Sari direct la conținut

VIDEO SpaceX a făcut un nou test cu mega-racheta Starship. Motoarele au pornit câteva secunde. Prima lansare orbitală ar trebui să aibă loc în câteva luni

HotNews.ro
Teste cu un prototip Starship, Foto: YouTube/NASASpaceflight
Teste cu un prototip Starship, Foto: YouTube/NASASpaceflight

La baza din South Texas, compania SpaceX a făcut un nou test static cu un prototip al sistemului Starship care va avea un rol esențial în viitoarele misiuni către Lună și către Marte. Acum, cele șase motoare Raptor au fost pornite câteva secunde, suficient cât să izbucnească un incendiu de vegetație în apropiere.

Testul a avut loc la ora 00.30 (ora României) și reprezintă încă un pas către momentul esențial amânat de mai multe ori: primul zbor orbital al unui prototip de navă spațială Starship (denumit Ship 24) și boosterul SuperHeavy 7. Ar trebui să aibă loc spre finalul toamnei, dar este imposibil de spus încă dacă nu va fi în 2023.

Dorința lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează de mulți ani la un sistem spațial uriaș numit Starship care conține naveta numită Starship și racheta denumită Space heavy. Ambele vor fi reutilizabile.

Ajungerea pe orbită cu sistemul Starship este un pas mai complicat din punct de vedere tehnic. Pentru a ajunge în spațiu, SpaceX trebuie să lanseze și să testeze treapta Super Heavy care va avea peste 30 de motoare Raptor. Erau probleme de producție la aceste motoare, dar Musk promitea că vor fi rezolvate și mai spunea că SpaceX va ajunge să producă un motor Raptor în fiecare zi. În plus, vor fi de două ori mai puternice motoarele Raptor de următoare generație, iar costul pe unitate va scădea.

Cum va arăta sistemul Starship în versiunea cea mai puternică

Dorința lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează de mulți ani la un sistem spațial uriaș numit Starship care conține naveta numită Starship și racheta numită Space heavy. Ambele vor fi reutilizabile, în timp ce la racheta SLS pe care NASA încearcă să o lanseze în această perioadă, motoarele nu vor mai putea fi folosite.

Musk a anunțat în septembrie 2018 numele Starship, vorbind despre structura sistemului cu care, în viitorul îndepărtat, oamenii ar putea instala colonii pe Marte. Până atunci, racheta era cunoscută sub numele Big Falcon Rocket (BFR)

„Tehnic vorbind sunt două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară și Super Heavy este boosterul (motorul de rachetă) de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului”, spunea Musk.

1. Starship va avea 50 de metri înălțime și 9 metri diametru, va dispune de o suprafață mare de încărcare și de șase motoare Raptor.

2. Despre „Super Heavy” Elon Musk a spus că va fi „cel mai mare obiect zburător construit vreodată”. Va avea peste 30 de motoare Raptor și va fi o rachetă super-puternică. Treapta Super Heavy va avea 69 de metri înălțime și capacitatea rezervoarelor va fi de 3.400 tone de combustibil, de aproape trei ori mai mare decât la treapta Starship. Generațiile următoare vor avea o capacitate de 3.800 tone.

Compania SpaceX a testat anul trecut cu succes componente esențiale din sistemul spațial Starship care ar trebui să ducă oameni pe Lună în câțiva ani și care, asamblat complet, va avea 120 de metri înălțime. Elon Musk s-a referit la racheta Starship ca fiind „the holy grail of space technology”, mai ales că este reutilizabilă, și a spus de nenumărate ori că este crucială pentru planul său de a duce oameni pe Marte.

SpaceX a testat până acum mai multe prototipuri ale secțiunii superioare din sistemul Starship, până la o altitudine de aproximativ 10 km. Unele au explodat la sol sau în zbor, dar au fost și reușite, adică reveniri pe Terra, o zi mare fiind 5 mai 2021.

Atunci, booster-ul, practic a doua treaptă a super-rachetei, cu patru motoare Raptor, a reușit să revină cu bine în zona de aterizare, pornind motoarele cu puțin timp înainte de a atinge solul, pentru a încetini aproape total. Între decembrie 2020 și aprilie 2021 fuseseră făcute patru teste cu booster-ul și toate s-au încheiat cu explozii în diverse etape.

Musk a vorbit despre viitorul în care rachetele vor fi „fully and rapidly reusable”, adică reutilizabile complet și cu posibilitatea de a executa o nouă lansare, la foarte puțin timp după ce elementele au revenit pe Terra. Clar este realizabil, dar numai după multe teste și prin acceptarea faptului că o parte dintre prototipuri se vor face zob până la găsirea rețetei perfecte.

Surse: space.com, teslarati.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro