Sari direct la conținut

VIDEO Ce urmeaza pentru Microsoft dupa "era Steve Ballmer", o perioada in care compania mai mult a ratat decat a marcat

HotNews.ro
Steve Ballmer, Foto: Agerpres
Steve Ballmer, Foto: Agerpres

Steve Ballmer a anuntat ca peste un an se va retrage de la sefia Microsoft, iar Bursa a reactionat pozitiv, actiunile crescand instant cu 10%. Nu e de mirare, fiindca Microsoft, desi a dus-o bine financiar, a ratat multe ocazii pe piete precum smartphone si tableta si a inregistrat esecuri rasunatoare cu Windows Vista sau cu Zune. Ce urmeaza pentru Microsoft si care au fost cele mai spumoase momente din era Ballmer puteti vedea in articol.

Cateva lucruri au mers bine

Fata de 2000, veniturile si profitul Microsoft au avansat mult, iar la partea de produs sistemul de operare XP a fost un mare succes, fiind si acum, dupa 12 ani, folosit pe patru din zece calculatoare. Succesul XP se datoreaza insa si esecului Vista, companiile nefiind dornice sa renunte la un sistem de operare care mergea bine.

Windows 7 a fost mai bine primit, iar o mare realizare in era Ballmer tine si de consola Xbox si succesorul Xbox 360 care si-au gasit peste 100 de milioane de cumparatori din 2001 incoace.

Si motorul de cautare Bing, (re)lansat in 2009 a avut cronici favorabile si, chiar daca nu poate ameninta Google, a devenit unul dintre putinii concurenti credibili, mai ales in SUA unde are aproape 20% din piata. Totusi, Bing si alte proiecte de internet au adus in ultimii doi ani pierderi de 3 miliarde dolari, astfel ca lucrurile nu sunt roze.

Si cu sistemul de operare pentru mobile, Windows 7 Mobile si varianta 7.5, Microsoft a reusit sa construiasca o interfata intuitiva si o integrare usoara cu retele sociale. Cu acest sistem a intrat pe piata smartphone-urilor performante, mai ales prin Nokia, insa cota de piata este mult sub Android, astfel ca Windows Phone nu s-a impus.

Un sir lung de ratari

in piatam ideea generala este ca Microsoft a ratat enorm in multe segmente pentru care ar fi fost pregatita inca de acum un deceniu. Spre exemplu, in 2006 a lansat player-ul Zune, ca raspuns la iPod, insa dupa un inceput promitator a urmat decaderea, terminalul fiind scos din productie in 2011.

Sistemul de operare Vista a fost un alt mare esec. Lansat in 2007, si-a atras enorm de multe critici mai ales de la clientii companii de la care se astepta o rata mare de adoptie. Windows 7 lansat in 2010 a fost mai bine primit, insa raul deja fusese facut.

Un esec recent tine de tableta Surface care a fost lansata in octombrie 2012, dar care a avut vanzari sub asteptari, dincolo de faptul ca mai multi producatori de tablete ce foloseau Windows 8 s-au arat nemultumiti ca ii concureaza chiar Microsoft cu o tableta.

Apoi si browserul Internet Explorer a pierdut cota de piata in lupta cu Chrome si Mozilla, iar innoirile acestui soft nu au adus cresteri ale cotei.

Ballmer este cunoscut pentru temperamentul sau vulcanic si pentru modul in care urla din toti rarunchii la adunarile actionarilor. Nu va fi „iertat” pentru ca imediat dupa lansarea iPhone in 2007 a spus ca acest telefon „nu e nici macar o masina prea grozava de trimis e-mail-uri”. „Avem terminale grozave cu Windows P[hone”, spunea el.

Ce urmeaza pentru Microsoft

Plecarea lui Ballmer nu va rezolva problemele companiei si nici nu va face ca ea sa recupereze imediat decalajul fata de concurenta. Este insa nevoie de un plan clar pe termen lung si nu doar de sloganuri care sa sune „cool”

Urmatoarele doua luni reprezinta o perioada cheie pentru stabilirea unei strategii clare si eficiente si este posibil sa se renunte la anumite produse. Va fi extrem de important cine va ocupa functia de CEO si cum va fi perceput acest om. Asta fiindca despre Ballmer s-a spus ca ar fi fost un director excelent de vanzari, insa ca CEO nu avea viziune si nici nu promova oamenii cu adevarat valorosi, ci doar pe cei loiali.

Noul CEO va avea o viata grea, va fi presat de actionari sa directioneze mai multi bani catre ei si sa se concentreze pe diviziile profitabile, precum Windows si Office.

Momente emblematice cu Steve Ballmer

Steve Ballmer, sarind si urland pe scena

Ballmer, atacat cu oua la Budapeste in 2008

Ballmer, repetand ca nebunul „developers”

Seful Microsoft, vorbind despre comportamentul nebunesc

Surse folosite pentru material: Reuters, CNN, Financial Times, CNET

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro