VIDEO Crin Antonescu, la Digi 24: Relatia din USL este destul de tensionata. Nu accept acest gen de targ, de genul te sustinem ca presedinte dar ne garantezi a, b, c/ 2014 va fi un adevarat turnesol, ne va arata daca USL este viabila. PNL va parasi ultimul acest Guvern si alianta
Liderul PNL, Crin Antonescu, invitat joi seara in emisiunea „Impartial”, realizata de Luca Niculescu la Digi 24, a descris relatiile dintre principalele partide componente ale USL ca fiind „destul de tensionate”, fiind probleme cu raportarea la mesajul initial al aliantei, cu grupuri din PSD care „confunda USL cu PSD si 2014 cu 2004” si cu faptul ca intelegerea PSD premier/PNL presedinte „este dus in termenii destul de vulgari ai unui contract ca intre persoane fizice: da, avem o datorie, dar sa vedem daca o mai platim”.
„Acestea sunt niste vulgaritati pe care nu vreau sa le accept. Nu accept acest gen de targ, de genul te sustinem ca presedinte dar ne garantezi a, b, c”, a precizat Antonescu.
Liderul liberal a mai aratat ca relatia sa cu presedintele social-liberal nu mai este atat de buna insa, chiar daca relatiile personale sunt importante, nu sunt esentiale pentru stabilitatea aliantei. Astfel ca, in opinia lui Crin Antonescu „2014 va fi un adevarat turnesol, ne va arata daca USL este viabila, iar proiectul e fezabil si daca si liderii acestor partide si partidele insele pot mobiliza marea parte a a alegatorilor.”
Antonescu a mai aratat ca USL nu a avut o viata linistita, „nu in realitatea ei, cat in imaginea ei publica”. „Aceste conflicte si dispute nu sunt chestiuni minore, daca le urmartiti vedeti ca in spatele lor sunt teme majore. Nu sunt niste lucruri de orgoliu care ies la iveala”, a declarat liberalul.
„Se vehiculeaza ideea iesirii de la guvernare. Va asigur si ii asigur pe toti oamenii, nici vorba, noi vom parasi ultimii acesti Guvern si USL”, a subliniat Antonescu.
Iata principalele declaratii facute de Crin Antonescu:
Despre propunerile PNL la sefia TVR
Luca Niculescu: Va fi maine cvorum?
Crin Antonescu: Nu stiu, stiu ca parlamentarii PNL vor fi prezenti. Din 100 de deputati PNL vor fi prezenti 96, din 50 de senatori 49.
L.Niculescu: Cat de mult credeti ca va fi maine cvorum?
C. Antonescu: Cred intr-o buna masura, dar nu va pot garanta.
- Cred ca e vorba si de faptul ca odata facut cunoscut numele candidatului, sa fii determinat grupuri politice sa vina la vot.
- Intra in vigoare OUG daca nu va fi cvorum.
- Propunerea ne revine.
- Atunci cand se spune in dezbaterea publica „la tvr pun sefi liberali” asta nu inseamna ca TVR-ul apartine liberalilor. TVR-ul este public.
L. Niculescu: Cum ati ajuns la Stelian Tanase?
C. Antonescu: In materie de propuneri pentru institutii foarte importante, TVR, ICR, cand noi liberalii am avut de facut o propunere am gandit-o deschis. Nu am gandit sa punem un prieten, un om de partid, ci o personalitate compatibila cu domeniul.
- Asa se face ca oameni care nu au fost simpatizanti ai nostri, care ne-au criticat si o fac inca, dar cu buna-credinta, si Stelian Tanase a fost unul dintre cei carora le-am propus acest lucru pentru ICR, de pilda. Atunci a declinat oferta.
- In acest moment, al propunerii pentru televiziune, printr-o intelegere, ba chiar usoara insistenta a colegilor din PSD, chiar a lui Victor Ponta pentru Rares Bogdan, ne-am asumat pe deplin propunerea cu Rares Bogdan.
- Victor Ponta nu doar ca a fost de acord, dar chiar a subliniat acest lucru pana in dimineata votului in doua convorbiri cu ministrul de Interne
- Rares Bogdan a fost o varianta vehiculata, noi ne-am asumat alegeerea, daca Rares Bogdan nu s-ar fi retras, noi am fi persistat.
- Nu aveam nicio datorie fata de Rares Bogdan, nu aveam nici promisiuni. Este o afirmatie care nu are nimic comun cu realitatea si nu stiu de ce domnul Ponta a facut-o.
- Exista capitolul politic din viata lui Stelian Tanase. Este unul dintre putinii oameni care au vrut sa renunte la politica, nu a facut-o pe usa din dos. Desi e un liberal din punct de vedere intelectual nu poate fi banuit ca este un client al PNL. Am facut aceasta propunere cu bucurie. Este o propunere care este intampinata cu bucurie si sustinere.
- Doresc sa existe TVR, sa existe ca institutie publica, ca punct de reper, punct de informatie. TVR are niste sanse. Nu poate vorbi de tirania ratingului. Are obligatia de a informa la nivel national, de a forma cultura publica si politica, de a da acelor telespectatori la cultura de inalta valoare. Este o televiziune de lux intr-un fel. Si isi permite asta pentru ca este platita din bani publici pentru asta.
- Este o institutie respectabila, in care partidele sa nu dea comenzi desi comentariul si critica politicii publice trebuie sa aiba un loc important, dar trebuie sa existe niste reguli de echidistanta si niste principii deontologice sa existe.
L. Niculescu: Va ganditi sa mariti taxa de radio-tv?
C. Antonescu: E adevarat ca e taxa cea mai mica din Europa, dar este singura taxa care merge la presa din Romania. Am o retinere organica fata de mariri de taxe. Trebuie vazut ce se poate face in conditiile date.
Despre tensiunile recente din USL
L. Niculescu: Ne puteti face un film a ceea ce s-a intamplat cu sedinta de guvern, cu vizita lui Ponta la PNL, dupa Ponta cu Chitoiu au fost la Basescu?
C. Antonescu: Premierul a avut ideea acestei ordonante prin care sa modifice legea de functionare a televiziunii, a intampinat o rezistenta, o diferenta de opinie din partea ministrilor liberali. Sedinta nu s-a intrerupt, ci nu a inceput, s-a amanat un pic. Eu le spuneam ministrilor ce dezbatusem cu o seara inainte si anume ca intr-o tara in care excesul ca sa nu spun abuzul de OUG, intr-o tara in care a fost nevoie de multe OUG pentru ca altfel nu se puteau rezolva niste situatii, este nepotrivit. Dintr-un joc politic, ai facut sa nu fie cvorum in Parlament.
- Nu putem sa ratam ocazia de a nu da inca o ordonanta de urgenta daca nu este neaparat nevoie. Aceasta ordonanta, contrasemnata de ministrul Culturii, era o ordonanta cu care noi nu eram de acord. Am avut o discutie despre ce inseamna un guvern de coalitie si ca primul ministru nu poate lua decizii singur. In cele din urma pozitia ministrilor nostri a ramas aceeasi.
- Nu a fost nicio secunda vreo discutie despre o demisie, despre ruperea USL, a fost o confruntare de principiu si care face parte din momentele normale ale vietii politice.
- Nu stiu cati pasi sunt pana la ruperea coalitiei, sper sa fie foarte multi.
- Primul ministru a luat decizia, au cedat conditiilor dlui Traian Basescu in promulagrea bugetului. Nu am fost foarte bucuros. Legea bugetului este cea mai important proiect de lege pe care un guvern il inainteaza.
- Mai ales ca la constructia acestui proiect de buget s-a munct destul de mult. Pana la urma cand s-a ajuns la ideea cu cresterea accizei ea a fost bine documentata si noi am avut o discutie asupra ei. Noi, liberalii, am fost de acord, am asumat-o si am sustinut-o public.
- Cand s-a luat aceasta decizie, am intrebat pe asta mergem? Cand a iesit presedintele ca nu e adevarat, ca vreti sa faceti bani de partid am mai avut o discutie si am spus „aveti vreun motiv sa reconsiderati??” raspunsul a fost nu. Presedintele a fost ocarat in fel si chip, a fost catalogat de-a dreptul dement.
- Din punct de vedere politic a fost o infrangere totala, o victorie pe care domnul Basescu nu o mertia, dar pe care nu o putem ascunde. Pentru Basescu este o victorie pentru ca s-a dovedit ca se putea face altfel si s-a facut altfel. Sper ca si primul ministru si ministrul Finantelor sa traga din asta invatatura ca un buget trebuie facut foarte serios.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/af445299da7cd4f4a6545c5bfa2831b7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
L. Niculescu: De unde vin banii din neaplicarea accizei?
C. Antonescu: Nu pot formula un raspuns inainte de a auzi raspunsul primului ministru sau al ministrului finantelor
- Ce m-a mahnit suplimentar este ca in graba asta prim ministru a uitat sa comunice public o decizie a sa, s-a dus cu ea la Cotroceni si i-a comunicat-o lui Basescu. Exista mari diferente intre Ponta si Boc. Am comparat doua momente si ele sunt comparabile.
L. Niculescu: Ar putea sa nu mai intre acciza deloc?
C. Antonescu: Pai stiu si eu? Pot sa il mai contrazic pe Basescu? Nu vreau sa ma mai pronunt. Vom vedea.
- Esential este ca sa putem ca de la 1 iulie sa facem scaderea de 5 puncte la angajator.
- Cred ca prima resursa este activitatea ANAF intr-o colectare puternic mai buna. Semnele sunt incurajatoare.
- (relatiile din USL) Nu a avut o viata linistita aceasta uniune, nu in realitatea ei, cat in imaginea ei publica. Exista tentatia de a se cantona pe anectodica unui conflict: cum se cearta ei, ce au facut…
- Aceste conflicte si dispute nu sunt chestiuni minore, daca le urmartiti vedeti ca in spatele lor sunt teme majore. Nu sunt niste lucruri de orgoliu care ies la iveala.
- Prima tema de divergenta majora: Rosia Montana. Nu il avem in proiectul de guvernare, ne trezim cu un proiect dedicat unei companii, nu e transparent. Sigur, e o tema mare. Cu atat mai mult pe aceasta situatie PNL zice NU , PSD nu zice nimic.
- Tema nr. 2 – povestea cu amnistia. O chestiune importanta din punctul de vedere al logicii statului de drept si prin consecintele sale internationale.
- Noi avem niste directii si principii clare. USL nu e un colhoz al fericirii pe pamanat, USL este o constructie politica grea, complicata, cu doctrine diferite.
- Acestea sunt probleme importante care vor da raspuns la durata USL in 2014.
- Relatia din USL este destul de tensionata, avem probleme in a ne raporta la mesajul originar, avem probleme cu grupuri din PSD care confunda USL cu PSD si 2014 cu 2004 si cu intelegerea faptului ca contractul nostru politic care prevede premier PSD si candidat la presedintie PNL este dus in termenii destul de vulgari ai unui contract ca intre persoane fizice: da, avem o datorie, dar sa vedem daca o mai platim.
- Acestea sunt niste vulgaritati pe care nu vreau sa le accept. Nu accept acest gen de targ, de genul te sustinem ca presedinte dar ne garantezi a, b, c.
- Faptul ca am spus foarte public si limpede acest lucru este interpretat ca un atac la PSD, or nu e, nu la PSD-ul cu care am facut o alianta…
- Relatia cu V. Ponta nu mai este atat de buna, evident. Relatiile personale sunt importante. Daca in buna parte relatia e deteriorata e pentru ca tot ce se afla in spatele nostru ca filosofie si interese nu si-a recuperat pozitia de stabilitate.
- 2014 va fi un adevarat turnesol, vom vedea daca USL e viabila, iar proiectul „Romania puternica” e fezabil si daca si liderii acestor partide si partidele insele pot mobiliza marea parte a a alegatorilor.
- (despre declaratia lui Antonescu ca nu va mai face conferinte de presa comune cu Ponta) Acesta nu este anuntul unei despartiri. Asta nu inseamana ca institutional alianta nu lucreaza, ca Guvernul nu lucreaza.
- Dl. Ponta a mers ieri la sediul USL, imediat ce am luat decizia de a-l propune pe dl Tanase la TVR, l-am sunat.
- Dupa sedintele USL ne afisam cei 4 presedinti ai partidelor iar eu si V. Ponta comunicam. Putem sa delegam pe cineva, sau poate sa fie unul dintre ceilalti doi lideri di alianta, sau chiar dl Ponta care sa comunice deciziile.
- Nu m-ar deranja daca dl Ponta ar comunica si in numele meu deciziile pe care le luam in USL.
L. Niculescu: Trecerile de la PP-DD la PSD, din ce cauza s-au produs?
C. Antonescu: Nu stiu. Ar trebui intrebati dansii.
L. Niculescu: Au venit si la poarta PNL?
C. Antonescu: Da. Am refuzat sau am amanat pentru ca nu ne-au fost clare motivele. Nu au fost multi, e vorba de 2-3-5 oameni.
- PNL putea fi la guvernare in numeroase randuri, insa nu am vrut niciodata sa fim la putere altfel decat prin votul oamenilor.
- Nu dorim sa fim in opozitie, dar nu ne e frica de asta.
- Se vehiculeaza ideea iesirii de la guvernare. Va asigur si ii asigur pe toti oamenii, nici vorba, noi vom parasi ultimii acesti Guvern si USL.
- Nu punem la cale decat o buna guvernare, pe cat se poate, pentru ca suntem doar pe jumatate la guvernare. Nu astept decat ca in 2014 pe proiectul „Romania puternica”, o candidatura sub culorile USL sa castige alegerile.
- Ar fi absurd sa ne fi imaginat ca intr-un guvern impreuna cu PSD, un partid mai mare ca PNL, cu mult mai multi parlamentari si alesi locali, noi sa luam singuri finantele, Internele, Transporturile, Munca, Ministerul Sanatatii etc., lor ce le mai ramane? Ar fi fost absurd.
- Liberalii su pozitii foarte importante in acest Guvern.
L. Niculescu: Sunteti multumit 100% de activitatea dl Chitoiu?
C. Antonescu: Nu sunt multumit 100% de activitatea lui, pentru ca sunt 100% multumit nici de activitatea mea. Chitoiu face multe lucruri, este un om care duce o povara foarte grea, este un minister foarte greu, a trebuit sa coordoneze reorganizarea complicata a ANAF, a facut foarte multe lucruri si pentru aceste lucruri sunt multumit de activitatea lui.
L.Niculescu: Nu aveti niciun repros?
C. Antonescu: Daca sunt niste reprosuri, nu i le-as face public si oricum sunt foarte putine.
Despre amnistie
L. Niculescu: Ce vor face liberali?
C. Antonescu: Liberalii au facut ceva. proiectul acesta a fost retras pentru ca liberalii au spus foarte clar ca nu il voteaza si ca nu accepta vot secret. Daca se revine cu un proiect care sa se adreseze acelor oameni care suprapopuleaza puscariile, dar in asa fel incat sa nu existe niciun dubui ca aceasta lege vizeaza oameni din varful politic, atunci putem discuta.
Despre candidatura la europarlamentare
L. Niculescu: Ce se intampla cu candidatura comuna la europarlamentare?
C. Antonescu: Intr-o discutie informala, S-a vehiculat aceasta ipoteza. Exista multe inconveiente si liberalilor nu le surade o participare comuna. Candidand in USL lasam dreapta libera pt ca USL este o mare coalitie stanga-dreapta care nu potenteaza nici stanga, nici dreapta. Nu mi-a convenit. Partea buna ar fi ca ar fi cel mai puternic si credibil semnal de revigorare al USl atunci cand nimeni nu mai crede in viitorul ei. Nu am facut o propunere oficiala, am vehiculat o ipoteza.
- Nu cred ca era cazul ca domnul Ponta sa o prezinte public. Nu e o mare problema, a mai spus domnul Ponta lucruri neadevarate.
- Noi ne indreptam acum catre finalul de an cand ne asteapta spre o perioada linistita, cand daca nu ne impuscam liderii – cum am facut cu Ceausescu – este linista. Vom medita, pesemne, la viitorul acestei constructii politice, la viitorul acestei guvernari.
- EU sunt dispus cat este posibil pt apararea unui proiect in care am investit foarte mult. Daca avem niste idei, daca gasim cu cale sa discutam de o formula comuna pe listele europarlamentare. Dar nu este un lucru esential si nici pe lista de prioritati a PNL.
Despre revizuirea Constitutiei
L. Niculescu: Poate intra in vigoare odata cu mandatul noului presedinte?
C. Antonescu: Ar trebui sa incercam sa intram cu o Constitutie noua.
Despre situatia muzeelor MTR, Antipa, Muzeul Satului
- Dincolo de discutiile care s-au facut vreo 2 zile pe subiecte onomastice, ca il cheama cu un diminutiv, ca ce a facut, ce nu a facut. Omul a facut. Noi nu am desemnat presedintele Academiei, noi am propus un ministru al Culturii. Este un om care a prezidat cu echilibru si discernamant comisia de cultura pe mass-media a Camerei deputatilor. Putini ministri au deputat mai spectaculos, in cateva ore s-a informat si a spus: „NU, stop. Asta nu se poate.” Pozitia asta de mare fermitate si personalitate este exemplara.
L. Niculescu: Dumneavoastra erati la curent cu acest proiect?
C. Antonescu: Nu, nu eram la curent.
- Nu se poate pune o astfel de problema. Muzeele trebuie sa ramana asa cum sunt.
Despre integrarea europeana a Republicii Moldova si a Ucrainei
L. Niculescu: Ati fost in Republica Moldova. Credeti ca vor obtine liberalizarea vizelor?
C. Antonescu: Cred ca una peste alta suntem intr-un moment foarte favorabil al relatiilor intre cele doua tari. Pentru ca castigatorul sansei la Vilnius a fost Republica Moldova, desigur si Georgia, dar ea e intr-o situatie mai complicata. Republica Moldova a obtinut la Vilnius parafarea acestui acord de asociere si a plecat pe o cale. In 2014 in Basarabia vor avea loc alegeri parlamentare. Daca fortele antieuropene si implicit antiromanesti – comunistii – se intorc, atunci tot ce s-a castigat la Vilnius si pasii cat de timizi facuti de Moldova catre UE si de UE catre Moldova, sunt compromise. Din punctul nostru de vedere, Romania, care am sustinut cu succes decizia de la Vilnius pentru Republica Moldova, avem interesul ca oamenii sa castige cu proiectul pro-european.
Despre reactiile internationale la legea amnistiei si la modificarile Codului Penal
- Spre deosebire de 2012, de data asta au fost intemeiate ingrijorare cu privire la amnistie