Sari direct la conținut

VIDEO AFP, despre "revolta artistilor contra dictatului" privind ICR: O mobilizare puternica, rapida si rara in Romania

HotNews.ro

„Epurare”, „practica brutala, ingrijoratoare”: cateva sute de artisti romani, intre care o parte celebri in intreaga lume, s-au mobilizat sambata si duminica impotriva „dictatului” noului guvern care ameninta, potrivit acestora, Institutul Cultural Roman si felul in care tara este vazuta in strainatate, scrie AFP duminica, intr-un material dedicat protestului societatii civile si artistice din Romania la adresa ordonantei ce vizeaza Institutul Cultural Roman.

„Ar fi dezastruos ca practicile brutale si aroganta politicienilor de ieri si de azi sa dicteze in maniera nefasta destinul culturii”, a afirmat scriitorul Norman Manea, profesor de literatura la New York.

AFP aminteste si de protestul regizorilor romani Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corenliu Porumboiu, premiati la Cannes, la care s-au alaturat scenografi, coregrafi, actori. Acestia au semnat o petitie in care ii cer premierului social-democrat Victor Ponta sa anuleze ordonanta de urgenta atat de contestata.

O mobilizare puterncia, rapida si in general rara, intr-o tara care a iesit de sub dictatura in urma cu 23 de ani, scrie France-Presse.

„E o epurare de cea mai oribila speta”, a considerat Cristian Mungiu, castigator al Palme d’Or in 2007 si al carui film „Dupa dealuri” a castigat premiile pentru scenariu si interpretare feminina anul acesta la Cannes.

Incepand cu anul 2005, ICR a ajutat cu traducerea a peste 300 de lucrari semnate de autori romani. In 2011, peste 2 milioane de spectatori au asistat la evenimente organizate de ICR in cele 17 filiale din afara, de la New York la Tel Aviv, trecand prin Paris.

Artistii si angajatii ICR se tem ca, sub conducerea Senatului, Institutul va deveni „ostatic” al „numirilor politice” din partea parlamentarilor, „pentru care cultura se rezuma uneori doar la un spectacol de folclor”, a declarat unul dintre acestia pentru AFP.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/7caf226f3b29d47c2cd5fb34fa29fb15/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Pana acum, ICR era plasat sub autoritatea simbolica a presedintiei, conform unei legi adoptate la vremea respectiva chiar de Partidul Social-Democrat al lui Victor Ponta. Insa astazi presedintele Traian Basescu face parte din partidul de opozitie, Partidul democrat-liberal, comenteaza AFP.

Ponta a justificat masura afirmand ca vrea sa „depolitizeze” ICR.

„Sunt suprins a vad ca la doar o luna dupa ce ati luat puterea, dumneavoastra si guvernul pe care il conduceti practicati aceeasi logica de functionare: ordonante de urgenta, nominalizari politice de functionari, revansa politica. Nu asta criticati cu atata frenezie in urma cu cateva luni?” i-a scris scriitorul Vasile Ernu lui Ponta.

Guvernul a modificat de curand Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.

Mai multe despre controversa ICR:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro