VIDEO Detaliile investigatiei Mita in Parlamentul European. Cum au procedat jurnalistii britanici, cum l-au angajat falsii lobbyisti pe Adrian Severin si metoda mascarii banilor
Intr-o discutie online pe site-ul publicatiei Sunday Times, unul din jurnalistii care au realizat investigatia incognito a povestit ca publicatia detine mai multe ore de inregistrari in care Adrian Severin si ceilalti doi europarlamentari “sunt dispusi sa fie angajati pe bani pentru a modifica legislatia”. Jurnalistii sustin ca au documentat subiectul mai multe luni si ca insusi Adrian Severin le-a explicat ca sumele de bani pe care urma sa le primeasca le va “masca” sub forma de contracte de consultanta.
- Charles Tannock, europarlamentar englez: Daca este adevarat ca ei au fost de acord sa fie platiti pentru a face amendamente la legislatie este o incalcare a legii foarte grava
- Adrian Severin sustine ca imaginile video sunt trucate si ca se gandeste sa actioneze in instanta publicatia
- Vezi in text cum este reglementata activitatea de lobby in Parlamentul European si initiativele din Romania
Discutie online Sunday Times
Jurnalistul Jonathan Calver a povestit in cadrul unei discutii online pe site-ul Sunday Times cum a fost realizata investigatia in cadrul careia europarlamentarul Adrian Severin s-ar fi oferit sa sustina un amendament la o directiva europeana contra unor sume de bani.
“Documentam de ceva vreme zvonurile potrivit carora membri ai Parlamentului European erau platiti de companii pentru a schimba legislatia. Am contactat un numar de europarlamentari spunandu-le ca suntem lobbyisti care lucreaza pentru clienti dispusi sa plateasca politicieni care sa influenteze legile in timpul procedurilor de adoptare. Trei europarlamentari, politicieni cu experienta care au detinut functii in guvernele din tarile lor, au inaintat amendamente la legislatia financiara pe baza intelegerii ca vor fi platiti pentru serviciul lor. Toate amendamentele erau in beneficiul mediului de afaceri si nu a consumatorului.”
Jurnalistul mai povesteste ca intreaga investigatie a pornit in urma unor ponturi si ca cei trei europarlamentari au fost filmati in diverse locatii in timpul intalnirilor cu presupusii lobbyisti.
“I-am filmat in secret pe cei trei europarlamentari in timpul discutiilor in restaurante si in birouri. Avem ore de inregistrari care demonstreaza ca sunt dispusi sa fie angajati pe bani pentru a modifica legislatia. Intentia noastra nu a fost sa contribuim la euroscepticism ci, dimpotriva, la un Parlament mai bun cu reguli stricte si un sistem de monitorizare al europarlamentarilor mai bun. Regulile care ii obliga sa declare ce au sunt vagi, nu exista un watchdog care sa mentina standardele iar sanctiunile sunt patetice. Pentru incalcarea regulilor, pedeapsa pentru un europarlamentar este supendarea pentru zece zile, timp in care isi pastreaza totusi dreptul de a vota. In realitate, nimeni nu este suspendat cu adevarat”, a mai povestit Jonathan Calver.
VIDEO Adrian Severin discutand cu presupusii lobbyisti despre modificarea legislatiei si despre tariful sau
Jurnalistii de la Sunday Times noteaza ca au inceput documentarea in vara anului trecut, cand doua surse separate le-au declarat ca lobbyisti din Bruxelles platesc in mod constant europarlamentari pentru a modifica legislatia. Pentru a testa integritatea europarlamentarilor si veridicitatea informatiilor legate de platile lobbyistilor, jurnalistii de la Sunday Times au inventat o companie de lobby, dar si o companie de investitii din Rusia. Prin interemediul celor doua companii false jurnalistii au contactat 60 de europarlamentari. Dintre acestia, 14 s-au aratat interesati de propunerile asa-zisilor lobbyisti. In final, doar Adrian Severin, Zoran Thaler (Sovenia) si Ernst Strasser au intrat in dialog cu ziaristii de la Sunday Times deghizati in lobbyisti.
- Citeste si: Scandalul „Mita contra amendamente in PE”: Europarlamentarul austriac Strasser si-a anuntat retragerea imediata din politica
- Interviu HotNews.ro: Adrian Severin despre ancheta Sunday Times: Nu am depus amendamentul asa cum mi-au cerut lobby-istii si nu am cerut niciun ban
„Am stabilit cu el ca va primi 100.000 de euro„
In articolul publicat de Sunday Times, jurnalistii au relatat ca prima intalnire cu Adrian Severin a avut loc la Strasbourg unde, intr-un bar, falsii lobbyisti i-au explicat lui Severin ca vor sa il angajeze pe post de consultant pentru clientul lor si ca i se va cere si sa intervina asupra legislatiei. “Stiu de ce aveti nevoie si cred ca pot sa va ajut cu ce aveti nevoie”, le-ar fi spus Severin jurnalistilor britanici sub acoperire.
“Am stabilit cu el ca va primi 100.000 de euro pe an ca sa faca parte din boardul de consultanti si urma sa participe la sase sedinte. Am mai convenit si ca va putea deconta 4000 de euro pe zi pentru munca lui in parlament”, mai noteaza publicatia engleza.
Jurnalistii sustin ca Adrian Severin le-a explicat cum va masca sumele primite. “Munca lui va fi inregistrata in declaratia financiara, dar Severin ne-a spus ca va masca suma reala mentionand doar cu cat este platit pentru fiecare intalnire. << Suma pare mai mica deoarece nu mentionezi cate intalniri ai avut pe an>>, a spus el.
Charles Tannock, europarlamentarul englez care sustine ca a colaborat cu Adrian Severin, a comentat investigatia jurnalistilor de la Sunday Times in cadrul unei discutii online pe site-ul ziarului. Intrebat daca Adrian Severin ar trebui sa urmeze exemplul colegului sau europarlamentar Ernst Strasser care a anuntat ca se retrage din politica, europarlamentarul Charles Tannock a declarat urmatoarele:
- “Sunt convins ca situatia va fi investigata cu atentie de autoritati. Daca este adevarat ca ei au fost de acord sa fie platiti pentru a
face amendamente la legislatie este o incalcare a legii foarte grava in parlament iar europarlamentarii stiu asta. Este legal sa fii platit pentru consultanta sau pentru ca faci parte din boardul unei companii, dar aceste lucruri trebuie sa le declari in declaratia de interese. In mod normal, insa, nu esti platit cu sumele extraordinare mentionate si ai dreptul sa dai consultanta doar despre procedurile UE si ale Parlamentului European la modul general.
- In opinia mea, nu este recomandat, desi este legal, sa fii platit ca si consultant intr-un domeniu care are legatura cu comitetul din care faci parte daca este unul legislativ. In cazul acesta, cei trei nu au facut parte din comitetul care a propus amendamentul. Este neobisnuit sa propui amendamente intr-un comitet din care nu faci parte desi regulile nu interzic asta. Am lucrat cu cei doi (Adrian Severnin si Zoran Thaler n.red) si intotdeanua mi-au lasat impresia ca sunt dedicati si integri. Astfel ca investigatia Sunday Times este socanta si astept investigatia oficiala in care cei doi europarlamentari sa isi prezinte punctul de vedere.”
Prezent la Realitatea Tv pentru a comenta sistuatia din Libia, Adrian Severin a comentat si scandalul in care este implicat in urma publicarii articolului de catre Sunday Times: “Este vorba de o inscenare. O operatiune realizata de un jurnal de scandal care are aceasta preocupare de a submina credibilitatea PE. Imaginile sunt montate. Este o discutie ipotetica. Toata chestiunea finala cu banii este altceva, este vorba de serviciile de consulting. Eu nu am propus nici un amendament pentru cineva. Cred ca nici un coleg de al meu ar face asa ceva.
Deja am cerut presedintelui Parlamentului European sa ia masuri legale de ordin penal impotriva lor macar si pentru faptul ca au intrat intr-o cladire publica sub identitate falsa si de asemenea pentru inregistrari neautorizate. Intrucat in Marea Britanie legislatia ar putea fi altfel, in Franta sau in Belgia aceste actiuni nu sunt acceptate de lege. Si de asemenea analizez deja cu firme de avocati posibilitatea unei urmariri pentru defaimare in Marea Britanie. Insa ceea ce eu sper si ceea ce vreau este in primul rand ca Parlamentul sa faca o investigatie interna, pentru a clarifica faptul ca nu am niciun fel de culpa in aceasta privinta.”
Cum este reglementata activitatea de lobby in Parlamentul European si initiativele din Romania
- Activitatea de lobby este reglementata destul de vag in Parlamentul European si se refera in primul rand la obligatiile grupurilor de interese prezente in Parlamentul European, si mai putin la interdictiile impuse europarlamentarilor.
- In Regulamentul Parlamentului European, se arata, la Articolul 9 referitor la interesele financiare ale deputaţilor, regulile de conduită şi accesul în Parlament: (1) Parlamentul elaborează norme în materie de transparenţă privind interesele financiare ale membrilor săi, care sunt anexate la prezentul regulament (1) .
- Anexa 1 privind „Dispoziţii de aplicare a articolului 9 alineatul (1) – transparenţa şi interesele financiare ale deputaţilor” se arata, la unul din articole: „(1) În momentul luării cuvântului în faţa Parlamentului sau a unuia dintre organele acestuia sau dacă este propus raportor, orice deputat care are un interes financiar direct în cazul aflat în discuţie trebuie să semnaleze oral acest lucru”. Un alt articol prevede: „În timpul exercitării mandatului, deputaţilor le este interzis să primească orice altă donaţie sau liberalitate.”
- In Romania au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby, insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul nu are sustinerea Guvernului Boc, a fost respins in Senat si a primit aviz negativ la Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor. Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.
- Activitatea de lobby, in general, este criticata pe motiv ca legalizeaza de fapt actele de coruptie si pentru caracterul netransparent al acestui tip de activitate.