Sari direct la conținut

VIDEO Ironia istoriei: Cum s-a transformat Deveselu din gazda pentru armata sovietica in satul scutului american

Deveselu, intrarea in unitatea militara unde va fi amplasat scutul, Foto: Hotnews
Deveselu, intrarea in unitatea militara unde va fi amplasat scutul, Foto: Hotnews

In 1952, la Deveselu aparea una dintre cele mai mari unitati de aviatie militara din Romania. Instructori sovietici, avioane sovietice, tehnica sovietica si piloti romani adusi direct din mina de carbuni. Toti aveau un tel comun: apararea URSS si a tarilor-satelit de potentiale atacuri ale SUA si NATO. Dupa 59 de ani, Deveselu devine gazda scutului american anti-racheta, cel mai fierbinte punct pe harta militara a Romaniei. S-a schimbat si satul din inima Olteniei precum harta aliantelor globale? Intinderile nesfarsite de rapita si magarusii insirati pe marginea soselei ar spune ca nu. Dar Mercedesul argintiu care starneste praful pe ulite, condus de unul din sutele de tineri localnici plecati la munca in strainatate, spune ca da.

Ora 14:35 Pe pista bazei militare de la Deveselu soseste o delegatie oficiala compusa din ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, seful Statului Major General, generalul maior Stefan Danila, subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher si alti oficiali. Cateva zeci de soldati asteapta sa dea onorul. Musafirii de rang inalt vor zabovi aici doar jumatate de ora, timp suficient pentru a aduce satului stirea ca aici vor fi amplasate cele trei baterii (cu cate opt rachete fiecare) ale scutului american anti-racheta.

  • Intre timp, primarul din Caracal povesteste intalnirea la care Traian Basescu le-a transmis autoritatilor locale ca satul Deveselu va fi gazda scutului: „Am fost atentionati in primul rand sa ne tinem gura, sa nu spunem nimic pana nu se ia o hotarare”.

Vezi mai jos interviul in care Gheorghe Anghel, primarul din Caracal (orasul cel mai apropiat de Deveselu, 7 km) vorbeste despre avantajele bazei de la Deveselu

Ora 14:45 Sunt intonate imnurile celor doua tari. Purtatorul de cuvant face anunturile oficiale si puncteaza cateva dintre datele si informatiile importante legate de proiectul scutului anti-racheta si alegerea bazei militare de la Deveselu ca amplasament militar. Apoi vorbeste seful Statului Major General, generalul maior Stefan Danila. „Pentru mine este un moment emotional deoarece aceasta unitate este prima la care am activat ca pilot. Obiectivul principal al sistemului ce va fi amplasat in tara noastra este de a spori securitatea colectiva a NATO si a teritoriului Romaniei fata de posibile amenintari cu rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune. Sistemul are o caracteristica pur defensiva. Componentele ce vor fi amplsatae in Romania fac parte din a doua generatie a sistemului Aegis care permite interceptarea rachetelor balistice pe portiunea media a traectoriei acestora in straturile superioare ale atmosferei. Facilitatea va avea trei silozuri cu cate opt interceptoare, deci vom avea minimum 24 de interceptoare, plus radarul de control al acestora.”

  • In sat, toate televizoarele au fost comutate pe posturile de stiri. Localnicii – multi dintre ei someri, dupa cum spune primarul – ii vad acum la TV pe cei pe care erau obisnuiti sa-i vada in carne si oase zi de zi.

Ora 15:00 Generalul locotenent John Gardner, loctiitorul comandantului Fortelor SUA in Europa, prezinta mesajul partii americane. Militarul american spune ca „baza de la Deveselu va fi o locatie excelenta pentru implementarea sistemului Aegis”. Dupa cateva strangeri de mana si o poza oficiala in fuga, delegatia se retrage, iar ceremonia oficiala se incheie la fel de sobru precum a inceput.

  • Doua elicoptere decoleaza parca demonstrativ de pe pista neglijata in ultimii opt ani de inactivitate. Un tren personal se taraste la zece metri de intrarea in unitate. Calea ferata e granita ce desparte satul de cele aproape 700 de hectare ale unitatii.
  • Intre timp, oficialii locali incep sa calculeze. „Daca vor intra la bugetul local o parte din impozitele pe salarii, iar soldatii americani sunt platiti bine, atunci se vor strange niste sume frumoase”, spune unul dintre ei, sub protectia anonimatului. In cealalta parte a satului, un fost pilot gandeste mai realist: „Pe dracu’ bani la bugetul satului. Impozitele pe salariile americanilor se platesc in California, in Chicago, in orasele lor de bastina. Dar mandria noastra conteaza: pilotii care au murit la datorie vor dormi mai usor daca stiu ca se redeschide unitatea”.

Vezi mai jos imagini cu baza militara de la Deveselu si cu comuna de 3000 de locuitori unde va fi amplasat scutul anti racheta.

Ora 15:20 Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, explica procedura prin care a fost aleaza baza militara de la Deveselu. „Deciza pentru amplasarea bazei aici a fost luata progresiv intr-o procedura care a presupus crearea unui grup interministerial creat inca de anul trecut cand a inceput procesul de negociere. Acest grup s-a reunit cu partea americana si a devenit un grup de lucru mixt care a avut in sarcina sa studieze posibile locatii in care acest sistem anti racheta sa fie amplasat in Romania. Au fost luati in calcul 120 de parametri, a existat un punctaj care a trebuit sa fie intrunit de ficare dintre locatii si dintre aceste locatii a rezultat in cele din urma baza de la Deveselu. „

Bogdan Aurescu mai spune si ca decizia de amplasare a elementelor scutului american antiracheta in satul din Olt a fost rezultatul a doua procese coordonate si simultane: unul din partea romana si altul din partea americana. Intrebat cand vor incepe lucrarile de amplasare propriu zisa la Deveselu, Aurescu spune ca trebuie terminate negocierile pentru acordul cu SUA, mentionand ca mai sunt cateva aspecte care trebuie negociate, dupa care acordul trebuie ratificat de Parlamentul Romaniei.

  • Calculele continua in sat. „Militarii trebuie sa stea si ei undeva. Poate ca vor construi aici un cartier nou doar pentru ei, asta ar insemna si investitii, si locuri de munca”, spune acelasi oficial. Si ofiterul starii civile e multumit de redeschiderea bazei, dar trist ca terenul de langa sosea – unde ar putea cumpara americanii ca sa-si faca locuinte – e luat deja de un italian. „Parca a mirosit ce se va intampla. L-a luat demult, de vreo zece ani, si pana anul trecut n-a cultivat nimic pe el. Acum poa’ sa ceara oricat pe el, ca e valoros”, spune cel mai vechi angajat al Primariei.

Ora 15:35 Primarul comunei Deveselu, Gheorghe Beciu, povesteste cum s-a luptat ca baza militara din localitate sa nu fie inchisa, ce avantaje are comuna pentru amplasarea scutului si ce inseamna pentru comuna al carei edil este plasarea bateriilor anti racheta acolo. „Cred ca in primul rand se va incepe in urmatoarea perioada cu lucrarile de infrastructura. Deveselu inseamna acum un punct de forta pe harata militara a Romaniei. Cred ca Deveselu a devenit cea mai importanta comuna din Romania, dar nu datorita conducerii, ci datorita oamenilor”, spune primarul.

Vezi mai jos un scurt video cu declaratiile primarului Gheorghe Beciu

Ora 16.00 Barul de pe strada centrala e plin ochi. De ziaristi. Cei cativa clienti, toti tineri, abia asteapta sa vorbeasca despre venirea americanilor. Il revad pe primar la televizor si fac glume cu iz politic: „acum, ca vin americanii, o sa avem si noi canalizare si gaze”. Preocuparea lor e insa in alta parte. Mercedesul argintiu – condus de unul care-a fost de-al lor, dar a reusit in Italia – da ture pe ulitele satului.

  • „Dupa ce au desfiintat unitatea aviatica, ne-au oferit aici un penitenciar international. Ce legatura avea penitenciarul cu aviatia? De azi, traim un moment de bucurie. E o bucurie pentru noi, deveselenii, ca reprezentam Romania”, spune Florin Nicola, comandor (r), unul dintre ultimii supravietuitori din comuna ai vremurilor frumoase ale unitatii.

Vezi mai jos interviul cu Florin Nicola, ofiterul in rezerva care povesteste despre militarii sovietici care-i instruiau pe primii piloti romani de MIG-19

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro