Victor Ponta: Masurile ce vor fi adoptate in perspectiva bugetului pe 2014 nu au fost impuse de FMI. / Nu ma deranjeaza ca proiectul Rosia Montana va fi respins in Parlament, ci ca nu facem proiecte economice de frica drobului de sare./ Despre descentralizare: Nu cred ca mai trebuie sa stabileasca Guvernul nivelul taxelor locale
Premierul Victor Ponta a declarat duminica, la Antena 3, ca nu-l deranjeaza ideea respingerii proiectului minier Rosia Montana in Parlament, ci faptul ca Romania nu deruleaza proiecte economice fara un motiv justificat, „de teama ca o sa cada drobul de sare”. In ceea ce priveste bugetul pe 2014, masurile fiscal-bugetare care vor fi luatenu au fost impuse de Fondul Monetar International, ci au fost decise de Guvern, spune primul ministru.
„Nu ma deranjeaza ideea ca proiectul va fi respins in Parlament. Ma deranjeaza ideea – si o sa ma lupt cu ea – ca in Romania nu facem proiecte economice de teama ca o sa cada drobul de sare”, a spus Ponta la Antena 3, subliniind ca proiectul s-ar realiza doar cu respectarea tuturor standardelor de mediu, potrivit Agerpres.
El a mai spus ca proiectele de exploatare nu ar trebui respinse ‘din principiu’, ci doar daca exista incertitudine cu privire la problemele de mediu si la castigul pe care l-ar obtine statul roman. „Dar sa spui si cu asta basta, cu asta nu sunt de acord. E pana la urma singura noastra sansa de dezvoltare”, a punctat premierul.
Seful Executivului a mai recunoscut ca l-a afectat lipsa de solidaritate a copresedintelui USL, Crin Antonescu, dupa ce acesta s-a opus proiectului Rosia Montana.
In ceea ce priveste bugetul pe 2014, Ponta spune ca „Eu nu fac, ca prim-ministru, si Chitoiu, ca ministru de Finante, decat ce vrem noi. Vrea FMI-ul ceva si noi nu vrem, nu ne poate obliga de niciun fel. Deci, eu nu vreau sa dau vina pe FMI. Ca m-a pus sa fac FMI-ul… De altfel, am foarte multe exemple in care FMI-ul s-a opus si tot le-am facut. FMI-ul nu a fost de acord sa dam inapoi pensiile la cei 17 mii de militari, le-am dat. Nu a fost de acord sa reducem TVA-ul la paine, l-am redus. Nu a fost de acord, initial, cu reducerea CAS-urilor cu 5% si pana la urma am trecut in memorandum ca in semestrul II reducem CAS-urile cu 5%. Deci, nu e adevarat ca ne impune niste lucruri. Ne impune, pana la urma, ce vrem noi „, a declarat premierul, intrebat daca FMI exercita o influenta prea mare asupra economiei romanesti.
Victor Ponta a explicat ca o intelegere cu FMI si Comisia Europeana ajuta un stat sa contracteze imprumuturi de pe pietele externe sau sa atraga investitori importanti.
„Marile noastre dificultati legate de deficitul bugetar – adica, cat ne putem imprumuta, legat de datele macroeconomice – noi nu le avem cu FMI-ul. Le avem cu Comisia Europeana, pentru ca noi, Romania, prin persoana presedintelui Basescu, am semnat un Tratat fiscal, altfel un lucru bun de principiu, care ne-a pus pe noi, amarati asa, veniti din comunism, fara infrastructura, la aceleasi conditii cu o tara cum e Danemarca, de exemplu, sau cu Suedia. Si ma uit si vad ca Franta, anul acesta, are deficit 4%, ca Spania are 6%, si Romania ne-am dus la 2,5% si la anul o sa ducem la 2,2%. Adica ne-am impus niste standarde pentru care, sincer, nu prea eram pregatiti si care inseamna si handicapul de a nu putea sa investesti mai mult”, a declarat premierul.
Intrebat de ce si-a luat Traian Basescu acest ‘angajament’, Ponta a spus: ‘Parerea mea e ca nu l-a interesat, pentru ca toate tintele le-a pus pentru 2015’.
„Si, daca vreti, sa-mi spuna cineva ca Traian Basescu, cand a semnat pentru 2015, nu s-a gandit ca in 2015 nu mai este el si cine o veni sa gestioneze raul. Eu asta cred. Acum, cunoscandu-l destul de bine, chiar cred ca asta a avut in minte: a, da, 2015, ia sa va vad pe astia care veniti dupa mine, sa va las sapte bombe in dulap, ia deschideti dulapul, sa vedem ce faceti. Deci, o mai spun o data. Ceea ce am decis am decis noi. Sigur ca negocierile cu FMI si Comisia sunt dificile, sunt complicate, dar pana la urma lucrurile importante le-am facut. Si faptul ca le facem nu impotriva, nu intr-un razboi cu Comisia, FMI si Banca Mondiala, ci le facem printr-o negociere dura, dar pozitiva, e un lucru bun”, a mai afirmat premierul.
- Ponta despre descentralizare: Nu cred ca mai trebuie sa stabileasca Guvernul nivelul taxelor locale
Victor Ponta a mai declarat, duminica seara, la Antena 3, ca dupa descentralizare Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor si consiliilor locale.
„Eu cred ca nu mai trebuie sa stabileasca Guvernul central, daca vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred ca primarul, consiliul local (…) o sa aiba dreptul la un moment sa discute cu propriii cetateni, sa spuna: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta – in care le spun eu de la Guvern cat sa-si puna ei, cu cat sa-si creasca sau sa scada taxa – cred ca e o gandire centralist-comunista. Si, de altfel, aceasta gandire centralist-comunista am constat-o la asa-zise partide de dreapta si cand vorbim de descentralizare. Eu cred ca e foarte bine ca omul sa nu mai vina la Bucuresti sa-si rezolve o problema. Sa se duca la judetul lui sau la orasul cel mai apropiat. (…) De la Ceausescu incoace nu a vrut nimeni sa descentralizeze. (…) Da, vreau sa fiu primul-ministru care nu vrea mai multa putere la Bucuresti, ci vreau, dimpotriva, mai putina putere si mai mult timp ca Guvernul central sa se ocupe de ceea ce trebuie sa se ocupe un Guvern central”, a afirmat premierul, intrebat despre posibilitatea ca autoritatile locale sa poata stabili nivelul taxelor.
Ponta a adaugat ca pe agenda Guvernului ar trebui sa se regaseasca teme precum ‘marea infrastructura, politici publice importante’.
„Faptul ca se ocupa ministrii din Cabinetul meu de cine e sef la nu stiu ce directie din Harghita sau… Nu este aceasta treaba unui ministru. Si asa apare birocratia, asa apare coruptia, asa apare clientela. Vreau sa fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mana pe strada. Pana-l trage pe ministru, il vede o data in patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici si ce facem cu descentralizarea”, a mai declarat primul-ministru.