Sari direct la conținut

VIDEO Cum s-a aparat Adrian Severin de acuzatiile jurnalistilor britanici in scandalul “mita in Parlamentul European”

HotNews.ro
Adrian Serverin, Foto: Hotnews
Adrian Serverin, Foto: Hotnews

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat luni, 21 martie,ca este victima unei operatiuni de decredibilizare a Parlamentului European. Severin a declarat ca nu a promovat nici un amedament in PE pentru bani, ci doar i-a informat pe jurnalistii britanici deghizati in lobbyisti de parcursul unui amendament. Europarlamentarul a recunoscut, insa, ca a negociat un contract si ca a transmis o factura catre falsii lobbyisti. Vezi in text explicatiile europarlamentarului.

  • Adrian Severin consultant pentru firma de avocatura unde a activat ministrul Catalin Predoiu

Principala acuzatie a Sunday Times fata de Adrian Severin a fost aceea ca acesta si-a dat acordul sa primesca sume de bani pentru a

Screen shot Sunday Times

Screen shot Sunday Times

Foto: Hotnews

modifica prin amedament o directiva europena. Pentru a demonstra asta jurnalistii au prezentat o inregistrare video in finalul careia Adrian Severin convine tariful sau. Pe laga aceasta proba jurnalistii au mentionat si un e-mail trimis de Adrian Severin cu urmatorul continut: “Doar ca sa stiti amendamentul dorit de dumneavostra a fost promovat in timp util. V-am trimis si invoice-ul de 12.000 euro pentru serviciile de consultanta referitor la codificarea Directive 94/19/EC, Directive 2009/14/EC si amendamentele aferente”.

La conferinta de presa Adrian Severin a explicat ca a negociat cu reporterii incognito care au creat o companie falsa de lobby un contract de consultanta insa nu l-a semnat. Adrian Severin a recunoscut ca a transmis companiei Taylor Jones o factura.

  • A fost vorba sa fac parte din boardul de experti ai unei firme care s-a dovedit fictiva. Am negociat cu ei si un contract pe care insa nu l-am semnat. Factura respectiva a fost trimisa pentru serviciile de consultanta. Ei sustin si acum ca de fapt contractul a fost pentru promovarea de amendamente. Or exact asta nu s-a intamplat. Este un contract clasic de consulting.
  • Eu am facut o analiza despre amedamentul respectiv si factura respectva era pentru pachetul acesta de servicii de consultanta. Ei au trimis si un model de factura cu o suma mai mare dar in care nu aparea pentru ce sunt banii. Contractul nu l-am semnat, l-am negociat, negocierile s-au incheiat si mi-au spus ca pana trimit forma finala m-au rugat in baza lor sa le trimit factura. Era vorba de executarea unor servicii care intrau in contract.”

O alta acuzatie inserata in ancheta jurnalistica a Sunday Times este aceea ca Adrian Severin si falsii lobbyisti au negociat promovarea unui amendament la o directiva europeana. Jurnalistii britanici au spus ca Adrian Severin si-a exprimat acordul sa actioneze pentru promovarea amedamentului. In acest sens au prezentat o inregistrare video in care Adrian Severin vorbeste despre amendamentul in cauza. Adrian Severin a respins si aceasta acuzatie.

  • Eu am inteles ca o solicitare informala, colegiala, de a permite promovarea unui anumit punct de vedere, aceasta este o cerere careia nu i-am dat curs. Iar orice incercare de a se suprapune prestatia mea in interiorul contractului cu prestatia mea din afara acestuia nu este decat o mistificare a realitatii”, a declarat Adrian Severin.

Jurnalistii sustin ca Adrian Severin le-a explicat cum va masca sumele primite. “Munca lui va fi inregistrata in declaratia financiara, dar Severin ne-a spus ca va masca suma reala mentionand doar cu cat este platit pentru fiecare intalnire. << Suma pare mai mica deoarece nu mentionezi cate intalniri ai avut pe an>>, a notat Sunday Times.

  • Este unul din exemplele de mistificare. La primia intalnire mi-au spus ca pentru activitatea in consiliul de consultanti voi primi 100.000 euro pe an. Trebuie sa aveti in vedere ca eu castig 7000 de euro pe luna. 12.000 de euro nu m-ar putea tenta pe mine ca sa imi vand credibilitatea. Mi-au explicat ca voi primi banii in functie de sedintele la care particip. Mi-au spus cate sedinte si le-am spus ca in declaratia financiara nu are sens sa pun o suma ipotetica ci voi mentiona cat voi primi pe o sedinta. Urmand ca la fisc sa declar intreaga suma. De asemenea mi-au cerut sa le spun o suma pe zi. Au dorit asta ca sa introduca sume mari care sa trezeasca suspiciuni.

Adrian Severin consultant pentru firma de avocatura a ministrului Predoiu

In ultima declaratie de avere depusa de Adrian Severin in data de 19 octombrie acesta declara ca a castigat 40.000 de euro din activitatile de consultanta, 30.000 euro reprezentand indemnizatia de participare in cadrul boardului de consultanti ai Chayton Capital Duna Proprety Found si 10.000 de euro de la Unicredit International.

Declaratie de Avere ASeverin-2010

In declaratia de avere din 2009, Adrian Severin a mentionat urmatoarele sume castigate din consultanta: Chayton Capital Duna Proprety- 9000 euro, Unicredit International- 5000 euro. Tot in declaratia de avere din 2009 europarlamentarul mai declara si ca a castigat 9.900 de lei ca si consultant extern Societatea Civila Profesionala Avocati Zamfirescu-Racoti-Predoiu casa de avocatura la care pana in 2008 actualul ministru a fost partener si a carui sotie lucraza si acum in calitate de asistent manager.

In 2007 Adrian Severin a declarat urmatoarele sume din consultanta: Chayton Capital Duna Proprety- 15.000 euro, Unicredit International- 10.000 euro, Societatea Civila Profesionala Avocati Zamfirescu-Racoti-Predoiu- 9.300 lei (consultant extern).

Declaratie de avere SEVERIN ADRIAN 2009!!

Intrebat daca nu crede ca ar trebui sa urmeze exemplul colegului sau Ernst Strasser care la cateva ore dupa ce Sunday Times a publicat investigatia si-a anuntat demisia din functiile politice, Adrian Severin a declarat ca nu are nici un motiv sa faca asta.

  • Colegul meu austriac banuiesc ca stie de ce si-a depus demisia. Eu nu stiu de ce si-a depus dansul demisia. Eu, personal, stiu de ce nu imi depun demisia. Si nu voi face lucrul acesta. Nu am comis niciun fel de act cu rea credinta, nu am comis niciun fel de ilegalitate, iar aceasta acuzatie sau alegatie, potrivit careia pentru a indeplini o procedura parlamentara am acceptat sa percep bani, este o alegatie falsa”.

Adrian Severin a mai declarat ca jurnalistii deghizati in lobbyisti i-au cerut sa promoveze un alt amedament legat de o directiva care priveste stocarea deseurilor. Europarlamentarul a declarat ca a refuzat sa amedeze directiva in cauza. El a mai povestit ca s-a intalnit cu falsii lobbyisti de cinci ori.

  • Prima discutie am avut-o in luna decembrie- o discutie preliminara. A mai fost una cand au venit sa imi aduca contractul si l-am negociat. A mai fost una cand iarasi mi-au cerut un amedament si i-am refuzat. Era ceva legat de obligatia vanzatorilor de a lua masuri in legatura cu deseurile. Apoi au venit plangareti. Mi-au spus ca au intarziat si ca vor sa dea drumul la o dezbatere. Au venit apoi insistenti ca vor sa imi dea bani.

Intrebat de investigatia ANI demarata in cazul sau, Adrian Severin a declarat ca nu exista nici o legatura intre ancheta Sunday Times si ancheta inspectorilor de integritate:

  • Nu are niciun fel de legatura, este vorba de o inadvertenta care a aparut acolo. Cel putin, asa cred eu. Unul din conturile pe care le-am declarat in 2009 nu a aparut in evidentele lor. Acest cont aparea inainte. A reaparut in declaratia mea din 2010. Din aceasta cauza, cand se faceau socotelile legate de sporul de avere, aparea o suma care era foarte mare.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro