Sari direct la conținut

Vasile Ciurchea, aflat la al treilea mandat în fruntea CNAS, promite "un pachet complet pentru bolnavii de cancer, cu toate serviciile de care beneficiază pacienții din străinătate"

HotNews.ro
Vasile Ciurchea, Foto: Agerpres
Vasile Ciurchea, Foto: Agerpres

Bolnavii oncologici din România ar putea beneficia de un pachet complet de servicii, „toate de care beneficiază pacienții din străinătate, cu tot ce are nevoie de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, monitorizare și activități medicale de suport conexe, gen kinetoterapie, consiliere psihologică”, a afirmat joi președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, la un eveniment pe tema cancerului la copii și tineri în România.

De remarcat că Vasile Ciurchea, care promite „un pachet complet pentru bolnavul oncologic”, a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009. Anterior anului 2007, Ciurchea a fost director general în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Ne gândim, am discutat cu doamna ministru în urmă cu ceva timp, nu cu mult timp, să creăm un pachet pentru bolnavul oncologic, un pachet complet, cu tot ce are nevoie de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, monitorizare și activități medicale de suport conexe, gen kinetoterapie, consiliere psihologică și să venim cam cu tot ceea ce beneficiază pacienții în străinătate, să beneficieze și în România”, afirmă Vasile Ciurchea.

Vasile Ciurchea, aflat la al treilea mandat în fruntea CNAS, admite că „Nu e chiar ușor să construiești un asemenea pachet, dar ne ghidăm după ce fac alții, discutăm cu toate comisiile de specialitate și sigur că, până la urmă, vom crea un pachet.”

„În ceea ce privește accesul moleculelor noi pentru tratament, într-un timp foarte scurt, vor putea intra foarte repede, noi uitându-ne la rezultat. Deci controlând rezultatul, dăm acces foarte repede și atunci nu mai există acea problemă de așteptat nu știu cât, pacienții din România nu au acces la tratamente moderne, pacienții din celelalte țări din Uniunea Europeană au acces, deci este o discriminare”, spune președintele CNAS.

El admite că „În momentul de față o problemă este monitorizarea pacienului oncologic, între cele șase cure sau cinci cure câte fac și atunci, creând acest pachet, vom scoate pacientul oncologic din masa mare de pacienți în ceea ce privește investigațiile paraclinice, fie imagistică, fie laborator.”

„Mai mult decât atât, ne îndreptăm cu pași repezi spre medicina personalizată, spre a acorda tratament și un tratament adecvat fiecărei forme oncologice, fiecărui caz în parte. Probabil că pentru început vor fi ceva costuri mai mari, dar într-un timp relativ scurt sigur că vor scădea, administrând doar tratamentul de care au nevoie și nu pe încercate. Mai încercăm, sper să fie totuși foarte repede pus și programul de testare genetică, pentru că fără nu putem ajunge la medicina personalizată și atunci eu cred că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal și în România și ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene și toată lumea își dorește un tratament ca afară, să fie deja aici”, adaugă Vasile Ciurchea.

„Am luat în calcul și să creăm niște centre să zicem, regionale sau universitare de oncologie, acolo să aplicăm protocoale internaționale și apoi, tratamentul propriu-zis să fie urmat cât mai aproape de casa pacientului”, mai spune președintele CNAS.

„Ne uităm la protocoalele de afară, încercăm să le aducem aici și sigur, lăsăm un procent, să zicem de 10%, dar asta vor spune Comisiile de specialitate, care să fie în afara protocolului pentru a putea fi tratate și acele cazuri care nu se înscriu în regulile unui protocol”, a încheiat Vasile Ciurchea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro