Sari direct la conținut

VIDEO Lovitură diplomatică a talibanilor: China a numit un ambasador la Kabul, primul după revenirea lor la putere

HotNews.ro
Ambasadorul Zhao Xing alaturi de oficialii talibani, Foto: Taliban Prime Minister Media Office / AP / Profimedia
Ambasadorul Zhao Xing alaturi de oficialii talibani, Foto: Taliban Prime Minister Media Office / AP / Profimedia

China a devenit miercuri prima țară din lume care a numit un nou ambasador în Afganistan după preluarea puterii de către talibani, un diplomat de la Beijing fiind confirmat în funcție în cadrul unei ceremonii organizate la Kabul, relatează Reuters.

Regimul taliban nu a fost recunoscut până acum în mod oficial de către vreun guvern din jurul lumii iar Beijingul nu a lăsat de înțeles miercuri că noua numire ar putea reprezenta o schimbare a politicii sale în această privință.

„Aceasta este rotația normală a ambasadorului Chinei în Afganistan și este menită să continue avansarea dialogului și cooperării între China și Afganistan”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat remis presei.

„Politica Chinei față de Afganistan este clară și consecventă”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al administrației talibane a confirmat pentru Reuters că diplomatul Zhao Xing este primul ambasador acreditat pe lângă Kabul după revenirea la putere a talibanilor în august 2021.

Mohammad Hassan Akhund, prim-ministrul interimar al administrației talibane, a acceptat scrisorile de acreditare ale diplomatului chinez, a declarat Bilal Karimi, un alt purtător de cuvânt al regimului de la Kabul.

Biroul de presă al administrației talibane a publicat mai multe fotografii și o înregistrare video de la ceremonia care a avut loc miercuri la palatul prezidențial.

Cum au evitat alte țări numirea unui ambasador în Afganistan

Wang Yu, anteriorul ambasador al Chinei în Afganistan, a fost numit în funcție în 2019 și se întoarce în țară după ce mandatul său s-a încheiat luna trecută.

La Kabul există și alți diplomați cu rangul de ambasador, dar toți aceștia au fost acreditați înainte de revenirea la putere a talibanilor după retragerea americană și prăbușirea regimului democratic al țării și fuga președintelui Ashraf Ghani.

Alte țări sau entități precum Pakistanul și Uniunea Europeană au trimis între timp diplomați cu rang înalt pentru a conduce misiuni diplomatice în Afganistan, însă aceștia au fost numiți în rol de „însărcinat cu afaceri”, o funcție care nu necesită prezentarea unor scrisori de acreditare țării gazdă.

În cei doi ani de când s-au instalat înapoi la Kabul talibanii au inversat vasta majoritate a progreselor democratice înregistrate de Afganistan după alungarea lor de la putere în urmă cu două decenii, o țintă predilectă a lor fiind drepturile acordate femeilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro