Sari direct la conținut

VIDEO Planuri noi pentru autostrada Transilvania, de la Suplacu de Barcău la Borș: "Reziliem și relicitam pe loturi. Unul dintre loturi va fi gata în 2017"

HotNews.ro
Viaductul de langa Suplacu de Barcau, Foto: Captura YouTube
Viaductul de langa Suplacu de Barcau, Foto: Captura YouTube

Compania de Drumuri a reziliat contractul pentru cei 64 km din autostrada Transilvania între Borș și Suplacu de Barcău din cauza mobilizării slabe a constructorului, iar Ministerul Transporturilor vrea relicitarea autostrăzii, dar pe mai multe loturi. „O să licităm pe două, poate chiar trei tronsoane. Circa 26 de kilometri pot fi terminaţi în 6 luni. Practic, la anul. Şi-o să facem altă treabă puţin inovativă. Nu o să mai dăm un termen de executie. O să spunem un interval – între 5 şi 8 luni. Şi atunci, cel care îl licitează la 5 luni o să fie punctat mai bine”, a declarat ministrul Transporturilor, într-un interviu acordat HotNews.ro

Video realizat cu echipament Nikon

Sorin Bușe: Situația fost aşa: am văzut că acest contract care fusese acordat în septembrie anul trecut, fusese plătit un avans de 55 de milioane la începutul anului, nu avansa, deloc. Nici măcar proiectul tehnic nu fusese dat. Şi atunci ne-am îngrijorat. Şi l-am convocat pe CEO aici în birou, unde staţi dumneavoastră şi l-am întrebat, în septembrie “Ce facem? Ce doriţi să faceţi? Care este situaţia? Care este motivul?”. Şi dânşii mi-au explicat situaţia lor foarte complicată internaţional, fiind angajaţi de proiecte de mare anvergură în America de Sud, care le creau o constrângere financiară şi nu puteau să pună resurse aici. “Bun. Ce-a fost acolo, a fost. Ce facem de-acum înainte? Mergem sau nu mergem? Mergem!” Ne-am uitat ochi în ochi. “Alocaţi resurse? Da! Predaţi? Da!” Şi mai ales că acolo sunt, pe acei 60 de kilometri, sunt două tronsoane distincte. Este un tronson, inclusiv podul de la Suplacu, care e foarte avansat, de 60%, podul acela este aproape gata şi acela ar fi putut fi terminat în 6-7 luni.

Victor Cozmei: Şi totuşi, două luni mai târziu, suntem în situaţia de a rezilia…

Sorin Bușe: Da. Şi, pentru că, după ce am avut această înţelegere, că o să se mobilizeze, dup-aceea am început să avem semnale că nu se întâmplă aşa în teren. Că nu mobilizează oameni, din nou, comunitatea a început să ne alerteze, am început să avem şi alte alerte, pentru că şi noi avem acolo consultanţi care lucrează, care au început să ne dea diferite date şi semnale concrete, s-a dus domnul Homor acolo de mai multe ori, am fost şi eu, nu vă ascund, am trimis şi un avion care a zburat la joasă altitudine şi a filmat tot şi am numărat… De fapt, sincer să fiu, omul a minţit. Pentru că şi ei, pe foile lor de pontaj, indicau o mobilizare 15% din cât ar fi trebuit să aibe, da?

Victor Cozmei: Bun. Unde suntem acum, reziliaţi?

Sorin Bușe: Deci unde suntem acum: ei au trimis o notiţă de reziliere, dar noi respingem notiţa şi o trimitem noi. Deci o să reziliem contractul, da? Reziliem contractul şi apoi o să îl relicităm, dar o să îl relicităm altfel. În primul rând nu o să mai licităm tot tronsonul de 60 de kilometri pentru că, după părerea mea, a fost o greşeală.

Victor Cozmei: E un tronson foarte mare…

Sorin Bușe: Este foarte mare. Este foarte mare şi nu este omogen. Şi o să licităm pe două, poate chiar trei tronsoane. Clar, acestea foarte avansate, facem de 26 de kilometri care pot fi terminaţi, din nou, în 6 luni. Practic, la anul. Şi-o să facem altă treabă puţin inovativă. Nu o să mai dăm un termen. O să spunem un interval – între 5 şi 8 luni. Şi atunci, cel care îl licitează la 5 luni o să fie punctat mai bine.

Victor Cozmei: Deci, practic, schimbaţi modul de a face licitaţia.

Sorin Bușe: Schimbăm modul de a face. Da. Şi la fel şi pentru celălalt tronson care are numai treizeci şi ceva de kilometri, din câte ne spun nouă experţii noştri de acolo, ar putea fi făcut într-un an cu mobilizare foarte bună, 18 luni e maximumul. Deci între 12 şi 18 luni. Cel care se mobilizează, foarte bine…

Victor Cozmei: E o întrebare: ne vom întâlni cu vecinii unguri, la graniţă, în acelaşi timp? Că şi ei construiesc o autostradă în…

Sorin Bușe: Se poate. Sincer să fiu, nu ştiu ce fac ei, dar o să spunem aşa: o să facem chiar tot, mai ales pe zona aceea, ca să recuperăm, folosind metodele pe care… Și mai facem altceva: mi-am dat seama de altceva, că învăţăm lucrând. În momentul în care lucrez cu tronsoane din acestea foarte mari, automat elimini constructorii locali. Pentru că ei nu au puterea financiară de a se implica şi de a finanţa, şi atunci, când tronsoanele sunt mici – 10, 15, 20 de kilometri – automat deschizi constructorilor locali, care, de fapt, să ştiţi că lucrează foarte bine. Chiar am avut rezultate foarte bune pe alte proiecte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro