Sari direct la conținut

​VIDEO ARCA a testat cabina intaiului supersonic romanesc. Primele teste de zbor cu aeronava se vor face in 2012

HotNews.ro
A fost testata cabina viitorului supersonic made in Romania, Foto: ARCA
A fost testata cabina viitorului supersonic made in Romania, Foto: ARCA

Cabina primului supersonic romanesc a fost testata cu succes deasupra Marii Negre unde a fost ridicata la o altitudine de 700 de metri cu elicopterul si a fost apoi eliberata, amerizand dupa un zbor fara probleme, a anuntat Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica. Planul este ca intaiul zbor supersonic sa fie facut la sfarsit de 2012 sau inceput de 2013, cu decolare si aterizare pe suprafata Marii Negre. Structura aeronavei va fi gara pana la Craciun iar primele teste de motor vor fi facute la inceput de 2012, a spus pentru HotNews.ro presedintele ARCA.

ARCA, ajutata de Inspectoratul General al Aviatie si de Grupul de Nave Mangalia, apartinand Ministerului de Interne, a efectuat in 26 septembrie 2011, Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, deasupra Marii Negre.

Cabina a ajuns cu bine la sol

Cabina a ajuns cu bine la sol

Foto: ARCA

Un elicopter Mi-17 a ridicat la altitudinea de 700 m cabina presurizata a avionului supersonic IAR-111 si apoi a eliberat cabina, secventa urmata de declansarea motorului racheta al parasutei de recuperare, care a adus cabina pe suprafata marii. Cabina a amerizat dupa un zbor perfect, datele indicand calificarea acesteia pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111. Cabina avionului este realizata din materiale compozite, are o greutate de peste 500 kg, complet echipata pentru zbor si primeste un echipaj de doua persoane (pilot si navigator) dispusi in tandem

Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de catre ARCA ca platforma pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competitia de astronautica de Google Lunar X Prize, cat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spatial.

Pe langa importanta calificarii pentru zbor a cabinei supersonicului, ARCA si partenerii sai au demonstrat capacitatea executarii rapide a unei activitati de recuperare de pe mare a unor obiecte amerizate din zbor, exercitiu important in perspectiva demararii testelor de zbor pentru supersonicul IAR-111 Excelsior, in anul 2012. Misiunea 6 marcheaza si o premiera absoluta pentru Romania, putine state din lume avand experienta recuperarii de pe mare a cabinelor destinate zborului cu echipaj uman.”, spune presedintele ARCA, Dumitru Popescu.

Pana la Craciun va fi definitivata structura avionului, primele teste de motor vor fi realizate la inceput de 2012, a spus Dumitru Popescu, intrebat de HotNews.ro.

E – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 m, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m.

Secventa de zbor tipica a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii, executarea unui zbor orizontal de accelerare, pana la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapida, in circa doua minute, pana la altitudinea de 16.000 m.

La aceasta altitudine avionul va elibera – intr-o etapa ulterioara a programului – racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu si va fi capabila sa atinga viteze de 14 km/secunda (peste 40.000 km/h).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro