Sari direct la conținut

VIDEO Capsula Orion va mai face vineri o manevră importantă, iar sâmbătă va ajunge la peste 400.000 km de Terra

HotNews.ro
Cratere de pe Luna, fotografiate de Orion, Foto: NASA
Cratere de pe Luna, fotografiate de Orion, Foto: NASA

Capsula Orion a ieșit joi din sfera de influență a Lunii, va face vineri o manevră importantă de intrare pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar în zilele următoare va atinge punctul cel mai îndepărtat al misiunii. Orion a transmis și fotografii cu craterele selenare.

Orion este la mai mult de 350.000 km depărtare de Terra și are o viteză de aproximativ 4.000 km/h.

Pe 21 septembrie motoarele au pornit cu succes timp de 150 de secunde și capsula a făcut prima manevră pentru a se înscrie cu succes pe această orbită alungită în jurul Lunii (așa-numita Distant Retrograde Orbit —DRO).

Orion intră în DRO pe 25 noiembrie, după ce motoarele vor mai porni pentru scurt timp la ora 23.52 (ora României).

Șase zile va sta Orion pe această orbită retrogradă, iar în acest timp vor fi testate sistemele navetei, pentru a anticipa ce ar putea merge rău când în capsulă vor fi oameni, la misiunea Artemis 2 din 2024.

Cât se va afla pe această orbită, Orion va porni de trei ori motoarele, pentru a face manevrele necesare, astfel încât să fie menținut cursul dorit.

Pe 26 noiembrie va fi un moment simbolic important: Orion va ajunge la peste 400.000 km de Terra, depășind un record stabilit de naveta Apollo 13 în 1970, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.

Pe 28 noiembrie va fi atinsă distanța maximă de Terra în misiunea Artemis 1: 430.000 km.

Pe 1 decembrie modulul european de serviciu va executa manevra prin care Orion va ieși din DRO, iar pe 5 decembrie capsula va mai face o trecere aproape de suprafața lunară.

O ultimă pornire a sistemului de propulsie va pune Orion pe traiectoria către Terra, iar călătoria va dura aproape șase zile.

11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro