 3,5 RON).

Gazele au un aport de 410 milioane euro

In ceea ce priveste cele doua companii de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, pachetele de 51% din capitalul social sunt detinute de companiile Gaz de France, respectiv Ruhrgas, din Germania.

Plecand si in acest caz de la suma platita de investitorii strategici pentru pachetul respectiv, putem stabili un punct de plecare pentru calculul valorii pachetelor de 12% din capitalul social al acestora, care vor trece din portofoliul ministerului de resort in portofoliul fondului. Luand in calcul si o marja de +/-15%, valoarea pachetelor in cauza se apropie de 140 milioane euro.

In cazul celorlalte companii estimarile indica valori de 95,5 mil RON (echivalentul a 27,3 milioane euro pentru pachetul de 15% din Transelectrica, de 170 milioane euro la Romgaz pentru pachetul de 15% si de circa 100 milioane euro pentru pachetul de 15% de la Transgaz.

Nu in ultimul rand, trebuie luata in calcul suma de 500 milioane euro care ar trebui sa intre in portofoliul Fondului in urma vanzarii BCR si totodata posibilele perle din portofoliul Fondului, cum ar fi Loteria Nationala, Imprimeria Nationala, CEC si restul de actiuni detinute de stat la RomTelecom.

Citeste articolul complet in Romania Libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro