Sari direct la conținut

VIDEO Eșec în programul spațial japonez – Racheta H3 a fost distrusă la câteva minute de la lansare

HotNews.ro
Racheta japoneza H3, Foto: Jiji Press / Jiji Press Photo / Profimedia
Racheta japoneza H3, Foto: Jiji Press / Jiji Press Photo / Profimedia

​Racheta H3, mândria programul spațial japonez, a suferit un nou eșec marți, după ce la 5 minute de la lansare a fost nevoie să se dea comanda de distrugere de la distanță, din cauză că au apărut probleme la motorul treptei secundare. Niponii vor trebui să construiască o nouă rachetă pentru a lansa sateliții programați, iar asta va dura.

Miercuri noaptea racheta a fost lansată cu succes de la centrul spațial de la Tanegashima și se părea că lucrurile vor merge mai bine decât la încercarea din 17 februarie, când racheta nu a părăsit solul.

Acum, lansarea a fost un succes doar în primă fază, dar la 5 minute și 27 secunde de la desprinderea de sol s-a dat de la distanță comanda de autodistrugere, din motive de siguranță. A fost nevoie de această comandă, din cauză că motorul treptei secundare nu a putut fi pornit.

Racheta nu mai putea atinge traiectoria dorită pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, așa că a fost distrusă, pentru a nu provoca distrugeri sau victime la căderea pe Terra.

La 15 minute de la lansare, cei de la JAXA, agenția spațială japoneză, au confirmat că misiunea a fost un eșec. Resturile rachetei au căzut undeva în largul coastelor filipineze.

Directorul agenției JAXA și-a cerut public scuze pentru eșec și a spus că se va face o investigație completă pentru a se afla ce nu a mers.

Racheta avea 63 de metri înălțime și cântărea 574 de tone. H3 purta și satelitul nipon de observație terestră „Daichi-3” care era gândit să transmită imagini pentru a ajuta autoritățile să acționeze rapid la catastrofe naturale.

Japonia are un program spațial robust care a avut succese importante, inclusiv aducerea de mostre de praf și roci de pe asteroidul Ryugu. Japonia are multe companii private în sector și vrea să-și construiască integral viitoarele rachete.

Analiștii spun că Japonia s-a concentrat prea mult pe excelență la capitolul tehnic, dar nu și pe utilitate și pe reducerea costurilor în programul spațial.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro