Vanatoarea de noi Pamanturi continua-recordul pentru cea mai mica exoplaneta cade din nou
NASA anunta ca pe baza datelor furnizate de telescopul spatial Kepler, cercetatorii au descoperit cea mai mica exoplaneta cunoscuta pana in prezent. Este vorba despre Kepler -37b, o planeta comparabila ca dimensiuni cu Luna (3860 km in diametru, fata de 3474 km) si 30% din Pamant, despre care se crede ca este similara ca suprafata cu Mercur, temperatura atingand aproape 400 de grade Celsius, ne-existand apa si nici atmosfera, potrivitSpace Alliance.
Planeta orbiteaza steaua Kepler 37 din constelatia Lyra (o stea de clasa G aflata la circa 210 ani lumina de Pamant), cu o perioada orbitala de 13.4 zile terestre.
Se estimeaza ca sistemul solar Kepler 37 s-a format in urma cu 6 miliarde de ani (fata de sistemul nostru solar care are o vechime de 4.5 miliarde de ani). Kepler 37 are 80% din masa Soarelui si 97% din luminozitatea sa. Sistemul solar Kepler 37 mai contine inca doua planete: Kepler 37c (cu o masa de 75% din masa Pamantului si o perioada orbitala de 21.3 zile terestre) si Kepler 37d (cu o masa de 200% din masa Pamantului si o perioada orbitala de 39.8 zile terestre).
Pe masura ce puterea de procesare a datelor creste, recordul pentru cea mai mica planeta cade tot mai frecvent.
Ce inseamna totusi o exoplaneta? Exoplanetele sau ‘extrasolar planet’, sunt conform definitiei, planete din afara sistemului nostru solar. Vanatoarea de noi Pamanturi, acum o ramura distincta a astronomiei, a inceput din anii 1990 atunci cand puterea telescoapelor a permis astfel de observatii, insa ideea existentei sistemelor solare, acompaniate de planete, exista inca din Evul mediu.
Evident, dintre aceste planete, nu toate indeplinesc conditiile de a fi locuibile (existenta unui sol ferm, o atmosfera respirabila, temperaturi asemanatoare cu cele de pe Pamant, prezenta apei etc), iar mai mult ca sigur pe viitor criteriile de validare se vor schimba si ele (in prezent una din conditii este spre exemplu ca perioada orbitala sa fie mai mica de 85 de zile) pe masura ce cunostiintele noastre despre Univers vor avansa.
Din pacate, capacitatea actuala ne limiteaza cautarea aproape in exclusivitate la sisteme solare din galaxia noastra (desi exista contraexemple cum ar fi exoplaneta extragalactica descoperita in galaxia Andromeda in 2004 de telescopul Isaac Newton din Las Palmas).