VIDEO Pas important în Misiunea Artemis 1. Capsula spaţială Orion s-a plasat pe orbita Lunii
Capsula spaţială Orion s-a plasat pe o orbită înaltă în jurul Lunii vineri, a 10-a zi a misiunii Artemis 1, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA), citată de AFP.
”În timpul evoluţiei pe această orbită înaltă, controlorii de zbor vor monitoriza funcţionarea unor sisteme cruciale ale capsulei Orion şi vor efectua verificări legate de condiţiile existente în spaţiul îndepărtat”, au anunţat reprezentanţii NASA.
Capsula Orion, care urmează să trimită în următorii ani echipaje de astronauţi pe Lună – primii oameni care vor păşi pe scoarţa selenară după ultima misiune Apollo din 1972 -, pluteşte în prezent pe o orbită lunară înaltă, la o distanţă de peste 64.000 de kilometri de satelitul natural al Pământului.
La acea distanţă, capsula va avea nevoie de cel puţin şase zile pentru a parcurge o jumătate de orbită lunară, înainte să îşi înceapă călătoria de întoarcere spre Terra.
LIVE NOW: The @NASA_Orion spacecraft is performing a burn to enter a distant retrograde orbit around the Moon, an orbit that is high altitude from the surface of the Moon and opposite the direction of the Moon travels around Earth. #Artemis https://t.co/gknxQkBWFc
— NASA (@NASA) November 25, 2022
Acest prim zbor test al capsulei Orion, care nu are la bordul ei un echipaj de astronauţi, a fost conceput pentru ca inginerii de la NASA să se asigure că vehiculul spaţial poate fi utilizat în condiţii de siguranţă.
Amerizarea capsulei Orion în Oceanul Pacific este programată pe 11 decembrie, după un zbor spaţial de 25 de zile.
De reuşita acestei misiuni va depinde viitorul lui Artemis 2, care va trimite un echipaj de astronauţi în jurul Lunii, fără să asolizeze, şi cel al lui Artemis 3, care va marca revenirea oamenilor pe scoarţa selenară. Aceste misiuni vor avea loc în 2024, respectiv în 2025.