Sari direct la conținut

Verheugen chestionat de ONG-uri romanesti

EurActiv.ro

4 ONG-uri i-au cerut lui Gunter Verheugen sa-si explice declaratiile conform carora Romania ar putea finaliza negocierile de aderare pe 24 noiembrie.

Intre timp, Parlamentul isi ia vacanta fara sa fi finalizat legile necesare integrarii.

Intr-o scrisoare deschisa, Societatea Academica Romana, ProDemocratia, APADOR-CH si Romania Think Tank il intreaba pe comisarul european pentru Extindere, Gunter Verheugen, de ce a mentionat 24 noiembrie, cu doar 4 zile inainte de votul pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, ca data la care Romania ar putea finaliza negocierile de aderare.

„In mod limpede, daca CE accepta pe 24 noiembrie ca Romania si-a indeplinit toate angajamentele restante, aceasta va oferi un avantaj electoral considerabil actualului Guvern”, scriu cele 4 ONG-uri.

Acestea reamintesc ca termenul de 24 noiembrie vine in contradictie cu Raportul de tara al Romaniei pe 2004, care nu facea o asemenea referire, exprimindu-si doar speranta ca negocierile vor fi incheiate pina la sfirsitul anului.

Cele 4 ONG-uri considera ca aceasta declaratie prejudiciaza neutralitatea Comisiei Europene fata de alegerile din Romania si doresc de la Verheugen inclusiv precizarea ca acest for european nu are preferinte in legatura cu rezultatul votului ce urmeaza sa aiba loc pe 28 noiembrie.

Guvernul, codas la legiferare

Aprecierile celor 4 ONG-uri din scrisoarea adresata, ieri, lui Verheugen sint sustinute, indirect, si de situatia in care se afla proiectele de lege necesare integrarii.

Conform statisticii oficiale prezentate ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, 10 proiecte de lege, dintre care doua trebuiau publicate in Monitorul Oficial in luna septembrie 2004, iar restul in lunile octombrie si noiembrie, se afla inca in „faza de elaborare la Guvern”.

Nici una dintre aceste legi nu va mai putea ajunge in Parlament in acest an, urmind sa treaca prin cele doua Camere in lunile februarie si martie 2005. Aceasta in cazul in care vor fi adoptate de Executiv pina la incheierea actualului mandat. Printre cele 10 proiecte de lege se afla si cel privind promovarea adoptiei nationale, care trebuia sa intre in vigoare in luna noiembrie a.c.

Acest proiect este inclus la criteriul politic si se refera la o problema extrem de sensibila din relatiile dintre Romania si UE, la protectia copilului. In domeniul agriculturii, Guvernul este restantier la proiectul de ratificare a Acordului cu UE privind recunoasterea si protectia denumirilor vinurilor si bauturilor spirtoase.

„Siguranta nationala” zace in Camera din 2003

Foarte dificilul capitol de negociere Justitie si Afaceri Interne – inca deschis – nu va „beneficia” in acest an de nu mai putin de 6 legi. Una dintre ele, cea a sigurantei nationale, are proiectul de modificare la Camera Deputatilor, termenul de adoptare a raportului la Comisia de aparare si la Comisia juridica fiind 9 mai 2003.

Deputatul Razvan Ionescu, presedintele Comisiei de aparare, ne-a precizat, ieri, ca din punct de vedere al membrilor comisiei, temele au fost facute. „Nu mai e treaba noastra. Noi am lucrat proiectul si l-am trimis acum un an la Comisia juridica. Cred ca acolo s-a impotmolit”, afirma Ionescu.

De la Comisia juridica, deputatul PSD Minodora Clivetti ne-a declarat ca nu stie nimic despre acest proiect, iar deputatul UDMR Szekely Erwin a afirmat ca nu l-a intilnit pe ordinea de zi.

Un alt proiect important, cel al organizarii si functionarii instantelor si parchetelor militare, a fost si el uitat in Camera Deputatilor, dar a fost „adoptat” prin procedura tacita, aflindu-se acum la Comisia de aparare a Senatului. Va mai lipsi de pe masa de negocieri o alta lege importanta pe un subiect sensibil, cea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Termenul de publicare in Monitorul Oficial era septembrie 2004.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro