Sari direct la conținut

VIDEO Ellen Tauscher, subsecretar de stat SUA: Scutul antiracheta este un sistem defensiv si nu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv

HotNews.ro
Ellen Tauscher, Foto: Agerpres
Ellen Tauscher, Foto: Agerpres

Subsecretarul de stat american pentru securitate internationala, Ellen Tauscher, a declarat in cadrul unei dezbateri pe marginea scutului antiracheta ca acesta este un sistem exclusiv defensiv. “Daca Rusia doreste sa stie despre ce este vorba in acest sistem atunci sa vina la masa si sa coopereze”, a mai declarat Ellen Tauscher. In cadrul aceleiasi dezbateri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca acordul privind scutul antiracheta a fost realizat in “deplina transparenta” fata de Federatia Rusa.

Subsecretarul de stat pentru securitate internationala, Ellen Tauscher, si ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, au participat la o dezbatere organizata de Institutul de Studii Populare (ISP) şi Fundaţia Konrad Adenauer (KAS).

Subsecretarul de stat pentru securitate internaţională, Ellen Tauscher a subliniat inca o data ca scutul antiracheta este un sistem defensiv si nu este indreptat impotriva Rusiei. Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale oficialului american:

  • A fost un privilegiu pentru mine ca in mai sa merg in judetul Olt si sa vad baza de la Deveselu si sa ma intalnesc cu multi oficiali locali. In timpul acelei vizite m-am intalnit si cu multi reprezentanti ai Parlamentului Romaniei.
  • In urma cu cateva ore am avut ocazia sa discut acordul pentru scutul antiracheta cu Victor Ponta si Crin Antonescu. Voi discuta despre acest acord cu Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, si cu presedintele Senatului, Mircea Geoana.
  • Situl terestru al interceptoarelor SM-3 de la Deveselu va reprezenta o contributie importanta a SUA si a Romaniei la eforturile NATO de a contracara amenintarile tot mai accentuate rezultate din proliferarea rachetelor balistice.
  • Cum a spus si Secretarul de Stat Clinton, acest acord va face din Romania un jucator esential in implicarea NATO in capabilitatile de aparare. Mai mult acest acord reprezinta si contributia activa a Romaniei in cadrul angajamentului NATO in securitatea colectiva.
  • Sistemul este concentrat pentru a apara NATO si Europa de amenintarile crescande din Orientul Mijlociu in privinta rachetelor balistice. Sistemul nu detine capabilitatile de a submina capabilitatile nucleare strategice ale Rusiei si nici nu dorim sa realizam un asemenea sistem.
  • Noi cautam cooperare si un parteneriat cu Rusia chiar si in cadrul scutului.
  • Acesta este un sistem NATO in care NATO va proteja NATO. Daca Rusia va dori sa coopereze sa fie parte a sistemului, poate sa doneze senzori, sa lucreze in cooperare fata de amenintarile venite din Orientul Mijlociu, amenintari pe care le impartasim… Rusia va proteja Rusia. Sa fim clari, este un sistem defensiv si nu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv.
  • Intrebarea se pune daca Rusia va putea coopera. Noi speram ca va putea. Avem amenintari reale care nu vin din Rusia si vom avea nevoie de cooperare pentru a le contracara.
  • Noi am sugerat ca daca rusii vor sa vada despre ce este vorba in acest sistem, atunci sa coopereze. Daca doresc sa stie despre ce este vorba in acest sistem, atunci sa vina la masa si sa coopereze. Sa vada cu ochii lor despre ce e vorba.
  • Noi am dat dovada de multa transparenta. Administratia Obama a ales sistemul SM-3 pentru ca este un sistem foarte cunoscut. Are o vechime de 25 de ani.

Ministrul Teodor Baconschi a explicat in cadrul dezbaterii ca realizarea acordului pentru scutul antiracheta s-a derulat in deplina transparenta fata de Rusia. Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale ministrului roman:

  • Asistam la noi amenintari la adresa securitatii comunitatii Euro-Atlantice. Este evident ca operam intr-un mediu poltic si economic nelinistit.
  • Pentru a preveni si contracara amenintari legate de atacuri cu racheta, alianta avea nevoie de un sistem antiracheta cu un puternic efect de descurajare si care sa raspunda eficient amenintarilor generate de proliferarea armelor de distrugere in masa.
  • Baza de la Deveselu va reprezenta o contributie esentiala la sistemul de protectie antiracheta.
  • As vrea sa subliniez inca o data ca sistemul este unul pur defensiv. Acest lucru a fost spus de nenumarate ori. Din punct de vedere tehnic, scutul nu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv.
  • Mai mult, din punct de vedere juridic, in acord se mentioneaza clar ca scutul nu poate fi utilizat decat in scopuri defensive si in acord cu carta NATO.
  • S-a lucrat şi cu Federaţia Rusă în deplină transparenţă, nu cred că se poate imagina un nivel mai mare de transparenţă decât să pui pe site-ul celor două Ministere de Externe textul Acordului, care nu prevede nicio clauză secretă si care a fost explicat, inclusiv la nivel tehnic şi tehnologic, şi partenerilor ruşi.
  • Privind spre viitor asteptam ca Parlamentul Romaniei sa ratifice acordul. Am avut reactii pozitive din partea actorilor politici din Romania. Cred ca exista un consens in randul fortelor politice din Romania cand vine vorba de securitatea nationala.
  • Securitatea este doar unul din aspectele parteneriatului dintre Romania si Statele Unite.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro