Sari direct la conținut

VIDEO Eclipsa parțială de Soare poate fi observată acum și în România

HotNews.ro
Eclipsa de soare , Foto: Captura video
Eclipsa de soare , Foto: Captura video

Eclipsa parţială de Soare poate fi observată și în România – cel mai devreme a început în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Fenomenul poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Fenomenul poate fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Pentru București, maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.

O sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei este organizată şi în curtea Academiei Române, în intervalul orar 12.00-15.00.

Această eclipsă parțială poate fi observată din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Fenomenul a început la ora 8:58 GMT în Islanda şi se va încheia în India, la 13:02 GMT, traversând Europa, Africa de Nord-Est şi Orientul Mijlociu, potrivit Institutului francez de mecanică cerească şi calculul efemeridelor (IMCCE) de la Observatorul din Paris.

Cum poate fi observată eclipsa de Soare

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtru este Mylar, ce poate fi găsit la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare. Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop, conform Observatorului Astronomic.

Este a doua eclipsă parțială din 2022. Prima a fost în 30 aprilie, dar nu a fost vizibilă din Europa.

În România se va vedea abia în 2081 o eclipsă totală, dar în secolul 15 au putut fi observate trei eclipse totale în decurs de nouă ani!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro