Sari direct la conținut

VIDEO Greta Thunberg primește un Nobel alternativ. Hăituită și aclamată la Madrid, ea spune: „Am obținut multe, dar din nou nimic”

HotNews.ro
Greta Thunberg, la Madrid (sursa foto- twitter), Foto: Hotnews
Greta Thunberg, la Madrid (sursa foto- twitter), Foto: Hotnews

Greta Thunberg a coborât din tren la Madrid, într-o aglomerație de nedescris, hăituită de presă, fani și contestatari. Ea a participat vineri la mitingul împotriva schimbărilor climatice, despre care organizatorii spun că a atras o jumătate de milion de oameni.

Activista suedeză în vârstă de 16 ani a fost însă nevoită să părăsească marșul, din cauza imensului tumult în jurul persoanei sale. Ea a fost condusă cu o mașină electrică spre scena cea mare de pe promenada Paseo del Prado, unde a făcut un devastator rezumat al efectului grevelor ecologice de până acum.

Apel la politicieni

Cu un marș pentru o mai mare protecție împotriva schimbărilor climatice, zeci de mii de protestatari au paralizat una dintre cele mai faimoase străzi din Madrid. Organizatorii au vorbit despre 500.000 de participanți la protestele de vineri seară, forțele de ordine indicau câteva zeci de mii.

La miting a participat și vedeta spaniolă de film, Javier Bardem, precum și numeroși indigeni din America Latină, care suferă în mod special, în urma distrugerii mediului și a defrișarii pădurilor tropicale. Politicienii trebuie să se afle acum „la înălțimea acestui moment istoric”, a spus Bardem, având în vedere negocierile climatice internaționale, aflate în curs.

Thunberg a cerut și ea politicienilor, într-un discurs scurt și puternic aclamat de cei prezenți, ca la actualul summit climatic al ONU să se facă pași concreți în lupta împotriva încălzirii globale.

La conferința de presă dinainte, ea a recunoscut că protestele globale ale tinerilor activiști nu au făcut practic nimic, pentru a opri schimbările climatice. „Am conștientizat problemele climatice, dar nu este suficient”, a spus ea. „Deci poți spune că am obținut multe, dar din nou nimic.” Ea se vede doar ca „o mică parte a unei mișcări foarte mari”, care va continua să lupte pentru un viitor mai bun.

Tragerea de timp

Conferința mondială privind schimbările climatice fusese inițial programată să aibă loc la Santiago de Chile, însă din cauza tulburărilor de acolo a fost mutată la Madrid. Programat să țină două săptămâni, până la mijlocul lunii decembrie, summit-ul este acum la jumătatea sa. Organizația de caritate Care, care ia parte la acesta, s-a plâns vineri că țările industrializate trag de timp, iar Comisia Europeană rămâne sub așteptări.

Începând cu săptămâna viitoare, se va negocia la nivel ministerial. În centrul reuniunilor se află ținte mai clare decât înainte, cu privire la punerea în aplicare a Acordului climatic de la Paris. Acesta prevede limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, în comparație cu epoca pre- industrială. Cu toate acestea, țintele „ambițioase” vor fi subiect concret doar la următoarea conferință climatică, de anul viitor.

Referitor la această nouă jumătate de măsură, Greta Thunberg a spus: „Nu ne putem permite jumătăți de summit-uri, trebuie să folosim orice ocazie”.

Premii, critici, Dalai Lama

În 4 decembrie, alături de alți trei activiști, Greta Thunberg a primit un premiu alternativ la Nobel-ul pentru drepturile omului – câte un milion de coroane suedeze fiecare, cca 94.000 euro – bani care urmează a fi folosiți în scop social, nu pentru uz propriu. Premiul este acordat de Fundația Right Livelihood, cu sediul la Stockholm.

Perseverenta sa implicare în protestele Fridays for Future trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul climatic al planetei, care privește mai cu seamă tinerele generații. Aceasta nu este însă privită cu ochi buni, de toată lumea.

La summitul climatic de la New York, președintele Donald Trump a luat-o în derâdere, în Germania a devenit subiect de cabaret, pe rețelele de socializare s-au iscat controverse, au circulat chiar fotografii în care Thunberg era considerată „o călătoare în timp”.

Iată însă că marele guru budist, Dalai Lama, își reînnoiește sprijinul pentru neînfricată tânăra suedeză, care străbate țări și oceane „în stil ecologist”, pentru a-și susține cauza. „A avea grijă de planeta noastră este ca și cum am avea grijă de propria casă. Nu mai putem exploata resursele Pământului, copaci, apă, aer și minerale, fără a ne păsa de generațiile care vin“, a scris, pe Twitter, liderul spiritual tibetan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro