Sari direct la conținut

VIDEO Mugur Isarescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagra". Efectul de turma este dominant in sistemul bancar

HotNews.ro

Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o „cutie neagra” si poate sa difere in functie de perioade, iar miscarile care duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei sunt determinate si de un efect de turma care domina in sistemul bancar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

„Nu jignesc pe nimeni. Efectul de turma este un efect dominant in sistemul bancar. (…) Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o cutie neagra. Pentru oricare moment istoric si pentru oricare alta perioada putem sa avem un alt curs de echilibru”, a spus Isarescu intr-o prezentare cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa de la Universitatea Romano-Americana.

El a aratat ca efectul de turma din sistemul bancar conduce uneori la un „overshooting” al cursului, in sensul ca acesta tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat.

„Deci cursul tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat si, din aceste miscari, in timp, se stabileste cursul de echilibru sau cum mai bine spune cineva in prezent, the fair value (valoarea optima), cea care optimezeaza cel mai bine echilibrul de pe piata monetara”, a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca politica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare. El a facut o analogie, explicand ca exista situatii cand, daca o persoana se duce la doctor, iar acesta nu ii da „un pumn de medicamente”, considera ca medicul nu este bun.

„Nu trebuie neaparat sa pleci cu un sac de medicamente, ca (doctorul – n.r.) sa fie bun”, a spus Isarescu, aratand ca politica bancii centrale s-a bazat pe consecventa si stabilitate.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/5a44b7b24fd1f9f7ea42382030e1b006/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro