Vezi in text selectii dintr-o inregistrare inedita in care Marko Bela, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Eckstein Kovacs Peter vorbesc despre alegeri, Traian Basescu si coalitia cu PDL AUDIO (in maghiara)
Pe 27 ianuarie la Mures, Kelemen Hunor si Eckstein Kovacs Peter s-au infruntat in cadrul campaniei electorale interne. In spatele usilor inchise 73 de lideri ai organizatiei locale, care este considerata cea mai importanta din cadrul UDMR, au decis pe cine sustin sa ii urmeze lui Marko Bela. Liderii partidului s-au certat din cauza ziaristilor, au discutat despre coalitia cu PDL, au vorbit despre relatia cu Ungaria si despre Traian Basescu. HotNews.ro a intrat in posesia unei inregistrari realizate de unul din participanti.
- Marko Bela: As vrea sa se urmeze doctrina Marko. Sa avem o politica de coalitii dar fara sa juram iubire vesnica lui Traian Basescu, PDL, PNL sau PSD
- Eckstein Kovacs Peter: Nu suntem intr-o situatie fericita. Vin alegerile, stam cum stam
- Kelemen Hunor: Eu nu sunt Marko Bela. Daca e nevoie renegociem coalitiile
- Lider UDMR: Un lider UDMR: Ca o gaina nebuna, trebuie sa apar partidul de atacuri din interior
AUDIO (Atentie inregistrare in limba maghiara!)
Descarca fisierul audio in format MP3
Borbely Laszlo, vicepresedinte al partidului, ia cuvantul si le spune celor prezenti care va fi modalitatea de vot pentru sustinerea candidatului pentru sefia UDMR. Sunt prezenti doi candidati, Kelemen Hunor si Eckstein Kovacs Peter; cel de al treilea candidat, Olosz Gergely, a transmis o scrisoare in care spune ca nu poate veni la intrunire. Fiecare din cei doi candidati vor avea la dispozitie 10 minute dupa care urmeaza votul ce va fi secret. Din sala, Eckstein Kovacs Peter vocifereaza fata de propunerea de vot secret. In replica, Borbely Laszlo spune “eu sunt ales pentru a conduce sedinta”.
Cei doi candidati sunt poftiti sa paraseasca sala. Presedintele sedintei, Borbely Laszlo, supune la vot ordinea in care cei doi candidati sa isi prezinte programul politic. Intre timp, se tine un moment de reculegere in amintirea fostului senator Szabo Karoly care a decedat. Se decide ca primul care intra sa isi sustina candidatura este Eckstein Kovacs Peter. Este invitat in sala.
Eckstein si acuzatile de lipsa de transparenta
- Buna ziua, va doresc numai bine tuturor. Am umblat foarte mult in tara dar nu s-a intamplat niciodata ca ziaristii sa fie dati afara de la o asemenea sedinta sau ca votul sa fie secret. Presupun ca asa se intelege transparenta democratica. Domnule presedinte, va multumesc pentru ca mi-ati dat cuvantul. Suntem aici 70 de oameni importanti. Care era problema ca votul sa fie deschis si sa punem totul pe hartie? Asa e democratic.
- Eu sunt clujean, dupa cum stiti. Intre Cluj si Targu-Mures a fost mereu o competitie. Care e cel mai mare oras? Care e mai important? E ceva traditional. Nu asta e important. Eu vad ca cele doua orase au multe lucruri in comun. Ambele sunt centre culturale la fel de importante, ambele sunt centre universitare si economice la fel de importante. Sunt multe legaturi intre cele doua orase. Targu Mures a avut vinerea neagra pe cand Clujul a avut cei 12 ani cu Funar.
- Colegul meu care acum sta afara a declarat ca el a pus in scris propunerile de reformare a partidului pe cand eu nu am facut asta. Eu insa am un program foarte bine intocmit care va duce la o schimbare pozitiva. Unul din puncte este acela al modului in care se iau deciziile in UDMR . Cine sunt cei care iau deciziile?
- Din ce vad eu, de exemplu, sunt trei oameni care decid si mai exista alti 14 membri in biroul permanent cu functii de conducere. Eu cred insa ca lucrurile ar trebui sa se schimbe si in conducere sa fie cooptati primari si cei care conduc organizatiile locale.
- Ce nu am sa sustin este birocratizarea excesiva a partidului. Va exista in conducerea partidului si un consiliu permanent? Pai nu e obiectivul nostru sa scapam de birocratie? Apoi mai avem si vicepresedintele pe probleme politice. Ma scuzati, domnule Borbely. Intr-o structura politica presedintele decide si el comunica pe partea politica. Ca are consilieri? Foarte bine, sa aiba consilieri. Din modificarile care sunt propuse inteleg ca pozitia presedintelui partidului slabeste.
- Vad ca se propune si introducerea pozitiei de secretar general. Intr-un partid, secretarul general este… cu totii ne amintim de secretarul general al Partidului Comunist Roman. Avand in vedere ca suntem o uniune si avem o conducere executiva, eu cred ca acesta structura trebuie mentinuta dar ei sa nu consilieze parlamentarii sau ministrii, ca sunt destui consilieri pentru asta. Conducerea executiva trebuie sa tina legatura cu teritoriul.
- Sustin propunerile pentru ca organizatiile locale sa se uneasca, sa existe organisme regionale cu conduceri autonome. Chiar daca imi place sau nu, trebuie sa recunosc ca exista acest val al regionalizarii.
Eu nu sunt nici de partea lui Tokes, nici a lui Orban, nici macar a lui Basescu. Dar am mers sa vorbesc cu acesti oameni
- Legat de bani. Pe toti ne intereseaza banii. Din cate inteleg, de la centru se trimit in teritoriu cam 12.000 de lei catre organizatiile locale. Sunt bani putini care ajung in teritoriu. Eu prefer modelul Sapientia unde exista filiale in Cluj, Mures si in secuime.
- Avem o mica problema fata de increderea alegatorilor nostri. Problema este intre baza partidului si conducere. Este nevoie de o comunicare mai buna. Sunt oameni in Cluj, spre exemplu, care trag caruta UDMR-ului de 10 sau 15 ani si o fac gratuit sau fara prea mare castig. Nu suntem curiosi de parerea lor, sa vedem ce cred ei. Daca se iau decizii ele se iau intr-un turn de fildes iar deciziile nu sunt in concordanta cu dorinta alegatorilor.
- Cand am intrat in cursa m-am interesat sa vad daca am sustinere. Am constatat ca am sustinere si chiar am fost impresionat de unii care doresc sa intre in partid pentru ca se gandesc ca, daca eu voi castiga, lucrurile vor mege bine. Aici, in zona, se gandesc insa sa plece din partid dar au spus ca asteapta rezultatele alegerilor.
- Nu suntem intr-o situatie fericita. Vin alegerile, stam cum stam, dar nu ne permitem sa plecam capul si sa dam impresia ca suntem biciuiti. Noi trebuie sa avem o deschidere, sa cautam legaturi. Eu nu sunt nici de partea lui Tokes, nici a lui Orban, nici macar a lui Basescu. Dar am mers sa vorbesc cu acesti oameni, cu Tokes, pentru ca trebuie sa ne urmam telul comun, in 2012 sa fim acolo. Bine ca mi-am adus aminte de Basescu, nu-i asa? [rade]
- Voi fi un presedinte puternic si comunicativ. Cu mine, lucrurile nu vor scapa de sub control asa cum s-a intampla in cazul lui Hunor cand a fost treaba cu Paunescu. Eu il inteleg pe Hunor ca poate a fost plecat atunci, dar ca ministru trebuie sa ai ministerul in subordine, nu ca cineva sa vorbeasca in locul tau si sa trimita un asemenea necrolog.
- Vreau un presedinte de partid aproape de oameni, care sa raspunda la telefon si care sa cunoasca problemele oamenilor. Sunt avocat, am 54 de ani, tata a trei copii. Votati-ma! Va multumesc!“
In sala se aplauda. […] Urmeaza pledoaria lui Kelemn Hunor
Kelemen Hunor: Marko Bela cel mai mare om politic din bazinul carpatic
- Buna ziua. Am sa va spun cateva cuvinte despre motivul pentru care vreau sa fiu presedintele acestui partid. In urma cu 14 ani am acceptat sa vin sa lucrez pentru partid. In cei 14-15 ani am castigat multa experienta de la cei cu care am muncit in partid, de la dumneavoastra. De aceea, si cu acesta experienta in spate, voi sta mandru in fata congresului si le voi cere sa ma voteze. Cunosc partidul foarte bine.
- Stiu ce trebuie sa facem ca in 2012 si in 2016 telurile pe care le-am urmarit in cei 18 ani in care partidul a fost condus de Marko Bela sa fie indeplinite. Eu am un program politic pe care l-am pus in scris si pe care l-am conceput dupa ce m-am consultat cu partidul. Le-m pus in scris pentru ca cel care nu se angajeaza in scris nu isi va respecta obiectivele enuntate.
- Eu impreuna cu multi, multi colegi, am invatat tot ceea ce stim de la acel om care este considerat cel mai mare om politic din bazinul carpatic chiar si de cei mai mari adversari ai sai. Cred ca, daca cineva a invatat de la un om politic care a stiut cum sa conduca partidul atata vreme, asta nu inseamna un pas inapoi ci un pas inainte. Am sa o spun si aici; eu nu sunt Marko Bela.
Hunor: Daca eu voi fi ales, atunci conducerea politica va fi incredintata lui Borbely Lazslo
- Toata lumea trebuie sa fie implicata in luarea deciziilor si sa fim solidari. De aceea am facut cateva propuneri in acest sens. Noua conducere trebuie sa se ocupe cu organizarea partidului, cu problemele financiare, cu organizarea filialelor si a partidului in campaniile elctorale, dar si inainte. Trebuie sa va spun ca in privinta conducerii politice, organizatia de Mures este poate cea mai importanta organizatie a partidului.
- Daca eu voi fi ales, atunci conducerea politica va fi incredintata lui Borbely Lazslo. Rezultatele sale si experienta sunt necesara. Eu vreau sa lucrez in echipa si vicepresedintele partidului trebuie sa se ocupe cu problemele politice si sa il ajute pe presedintele partidului. In conducerea partidului trebuie sa fie prezenti liderii cu rezultate ai organizatiei de Mures.
Renegociem coalitiile, singura alianta e cea cu maghiarii
- In programul meu politic vorbesc de multe proiecte, de la autonomie pana la chestiunile economice. Acum suntem la guvernare si a trebuit sa luam masuri sociale care au erodat partidul. Cred ca trebuie sa vorbim sincer cu oamenii si sa le explicam de ce au fost luate aceste masuri si ca ele vor duce la crestere economica si bunastare.
- Daca va fi nevoie, vom renegocia coalitiile pe care le avem. Singura alianta pe care nu o putem negocia este aceea cu maghiarii din Romania. Cred ca pot sa construiesc punti de legatura cu partidele romanesti. Pot sa comunic bine si am dovedit ca sunt capabil sa negociez bine cu ei.
- In privinta relatiei maghiaro-maghiare trebuie sa ne plasam in asa fel incat in 2012 sa nu ne punem in pericol intrarea in parlament. Daca va fi nevoie, vom negocia asa cum am facut-o si in la alegerile din 2009. Cu Partidul Civic Maghiar nu cred ca mai avem de ce sa discutam; am concurat la alegeri, i-am batut, nu cred ca avem nevoie de o alianta.
- In ceea ce priveste relatia cu Ungaria, trebuie sa ne clarificam relatia. Eu cred ca pot sa fac asta dupa congres. Va multumesc!
Aplauze din sala. Unul din cei 70 de reprezentanti, care nu a putut fi identificat dupa voce, a luat cuvantul: “Cred ca acesta sedinta s-a organizat prea reprede. Era mai normal sa ii audiem pe cei doi concurenti mai apoi sa votam intr-o sedinta ulterioara. Ca sa vorbim, sa ne consultam.”
Un lider UDMR: Ca o gaina nebuna, trebuie sa apar partidul de atacuri din interior
Borbely Laszlo intervine: Suntem in epoca internetului. S-a discutat. Asta am facut, de cateva saptamani discutam despre alegerile din partid. Ii cunoastem pe candidati. Nu cred ca suntem in situatia in care sa nu putem sa votam. Toate celelalte organizatii au ales.
Kelemen Attila:
- S-a tot vorbit ca nu suntem democratici pentru ca am scos presa. Cred ca e doar normal ca la discutii atat de tehnice sa nu fie prezenta presa. Presa o sa fie prezenta la congres unde va fi totul transparent. As vrea sa incep discutia si sa va supun atentiei un articol dintr-un ziar in care se spune ca il sustin pe Hunor pentru ca sunt prieten cu Marko Bela. Da, dragi prieteni, sunt prieten cu Marko Bela. Dar trebuie sa vedem ce e cu asemenea articole care apar in ziare ce apartin chiar unor lideri UDMR.
- Eu, ca o gaina nebuna, trebuie sa apar partidul de atacuri din interior si ca o leoaica feroce sa il apar de atacuri din afara. Sigur ca Eckstein Peter este un barbat cu multe calitati, dar trebuie sa spun clar ca parca nu as da partidul pe mana unui apropiat al lui Basescu. Dar nici nu as vrea ca prin alegerea cuiva, un partid din Ungaria sa considere ca are UDMR-ul in buzunar si apoi, dupa cum crede, de la cateva firimituri.
- […] Noi am decis, in cadrul conducerii unde suntem sapte, ca noi il sustinem pe Kelemen Hunor.
Kelemen Kalman: Nu inteleg, cum suntem democratici daca scoatem presa. Oricum nu inteleg de ce acum, cand avem alegeri si avem o campanie cu trei candidati, noi facem alegeri aici. De ce mergem la Oradea la congres, sa fim ca niste roboti? Cred ca trebuie sa avem alegeri democratice.
Borbely Laszlo: Aici se decide numai sustinerea; este doar o exprimarea a unei opinii.
Marko Bela: Atata demagogie am inghitit incat acuma nu mai pot sa inghit prea multa demagogie
- O sa fiu scurt. Sa nu ne prefacem; suntem de mult in politica. Sa vedem despre ce e vorba in acest moment. In UDMR nu a fost obligatoriu nicodata ca toate organizatiile locale sa isi exprime sustinerea; a fost obligatoriu insa ca orice candidat la sefia partidului sa obtina un numar minim de sustinatori. Asta s-a schimbat mereu. Se poate merge la congres si daca organizatia Mures nu isi exprima sustinerea fata de vreun candidat. Este doar normal ca, dupa ce toate celelalte organizatii si-au exprimat intentia si organizatia, Mures sa isi spuna parerea.
- Sa nu ne prefacem ca se intampla pentru prima data. Presedintele partidului va fi ales la finalul lui februarie prin vot secret la congres. Nimeni nu ii va forta pe alegatori sa voteze in vreun fel sau altul. Conducerea organizatiei Mures nu voteaza in locul delegatilor, isi spune doar parerea – pe cine considera mai capabil. Dar asta nu inseamna ca delegatii care vor vota la congres vor fi obligati sa voteze in vreun fel sau altul. Acum vom decide doar pe cine credem mai competent.
- Legat de democratie, nu pot sa fiu demagog.Va rog sa ma credeti, atata demagogie am inghitit incat acuma nu mai pot sa inghit prea multa. Nu cred ca e un semn de netransparenta ca nu am lasat presa in sala. Nu pentru ca avem ceva de acuns, dar cand presa e prezenta, mereu ne gandim ce spunem ca nu se interpreteze. Asa, fara, putem gandi mai bine si sa discutam deschis. Asa nu ne gandim ce va relata presa […]
- S-a vorbit despre cine e mai apropiat sau cine e mai indeparta de Marko. Asta e onorant pentru mine. Trebuie insa sa vedem cine este capabil sa tina acest partid. Daca imi permiteti, poate sa vedem cine poate sa faca lucrurile asa cum face Marko impreuna cu altii.
- Multi au spus ca trebuie sa continui la conducerea partidului. Stiti ca partidul a fost viata mea in ultimii 20 de ani. As vrea ca si in continuare sa fie la fel. As vrea sa cred ca si datorita mie suntem un partid unicat care a castigat toate alegerile. Sa fim sinceri. Le-am castigat pe toate desi mereu ne spuneau ca pierdem.
- Eu va cer sa nu va ganditi cine cu cine se intelege ci toti sa ne intelegem pentru binele partidului. Este importanat legatura cu partidele partenere romanesti. Este important sa strangem legaturile cu Ungaria.
- Multi ar fi preferat ca eu sa candidez din nou pentru ca asa ar fi fost stabilitate, era o certitutine. Nu s-ar fi schimbat status quo-ul. Nu va suparati, dar eu nu cred ca ultimii 20 de ani au fost in zadar ci, dimpotriva, o reusita; mereu am dus partidul la victorie.
Sa avem o politica de coalitii dar fara sa juram iubire vesnica lui Traian Basescu, PDL, PNL sau PSD
- Acum ne opresc oamenii pe strada din cauza situatiei economice. Legea invatamantului poate fi regretata, dar va rog sa citit ca o astfel de lege pentru maghiari, nu exista niciunde in zona. Din cate stiu eu, cea mai sensibila problema pentru noi a fost limba materna. Pensiile nu puteam sa le salvam daca nu eram la guvernare, asa macar am salvat ceva. Kerekes Karoly poate sa va spuna cat ne-am chinuit cu asta si cat de putin am reusit. Daca nu am fi folosit acesta oportunitate, probabil ca in urmatorii 10-20 de ani nu puteam promova o asemenea lege, poate chiar mai rau; ce era pana cum o stricau si mai rau.
- Pe mine ma cam irita ca se tot spune ca Hunor este apropiatul meu. Sigur ca am lucrat impreuna in ultimii ani si asta inseamna ca a invatat cate ceva de la mine. Daca altcineva va fi presedinte, poate sa pastreze de la mine ce este bun si ce considera rau sa elimine.
- De ce nu imi mai asum conducerea? Nu mi-o asum deoarece nu cred ca mai sunt garantia ca doctrina Marko va fi continuata. Sigur, as vrea ca acesta doctrina sa fie continuata. Nu se pune problema ca eu sa conduc din umbra.
- Aici suntem toti oameni care conduc. Cine e presedinte e presedinte, cine e sef e sef, cine e director e director. Sigur ca pe toti ne conduc femeile, dar asta e alta poveste. M-am gandit ca dupa 18 e nevoie de o schimbare de oameni dar asta pentru ca linia partidului sa fie continuata. Mai exact sa fim partid parlamentar, sa avem o politica de coalitii dar fara sa juram iubire vesnica lui Traian Basescu, PDL, PNL sau PSD.
- In urmatoarea perioada vom avea mari dileme legat de coalitia actuala. Ce oportunitati avem, cat mai ramanem. Situatia se schimba de la saptamana la saptamana si trebuie analizata in permanenta. Trebuie sa stim din timp cu cine putem sa negociem, cum ne pozitiona astfel incat sa castigam alegerile. Pentru asta e mult de munca. Trebuie sa muncim de dimineata pana seara.
- Noi nu suntem acum in situatia sa reconstruim dupa un esec, ci e nevoie de o schimare de generatie. Nu suntem in criza acum, noi suntem mereu in criza si acum o sa avem o perioda delicata sa vedem ce facem cu coalitia. Aici trebuie sa decidem cine ne ofera garantia ca obiectivele partidului vor fi indeplinite. Va multumesc!”
Borbely Laszlo:Parerea mea este ca Kelemen Hunor este competent
- Multi m-au intrebat de ce nu am candidat? Am explicat la momentul respectiv. Am mai spus si ca, daca noul presedinte are nevoie de mine, sigur ca voi accepta. Dupa congres insa trebuie sa stragem randurile. Parerea mea este ca Kelemen Hunor este competent. Nu credeti ca organizatia de Mures ar fi mai puternica cu un vicepresedinte. Telul nostru trebuie sa fie ca organizatia de Mures sa fie la conducere. Marko Bela nu trebuie ca apoi sa plece acasa, sa scrie versuri, sa scrie pentru ca le scrie bine mai ales versuri pentru copii. Trebuie sa ii multumim lui Marko Bela si sa il aplaudam. [aplauze]
Hunor fara concurenta consistenta pentru sefia partidului
Pe inregistrarea se anunta ca incepe votarea. Potivit presei locale in urma votului din 73 de voturi Kelemen Hunor a obtinut 53 iar Eckstein-Kovács Péterre 18 si Olosz Gergely un vot si un vot anulat. De altfel pana acuma potrivit comunicatelor oficiale ale UDMR cat si a relatarilor din presa Kelemen Hunor a obtinut sprijinul celor mai multor organizatii locale. Sedinta de la Mures a avut insa o importanta foarte mare deoarece organizatia de Mures este considerat cea mai importanta din cadrul UDMR. Astfel ca in cazul in care Hunor nu ar fi obtinut sprijinul organizatiei ar fi relansat capania interna.
Presedintele UDMR va fi ales in cadrul congresului extraordinar organizat la Oradea la finalul lunii februarie. Inainte de congres cei trei candidati au participat la o precampanie in interiorul partidului unde si-au expus programul politic. Fiecare organizatie locala a votat pentru cine isi exprima sprijinul. Ulterior delagatii fiecarei organizatii participa la congresul partidului unde prin vot secret este desemnat presedintele UDMR. Oficial rezultatele precampaniei nu duc automat si la alegerea presedintelui.
Vezi si culisele bataliei pentru succesiune o analiza realizata cu o zi inainte ca Marko Bela sa isi anunte retragerea de la sefia partidului