Sari direct la conținut

VIDEO NASA va plasa pe orbita Lunii doua sonde, pe 31 decembrie si 1 ianuarie: Aceasta misiune va rescrie cartile despre evolutia Lunii

HotNews.ro
Sondele gemene Grail, Foto: Captura YouTube
Sondele gemene Grail, Foto: Captura YouTube

Sondele „gemene” GRAIL-A si GRAIL-B ale NASA vor fi plasate pe orbita Lunii pe 31 decembrie si 1 ianuarie, dupa o calatorie de trei luni si jumatate, cu misiunea de a descoperi secretele Lunii, a precizat agentia spatiala americana, potrivit AFP.

„Aceasta misiune va rescrie cartile de stiinta despre evolutia Lunii. Sondele noastre au functionat bine in timpul calatoriei, astfel incat am putut sa efectuam numeroase teste ale instrumentelor lor si sa confirmam capacitatea lor de a ne indeplini obiectivele”, a precizat Maria Zuber, cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si coordonator principal al misiunii.

GRAIL-A („Gravity Recovery And Interior Laboratory”) va incepe manevrele de plasare pe orbita Lunii pe 31 decembrie, la ora 22.21 GMT, si va fi urmata de GRAIL-B, pe 1 ianuarie, la ora 22.05 GMT. Sondele se vor plasa pe o orbita eliptica cvasipolara, urmand sa faca inconjurul Lunii in 11 ore si jumatate.

In urmatoarele saptamani, echipa responsabila, folosind motoarele mici ale sondelor, va incerca reducerea acestei perioade la circa doua ore.

In martie 2012, in momentul in care sondele gemene, care se afla la o distanta de 200 de kilometri una de cealalta, vor incepe observatiile si masuratorile, ele vor orbita Luna la o altitudine de circa 55 de kilometri.

Distanta dintre Terra si Luna este de circa 402.336 de kilometri, iar astronautii de pe Apollo au avut nevoie de trei zile pentru a o parcurge.

Lansate de la baza militara din Cape Canaveral, Florida, pe 10 septembrie, cele doua sonde GRAIL au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a se plasa pe orbita Lunii si au parcurs prin spatiu peste 4 milioane de kilometri. Aceasta calatorie lunga, ce a permis reducerea consumului de carburant si energie, le-a oferit membrilor misiunii posibilitatea de a supraveghea modul in care functioneaza sondele si instrumentele instalate pe acestea, a explicat NASA.

Sondele ne vor „ajuta sa intelegem modul in care satelitul nostru natural, dar si Terra si alte planete telurice au evoluat”, a mai spus Maria Zuber, coordonatorul misiunii in care s-a investit suma de 496 de milioane de dolari.

Cantarind circa 200 de kilograme si avand marimea unei masini de spalat rufe, sondele sunt aproape identice. Construite de Lockheed Martin, ele sunt alimentate cu energie cu ajutorul a doua panouri solare si al unei baterii cu litiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro