Sari direct la conținut

VIDEO Astronomii au descoperit o planeta compusa din diamant

HotNews.ro

Astronomii au descoperit in apropiere de galaxia noastra o planeta ce graviteaza in jurul unei stele mici si care pare sa fie alcatuita din diamante, transmite Reuters.

Noua planeta este mult mai densa decat orice alt corp de acest gen si este alcatuita in mare parte din carbon. Din cauza densitatii sale, carbonul trebuie sa se afle in stare cristalina, potrivit cercetarilor efectuate de specialisti, ceea ce inseamna mare parte din aceasta planeta este alcatuita din diamante.

„Istoria evolutiei si densitatea extraordinara a planetei sugereaza ca aceasta este formata din carbon – este vorba despre un diamant urias care graviteaza in jurul unei stele neutronice la fiecare doua ore, pe o orbita atat de stransa incat aceasta ar incapea in interiorul Soarelui”, a declarat Matthew Bailes, de la Swinburne University of Technology din Melbourne.

Aflata la o distanta de 4000 de ani lumina sau la o optime din distanta Terra – centrul Caii Lactee, planeta este probabil o ramasita a unei foste stele uriase care si-a pierdut invelisul exterior, fiind absorbgita de pulsarul in jurul caruia graviteaza. Pulsarii reprezinta mici stele neutronice, cu diametrul de aproximativ 20 de kilometri si care se rotesc de sute de ori pe secunda in jurul propriei axe, emitand fascicule de radiatii.

In cazul pulsarului J1719-1438, radiatia emisa ajunge cu regularitate pe Terra si a fost urmarita cu telescoape din Australia, Marea Britanie si Hawaii, permitandu-le astfel astronomilor sa detecteze modulatiile cauzate de forta gravitationala.

Masuratorile sugereaza ca planeta, care graviteaza in jurul stelei la fiecare doua ore si 10 minute, are o masa asemanatoare planetei Jupiter, insa de 20 de ori mai densa, potrivit astronomilor.

Pe langa carbon, este posibil ca noua planeta sa fie alcatuita din oxigen, care ar putea exista in cantitati mai mari la suprafata, insa devine tot mai rar spre centrul planetei, bogat in carbon.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro