VIDEO Sase astronauti care au simulat o misiune pe Marte au "revenit" pe Terra, dupa un an si jumatate
Sase astronauti care au stat inchisi in tuburi de otel timp de 500 de zile pentru a simula o misiune pe Marte s-au „intors” vineri pe Terra, iesind de la izolare, relateaza BBC. Proiectul Marte500, realizat la un institut din Moscova, a fost menit sa descopere cum reactioneaza mintea si organismul in timpul unui zbor in spatiu de lunga durata.
Studiu a presupus inclusiv o „aterizare” simulata pe Marte, facuta de trei dintre barbati, imbracati in costume speciale.
„Echipa internationala a incheiat misiunea de 520 de zile. Programul a fost dus la capat, complet. Toti membrii echipei sunt in stare buna de sanatate. Acum sunem pregatiti pentru noi teste”, a declarat comandantul Alexei Sitev, dupa ce a deschis usa „navei spatiale”, iar cei sase au iesit, zambind.
Membrii echipei se afla acum in carantina, fiind supusi unei serii de investigatii medicale.
Pe parcursul proiectului, cei sase au avut un contact limitat cu lumea din afara. Nava spatiala nu a avut ferestre, iar protocoalele au presupus ca diferenta de timp intre comunicari sa fie cea similiara cu cea dintre Pamant si Marte.
Maxim, perioada de timp intre momentul in care o intrebare a fost adresata si un raspuns a fost primit a fost de circa 25 de minute. S-au folosit emailul, twitter si bloguri video.
Intrebat inainte de a iesi din izolare ce isi doreste cel mai mult sa faca dupa ce revine, italianul-columbian Diego Urbina a precizat, pe Twitter: „Sa imi vad familia, sa imi sun prietenii, sa dau peste straini, sa merg la plaja”.
Au fost mai multe aspecte care nu au putut fi simulate, precum lipsa de gravitatie si pericolele asociate cu radiatiile din spatiu.
In timpul celor peste 17 luni de calatorie spatiala virtuala, echipa a fost testata pentru a se vedea ce efect are izolarea asupra sanatatii psihice.
Nivelul de stres si al hormonilor au fost monitorizate, precum si starile de spirit si somnul. De asemenea, au fost testate suplimentele de hrana in asemenea situatii.
Ca urmare, au inceput discutii cu Statia Spatiala Internationala pe tema posibilitatii realizarii unui astfel de experiment pe orbita.