Sari direct la conținut

Victor Ponta: Greu de scazut in acest an TVA la alte produse, daca reducem CAS. Poate doar din 2015

HotNews.ro
Victor Ponta la RTV, Foto: Captura RomaniaTV
Victor Ponta la RTV, Foto: Captura RomaniaTV

Premierul Victor Ponta, este convins ca dupa alegerile europarlamentare din 25 mai Uniunea Social Liberala (USL) se va reface. El a declarat luni seara, in cadrul unei emisiuni la Romania TV, ca PSD nu va anunta candidatul la alegerile prezidentiale pana nu vor fi cunoscute rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

„Din punctul meu de vedere, refacerea USL dupa 25 mai este un proiect in care eu cred. Realmente, leg candidatura unui membru PSD de refacerea USL. Sigur, asta este unul dintre motivele esentiale pentru care nu vrem sa anuntam candidatul PSD-PC-UNPR pana cand nu sunt convins ca ori se reface USL, ori sigur nu se va reface. Eu cred ca prin votul de pe 25 mai al oamenilor, pentru ca, stiti, intotdeauna oamenii sunt mai destepti decat liderii politici, PNL si liderii PNL vor intelege ca refacerea USL este o solutie”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.

El sustine ca va face „primul pas” catre PNL si va propune reconstituirea USL. Liderul social-democratilor sustine ca PSD nu va pune conditii PNL legate de refacerea USL, cum ar fi cea de indepartare a lui Crin Antonescu de la conducerea partidului. De altfel, intrebat daca Antonescu ar mai putea candida din partea USL la functia de sef al statului, Ponta a spus: „Daca asa decide USL, da. De ce nu?”.

Victor Ponta este convins ca PNL nu va obtine nici 20% din voturile electoratului la europarlamentare. In schimb, presedintele PSD sustine ca tinta social-democratilor este obtinerea a 35% din voturi.

Victor Ponta: Statul trebuie sa plateasca bugetarilor despagubiri de 10 miliarde de lei pentru salariile taiate cu 25%

Valoarea despagubirilor pe care statul le are de platit angajatilor din sistemul bugetar, in baza hotararilor judecatoresti, dupa taierea cu 25% a salariilor este de 10 miliarde de lei, a mai declarat, luni seara, premierul Victor Ponta. Acesta a precizat ca din cele 10 miliarde, doua miliarde trebuie achitate in acest an.

„Anul asta platim doua miliarde de lei pe procesele functionarilor, magistrati, profesori, impotriva deciziilor luate de Guvernul Boc in 2009-2010. Noi platim, ca sunt hotarari definitive si irevocabile”, a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca plata despagubirilor catre bugetari, in baza deciziilor instantelor de judecata, a facut imposibila majorarea salariilor in sistemul de stat.

„Cresterea fondului tot de salarii pe anul acesta a fost de 2,5 miliarde de lei, din care doua miliarde pentru hotarari judecatoresti. Daca nu ar fi fost aceste hotarari judecatoresti, salariile tuturor bugetarilor cresteau cu 7%”, a declarat Liviu Voinea.

Victor Ponta: Reducerea CAS, punctul 1 pe lista temelor de discutii in iunie cu FMI, CE si BM

Premierul a mai sustinut ca reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) la angajator se afla in topul listei subiectelor care vor fi abordate in cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Acesta a declarat la Romania TV ca masura va fi adoptata intr-un „moment pozitiv pentru economia romaneasca”, citeaza Agerpres.

Seful Guvernului a aratat ca in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o crestere economica de 3,2%, iar „exporturile cresc in fiecare trimestru”.

„Singura cerinta a mediului de afaceri, pentru a continua sa investeasca, sa creeze locuri de munca, este reducerea taxarii pe forta de munca. Problema Romaniei, ca si a intregii Europe de astazi, dar cred si a Statelor Unite si a intregii lumi dezvoltate este ca, peste 20 de ani, daca nu reusim sa cream locuri de munca pentru noile generatii care sa plateasca contributii la pensii, la un moment dat ne vom sufoca. Daca mergem in ritmul actual in toata Europa, doamnei Petrescu (ministrul de Finante, n.r.), domnului Voinea (ministrul pentru Buget, n.r.) si mie nu va mai avea cine sa ne plateasca pensiile peste 20 si ceva de ani”, a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a aratat ca reducerea CAS la angajator poate fi compensata cu cresterea incasarilor la bugetul de stat, reducerea unor cheltuieli sau atragerea de noi venituri.

Victor Ponta: Greu de scazut in acest an TVA la alte produse, daca reducem CAS. Poate doar din 2015

Reducerea TVA la alte produse decat painea este foarte greu de realizat in acest an daca vor fi diminuate contributiile de asigurari sociale, varianta fiind ca incasarile din TVA la paine sa fie evaluate dupa un an, iar TVA sa fie redusa la alte produse din 2015, a mai afirmat premierul Victor Ponta la Romania TV.

„Probabil ca anul acesta va fi foarte greu daca facem reducerea de contributii de asigurari sociale, sa mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred ca o sa facem un an de aplicare a TVA redus la paine, o sa facem exact evaluarea si, pe baza acestei evalurari, sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu as vrea la legume-fructe – carnea e un pic mai complicat, pentru ca e o valoare mai mare a TVA-ului incasat – sa aplicam aceasta reducere”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

In luna martie, Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne.

El a precizat atunci ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

La finele lunii decembrie, Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decat painea va fi analizata dupa 1 iulie.

Cu doua luni inaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro