Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Cum arată prima mașină care a circulat în Bucuresti și ce controverse a stârnit primul număr preferențial

HotNews.ro
Florin Georgescu, Foto: Hotnews
Florin Georgescu, Foto: Hotnews

Apariția primului automobil pe străzile din București a stârnit uimire, dar și invidie în lumea bună a Capitalei. Doar doi români au reușit să își cumpere mașină (prețul era extrem de mare), iar concurența dintre cei doi bogătași era evidentă. În momentul înmatriculării la Primărie, unul dintre ei a ”tras sforile” ca să fie primul și așa a apărut numărul preferențial. În aceea perioadă, chiar și membrii Familiei Regale mergeau cu trăsuri. Primele mașini cumpărate de Casa Regală au apărut 11 ani mai târziu, după înmatricularea primului automobil la București, în anul 1900.

Mașina lui Bazil Assan se află, în prezent, la Muzeul Național de istorie a României.

Controversa vremii: cine a înmatriculat primul mașina?

Primul român care a cumpărat o mașină de la fabrica belgiană de armament a fost un tânăr școlit, Bazil G. Assan, fiul unui industriaș bogat. Era renumit pentru puterea sa financiară, dar și pentru pasiunea pentru călătorie (Bazil Assan a fost și primul român care a făcut o călătorie în jurul lumii). Tatăl său, Gheorghe Assan a construit prima moară cu aburi din România și a avut afaceri în industria alimentară și a petrolului.

Imediat după sosirea în țară a mașinii, Bazil Assan a înmatriculat-o la Primărie. Era în anul 1900 și, la acea vreme, nu exista serviciu de circulație. Mașina a avut primul număr de înmatriculare din istorie ”1B”. Arăta ca o trăsură, propulsia era asigurată de un motor bicilindric, dispus în față, pus în funcțiune prin acționarea unei manivele. Aprinderea era realizată prin scânteie electrică iar un rezervor de gazolină era plasat sub bancheta pasagerilor. Sub banchetă se afla un rezervor de apă, iar răcirea se realiza de un radiator de tip serpentine. Fiecare apariție a mașinii, în special pe Calea Victoriei, stârnea reacții de uimire și curiozitate din partea trecătorilor, care numeau mașina ”vaporul lui Assan”. Era o mașină tip N Herstal, construită la Fabrique Naționale d`€™Armes de Guerre din Liege. Fabrica belgiană a avut o producție de 47 de automobile, din care cea cu numărul 40 a ajuns la București.

Automobilul inginerului Assan a strărnit invidia prințului Valentin Bibescu – unul dintre descendenții domnitorilor români, un mare pasionat de sporturile cu motor și zbor. Acesta și-a adus propria mașină de la Paris, mai performantă și nu acceptă ca altcineva să aibă alt autoturism înmatriculat înaintea lui. Așa că ”trage sforile” și reușește să convingă Primăria să îi acorde lui primul număr preferențial. Autoritățile au cedat presiunilor prințului, iar automobilul lui Bibescu primeste numărul de înmatriculare ”0B”. Cronologic, Assan a fost primul, dar ”0” e înainte de ”1”, nu?

Un sac cu paie – proba pentru permisul auto

La început, nu existau școli de șoferi în România: trebuia făcută o simplă cerere, iar permisul era obținut destul de repede. Primul examen de conducere, oficial, a avut loc în anul 1908, în luna ianuarie. Atunci, exista doar o probă practică de deplasare. Mai exista și o probă de frânare, când în fata automobilului era aruncat un sac umplut cu paie sau fân. În cazul în care mașina nu atingea sacul, șoferul era declarat admis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro