Sari direct la conținut

VIDEO Resturi ale SpaceX au fost găsite de un fermier în Australia: „Parcă am fi în filmul '2001: Odiseea spațială'”

HotNews.ro
Resturi spatiale de la Space X, Foto: Captura YouTube
Resturi spatiale de la Space X, Foto: Captura YouTube

O bucată de gunoi spațial găsită în Australia într-un țarc de oi de către un fermier s-a dovedit a proveni de la una dintre misiunile SpaceX, au confirmat joi autoritățile, citate de AFP.

Bucata de metal, despre care se crede că a căzut pe 9 iulie, a fost descoperită săptămâna trecută în Dalgety, un sat izolat din New South Wales, la aproximativ cinci ore de mers cu mașina la sud-vest de Sydney.

„A fost atât interesant, cât și ciudat”, a declarat pentru AFP Brad Tucker, un astrofizician care s-a deplasat la fața locului după ce a fost contactat în iulie de fermierii locali.

El a declarat că descoperirea piesei îngropate pe un câmp gol i-a amintit de filmul SF „2001: Odiseea spațială”.

Agenția spațială australiană a confirmat într-un comunicat că resturile provin de la una dintre misiunile conduse de SpaceX, deținută de multimiliardarul Elon Musk.

Tucker a declarat că bucata de metal făcea parte dintr-o piesă aruncată de capsula Crew-1 la reintrarea în atmosfera terestră în 2021.

Alte resturi spațiale au fost, de asemenea, găsite pe proprietăți din apropiere și ar putea avea legătură cu misiunea SpaceX.

Majoritatea resturilor spațiale cad în mare, dar odată cu creșterea activității industriei spațiale din întreaga lume, se așteaptă ca numărul de resturi care se prăbușesc pe Pământ să crească, a adăugat el.

„Trebuie să ne dăm seama că există un risc probabil ca acesta să lovească o zonă populată”, a declarat Agenția Spațială Australiană, care a precizat că lucrează pentru a reduce cantitatea de resturi și că a ridicat problema la nivel internațional.

Benjamin Reed, un oficial al SpaceX, a declarat într-o conferință de presă că firma era la curent cu informația și că „o echipă era pe drum pentru a o verifica”.

„Cel mai important lucru, bineînțeles, este că nu există răniți sau pagube”, a adăugat el, precizând că SpaceX este în contact cu Departamentul de Stat al SUA și cu Agenția Spațială Australiană.

„Face parte din ceea ce se poate întâmpla”, a spus el, deși SpaceX „va căuta întotdeauna modalități de îmbunătățire” a acestor probleme.

Echipajul Crew-1 a decolat din Florida în noiembrie 2020 și s-a întors pe Pământ în mai 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro