Sari direct la conținut

VIDEO Cat au chiulit din Parlament Marko Bela, Victor Ponta, Crin Antonescu, Anca Boagiu, Mihai Stanisoara si Dan Voiculescu. Vezi in articol cat si cum a muncit parlamentarul din colegiul tau

HotNews.ro

Institutul pentru Politici Publice a realizat o analiza a activitatii parlamentare in sesiunea septembrie – decembrie 2010, care arata ca in topul parlamentarilor absenti la voturile finale se afla Marko Bela, Victor Ponta, Crin Antonescu, Anca Boagiu, Mihai Stanisoara si Dan Voiculescu. Raportul IPP mai arata ca deputatii au avut o medie a prezentei de 65,7%, iar senatorii de 60%. Statistica IPP mai arata si ca in topul celor mai ineficienti parlamentari sunt: Teo Trandafir, Mihai Stanisoara PDL si Cristian Diaconescu UNPR.

  • Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a avut o prezenta de 59% la voturile finale.
  • Vezi in text cat a absentat si cat de eficient a fost parlamentarul din colegiul tau

IPP a calculat prezenta parlamentarilor analizand la cate din voturile finale au fost acestia prezenti in sesiunea septembrie-decembrie 2010. Procentele de prezenta sunt calculate dintr-un total de 235 de voturi finale exprimate in perioada de referinta pentru Camera Deputatilor. La nivelul Camerei Deputatilor, printre cei mai chiulangii deputati se numara si presedintele PSD Victor Ponta. Iata mai jos topul chiulangiilor din Camera Deputatilor:

1. Cristian Rizea PSD+PC 0 prezente la voturi finale

2. Adrian Mocanu PSD+PC 0 prezente la voturi finale

3. Iulian Claudiu Manda PSD+PC 0 prezente la voturi finale

4. Viorel Hrebenciuc PSD+PC 0 prezente la voturi finale

5. Victor-Viorel Ponta PSD+PC 2 prezente la voturi finale

6. Nicolae Jolta PNL 2 prezente la voturi finale

Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a avut o prezenta de 59% la voturile finale. A fost prezenta la 139 din cele 235 de voturi finale.

Cum arata prezenta pe partide:

  • „La nivelul Camerei s-a inregistrat o medie a prezentei de 65,7%. Pe prima pozitie in clasamentul de prezenta avem grupul parlamentar PDL cu un procent de 93,4% prezenta, urmat de grupul Minoritatilor Nationale cu 87,3% prezenta, grupul Independentilor cu 86% si UDMR cu 81% prezenta”, se mentioneaza in raportul IPP.
  • Pe de alta parte, procentele extrem de reduse de prezenta ale partidelor aflate in Opozitie respectiv PSD+PC cu 33,3% si PNL cu 37,9% sunt partial justificate de alegerea politica a celor 2 grupuri parlamentare de a parasi sala de plen atunci cand a fost votat un numar semnificativ de proiecte, nefiind de acord cu maniera de legiferare sau chiar cu prevederile textelor de lege.

Raportul IPP mai noteaza si ca 18 deputati au fost prezenti la toate voturile finale.

Un element de noutate al acestui raport este dat de prezentarea procentelor de rebeliune ale fiecarui deputat fata de grupul parlamentar din care face parte. Pentru acest indicator, cel mai rebel deputat fata de propriul grup este Lucretia Rosca, PSD+PC, cu un procent de rebeliune de 29,6%. De asemenea, 78 de deputati au votat la toate legile la fel cu partidul din care fac parte.

VEZI mai jos raportul integral al IPP. Ultimele doua pagini contin tabelele cu prezenta parlamentarilor

Raport IPP Monitorizare Sesiunea Sept-Dec2010

La Senat, recordul de absenteism de la vot il detine vicepremierul Marko Bela, UDMR, care nu a fost prezent la nici unul din voturile finale. El este urmat de Crin Antonescu, PNL, care a fost prezent la 3 voturi finale si Dan Voiculescu 16 prezente. Procentele de prezenta au fost calculate de IPP dintr-un total de 217 de voturi finale exprimate in perioada de referinta pentru Senat. Iata si topul chiulangiilor:

1. Marko Bela UDMR 0 prezente la voturile finale

2. Crin Antonescu PNL 3 prezente la voturile finale

3. Anca-Daniela Boagiu PDL 12 prezente la voturile finale

4. Mihai Stanisoara PDL 14 prezente la voturile finale

5. Dan Voiculescu PC 16 prezente la voturile finale

Mircea Geoana presedintele Senatului a avut o prezenta de 76%, adica a fost prezent la 165 din cele 217 voturi finale.

Media prezentei la vot in Senat a fost de 60%, cu aproape 6% mai putin fata de Camera Deputatilor, situatie similara cu sesiunea anterioara cand gradul de participare a senatorilor la sedintele de plen a fost mult mai scazut prin comparatie cu deputatii.

La nivelul grupurilor parlamentare situatia sta astfel:

Grupul Independentilor (Mixt) cu 91,6% prezenta

PDL cu 67% prezenta

PSD cu 60,6% prezenta

PNL cu 55,8% prezenta

UDMR cu 38,9% prezenta

Studiul IPP a calculat si eficienta parlamentarilor. Astfel raportul a analizat si cate initiative legislative au avut parlamentarii, cate din aceste initiative au devenit legi. Iata cum sta situatia la Camera Deputatilor:

Pe primul loc in clasamentul numarului de propuneri legislative devenite legi continua sa fie deputatul Mircea Giurgiu, PDL, cu 26 de propuneri adoptate din cele 241 de initiative depuse. Daca luam in calcul insa si indicatorul eficienta legislativa (procentul initiativelor devenite legi din totalul initiativelor depuse), constatam ca prima pozitie in acest sens este ocupata de un parlamentar al opozitei: Ion Dumitru.

Vezi mai jos tabelul cu topul eficientiei realizat de IPP

Top Eficienta Deputati

La polul opus, deputata Teo Trandafir conduce in topul parlamentarilor cu eficienta redusa: nu a realizat nici o initiativa legislativa. Ea este secondata de Catalin Ovidiu Buhaianu-Obuf, PDL, care a initiat 5 proiecte de lege, dar numai 2 au fost adoptate. Radu Costin Vasilica, PSD+PC, este clasat pe locul trei cu trei initiative, dintre care una singura a devenit lege.

Vezi mai jos Topul IPP al celor mai ineficienti deputati.

Top Ineficienta Deputati

La Senat, cele mai multe propuneri legislative au fost depuse de Emilian Valentin Francu, PNL, 93 de initiative din care 13 au devenit legi. El este urmat de Iulian Urban – 88 de initiative legislative din care 8 au devenit legi. La Senat, cel mai eficient senator a fost Alexandru Peres, PDL, in cazul caruia din 44 de initiative legislative depuse de la preluarea mandatului, 7 s-au transformat in legi; astfel, rata de reusita a senatorului a fost calculata la 15,9%.

Vezi mai jost tabelul cu explicatiile aferente.

Top eficienta Senatori

De cealalta parte, in topul senatorilor care nu au depus prea multe initiative legislative se numara: Mihai Stanisoara PDL, Cristian Diaconescu UNPR si fostul ministru de Interne Vasile Blaga.

Top Ineficienta Senatori

In aceasta sesiune legislativa (1 septembrie – 23 decembrie 2010) au fost depuse 550 de proiecte de lege/initiative legislative la Camera Deputatilor si 341 la Senat.

Cum explica Victor Ponta prezenta scazuta la voturile finale:

„Explicatia (procentului de 0,9% prezenta la voturile finale in cazul sau – n.r.) este foarte simpla. Cei de la IPP stiu foarte bine ca de la momentul fraudarii votului de catre Roberta Anastase la Legea pensiilor si eu si foarte multi altii am refuzat sa participam la vot, pentru ca nu suntem complici cu fraudele Robertei Anastase. Daca cei de la IPP chiar vor sa faca un bine ar trebui sa puna topul celor care au furat voturi, pentru ca eu am de gand in continuare, cu tot ce spun cei de la IPP, sa nu particip la voturile conduse de Roberta Anastase”, a declarat liderul PSD citat de Agerpres.

Roberta Anastase: 60% este mai mult decat 0,3% sau 0% cat au inregistrat liderii opozitiei

„Functia de presedinte de camera presupune si alte activitati. Exista o agenda paralela. Sunt presedinti de stat, presedinti ai altor parlamente care ne viziteaza. In momentul in care nu am avut astfel de evenimente am fost prezenta de fiecare data la vot. Constat insa ca 60% este mai mult decat 0,3% sau 0% cat au inregistrat liderii opozitiei”, a declarat Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro