Sari direct la conținut

VIDEO Eclipsa totala de Soare vizibila in nordul Australiei. Zeci de mii de turisti au admirat spectacolul

HotNews.ro

Mii de turisti au aclamat, miercuri dimineata, in nordul Australiei spectacolul eclipsei totale de Soare ascuns de Luna. Fenomenul rar a durat doar doua minute si a cufundat regiunea in bezna. Eclipsa s-a produs la ora 22:35, ora Romaniei. Intre miile de turisti sositi in Australia special pentru acest fenomen au fost si jurnalistii Catalin Beldea si Marc Ulieru de la revista Stiinta si Tehnica.

Purtand ochelari speciali, spectatorii au urmarit, filmat si fotografiat trecerea Lunii prin fata Soarelui, redus la un disc negru aureolat.Ei au avut emotii deoarece cativa nori amenintau sa intunece spectacolul, dar acestia s-au dispersat spre marea bucurie a amatorilor de astfel de fenomene.

„Wow! Insectele si pasarile au tacut”, a postat pe Tweeter Geoff Scott, unul dintre zecile de mii de turisti vanatori de eclipse, aflati in Queensland special pentru acest fenomen care nu a mai avut loc in acea zona decat acum 1.300 de ani.

Cei care au vrut sa fie siguri ca nu vor rata eclipsa si-au facut rezervari la hoteluri sau campinguri inca de acum doi ani. Potrivit autoritatilor statului Queensland, circa 60.000 de turisti au venit in regiune ca sa vada spectacolul.

Odata cu lasarea intunericului, temperatura a scazut pentru scurt timp, dezorientand pasarile si insectele in noaptea venita brusc.

„Asta e! Este totala, este incredibil de frumos!”, a scris un alt turist, Stuart Clark, pe Tweeter imediat dupa ora locala 06:38 miercuri dimineata, 20:30 ora Romaniei.

Fred Espenak, un astrofizician american, a explicat la un post de radio australian ca o eclipsa totala de Soare se intampla in fiecare an sau o data la doi ani, dar nu este vizibila decat pentru mai putin de 0,5% din populatia planetei noastre.

Raritatea fenomenului in aceasta parte a lumii a facut ca peste 1.200 de cercetatori japonezi sa se deplaseze in nord-estul tropical al Australiei.

Ultima eclipsa totala de Soare a avut loc in 11 iulie 2010, tot in Pacificul de Sud. Urmatoarea este asteptata in 20 martie 2015, si se va vedea din Islanda, insulele Feroe si arhipelagul norvegian Svalbard.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro