Vamesii lucreaza in familie
Conform declaratiilor de avere depuse in 2005, la Biroul Vamal si la Regionala Vamala Cluj lucreaza patru familii de vamesi, sot si sotie, dintr-un total de 60 de angajati. La acestia se anexeaza si alte doua cazuri din judetele Bistrita si Salaj.
Pe langa acest aspect, din cei 180 de oameni ai intregii Directii Regionale, care are in subordine si birourile vamale din judetele Cluj, Salaj, Alba, Bistrita si Mures, exista alte cazuri de relatii de rudenie intre angajati.
Acest lucru nu e in favoarea noastra
Directorul DRV Cluj, Dorin Giurutan, sustine ca acest aspect poate fi neglijat. Avand in vedere ca se doreste desfiintarea si mutarea acesteia la Oradea, acest lucru nu e in favoarea noastra. Din cate stiu eu, a existat un singur caz de incompatibilitate, a declarat Dorin Ghiurutan.
In opinia sa, politica de personal nu cade in responsabilitatea Regionalei, ci a Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV). Functionarii ANV sunt angajati de catre Directia de Resurse Umane, care organizeaza concursurile de ocupare a posturilor.
Reprezentantii Directiei de Resurse Umane au declarat ca functionarii ANV sunt angajati in baza unui concurs, dar in cazurile in care acestia sunt sot-sotie trebuie sa respecte legislatia. Mai exact, Legea 161/2003 prevede si pentru vamesi ca raporturile dintre sot si sotie angajati ai ANV sa nu fie de subordonare.
Ioan Zadic este consilier superior in cadrul DRV Cluj, sotia sa Gabriela este angajata in cadrul aceleiasi institutii. Noi ne-am cunoscut inainte sa fim angajati la vama. Sotia mea a fost angajata dupa venirea mea la DRV, a declarat Ioan Zadic.
Incompatibilitati de familie
Numarul mare de angajati ai DRV Cluj care sunt sot-sotie a fost obiectul unei analize realizate in 2004 de catre Centrul Roman pentru Resurse Juridice (CRJ). Studiul a vizat in special cazurile de incompatibilitate prevazute de Legea 161/200
In martie 2004, CRJ a publicat un raport amplu in care apare si cazul sotilor Lespuc, angajati ai DRV Cluj.
Referitor la conflictul de interese, avem un caz de raport ierarhic indirect intre functionari publici soti: directorul executiv adjunct, domnul Ioan Lespuc Calin, este sotul doamnei Dorothea Lespuc, expert vamal in cadrul Serviciului Supraveghere Vamala si Lupta Impotriva Fraudei Vamale, subordonata direct sefului de serviciu. Conform art.95 (1), Cartea I, din Legea 161/2003, nu sunt permise raporturi ierarhice directe in cazul in care functionarii publici sunt soti sau rude de gradul I, se mentioneaza in raportul CRJ. Reporterii ZIUA de Cluj au incercat sa obtina o declaratie a directorului-adjunct al DRV, Ioan Lespuc, insa acesta a refuzat dialogul, inchizand telefonul.
In acest moment, Ioan Lespuc este director adjunct al DRV Cluj, iar sotia sa, Dorothea, este consilier superior in cadrul aceleiasi institutii.
Azi se decide soarta Regionalei
Conducerea ANV va decide astazi daca Directia Regionala Vamala (DRV) Cluj va fi desfiintata. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, in subordinea caruia se afla ANV, a declarat la inceputul saptamanii ca DRV Cluj va fi desfiintata.
In replica, cei doi lideri politici ai judetului, Emil Boc, presedintele PD, si Marius Nicoara, presedintele PNL Cluj, au declarat ca vor incerca sa pastreze Regionala Vamala la Cluj. Pe de alta parte, Guvernul a emis Hotararea 1552/2006, publicata miercuri in Monitorul Oficial, prin care se decide reorganizarea regionalelor vamale.
In aceasta Hotarare de Guvern nu se mentioneaza care regionale vor fi reorganizate. Astazi, conducerea ANV are o intalnire cu directorii de regionale, in care se va discuta si acest aspect, a declarat Diana Borcea, purtatorul de cuvant al ANV. Astfel, pana in acest moment, informatiile arata ca seful ANAF doreste desfiintarea DRV Cluj.
Desfiintarea Regionalei Cluj ar insemna ca aici sa se pastreze doar Biroul Vamal cu cei 60 de angajati. ZIUA de de Cluj atrage atentia ca indiferent daca Clujul va avea sau nu, pe viitor, o Regionala Vamala, principala problema ramane reformarea interna a institutiei.
De ce este puternica Vama
Printre atributiile Directiei Regionale Vamale Cluj se regasesc coordonarea, indrumarea si controlul operatiunilor efectuate de birourile si punctele vamale din jurisdictie (sapte birouri, respectiv patru puncte vamale repartizate in judetele Cluj, Alba, Mures, Bistrita-Nasaud, Zalau) si operatiuni de control si supraveghere vamala.
De asemenea, Directia Vamala exercita controlul ulterior al cladirilor, depozitelor, terenurilor si documentelor agentilor economici care executa operatiuni de import-export, efectueaza investigatii, supravegheri si verificari in cazurile in care sunt semnalate situatii de incalcare a reglementarilor vamale si verifica activitatea societatilor de transport in regim international, precum si utilitarele acestora care sunt susceptibile de a transporta marfuri supuse unui regim vamal. In cazul aplicarii amenzilor contraventionale in urma efectuarii controlului la agentii economici, aceste sume varsate la bugetul statului se considera cota de participare a judetului Cluj la acest buget.
Familiile din DRV Cluj 1 Ioan Lespuc, Dorothea Lespuc 2 Samoila Bindea, Angela Bindea 3 Ioan Pop, Carmen Pop 4 Ioan Zadic, Carmen Zadic 5 Sorin Borzos, Valeria Borzos 6 Vasile Nuna, Mariana Nuna Sursa: declaratiile de avere ale angajatilor DRV (unele declaratii sunt incomplete sau completate in doua sau trei exemplare)