VIDEO Traian Basescu: USL s-a spart, mi se parea normal ca premierul sa depuna mandatul. Nu voi da drumul cu dubii de constitutionalitate unui Guvern, ma voi adresa CCR. / Plus: De ce spune Basescu ca USL s-a rupt "din prostie", de ce crede ca nici Ponta, nici Antonescu nu mai au sanse la prezidentiale si de ce considera ca in Crimeea nu se va ajunge la conflict militar
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, la B1 Tv, ca exista „o problema de constitutionalitate” in legatura cu noul Guvern USD – UDMR pe care Victor Ponta vrea sa il treaca prin Parlament si exista posibilitatea sa conteste Guvernul Ponta 3 la CCR. Seful statului a explicat ca USL, care a obtinut 50% la alegerile parlamentare si a facut ca Victor Ponta sa fie desemnat premier in decembrie 2012, fara sa mai fie chemate atunci si alte formatiuni la Palatul Cotroceni pentru consultari privind desemnarea sefului Guvernului, nu mai exista, caz in care ar fi „normal” ca Victor Ponta sa depuna mandatul de premier. „Nu discutam de o remaniere – primul ministru vrea sa schimbe 3 ministi – ci discutam de o spargere a structurii politice care a luat peste 50% in alegeri”, arata seful statului. In plus, spune Basescu, „pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeste de USL, iar acum unul din partidele de la USL a iesit de la guvernare”. „Lucrurile sunt complicate, obiectivul meu nu este sa sicanez, ci sa instalez un Guvern constitutional. Luni voi avea discutii serioase cu oameni de specialitate, inclusiv cu Directia mea Juridica, care analizeaza aceasta problema de vineri. Nu vreau, dupa ce este cel mai corupt Guvern de dupa Revolutie, sa il mentin la putere impotriva Constitutiei.”
Ce spune Victor Ponta: „Declaratiile lui Traian Basescu sunt pur politice, fara nicio baza constitutionala. Voi merge marti in Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constitutie. Nu schimb programul de guvernare. Iar mandatul primului ministru inceteaza doar in conditiile art. 110 din Constitutie. Traian Basescu este iresponsabil ca de obicei!”, a declarat Victor Ponta pentru Hotnews.ro. Presedintele Traian Basescu declarase si duminica dimineata, la ProTV, ca liderul PNL, Crin Antonescu are dreptate cand afirma ca aducerea UDMR la Guvernare „inseamna un nou guvern care vine pentru investitura”. Intrebat daca Victor Ponta va trebui sa vina la Cotroceni pentru a cere o noua investitura, presedintele Basescu a raspuns: ” Daca respecta democratia, da. Va trebui sa ma consult sa vad daca voi crea un astfel de precedent sau nu.”
- Seful statului a mai declarat duminica seara ca USL s-a rupt „din prostie” si considera ca Victor Ponta nu are cum sa nu candideze la alegerile prezidentiale deoarece s-ar decredibiliza, insa „oricum va pierde”.
- Dupa ruperea USL, nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu mai au sanse sa castige alegerile prezidentiale, crede Traian Basescu. „Mie mi se pare o prostie atat de mare, facuta din prostia a doi lideri politici, din ambitiile lor, pe care le-au pus deasupra a orice, si a intereselor partidelor, si a interesului national. Astia sunt. Pe de alta parte, pentru democratie e mai bine, ca se mai relaxeaza lucrurile. (…) Eu am crezut ca pana la urma vor face o negociere, vor prelua liberalii functia de prim-ministru si va merge PSD, pentru ca asta e in fibra PSD, sa aiba candidat la prezidentiale. Va merge PSD cu Victor Ponta, ca presedinte al PSD. Aveau sanse mari sa dea presedinte.”
- Traian Basescu a vorbit si despre momentul numirii procurorilor-sefi si despre cei care l-au criticat atunci, spunand ca „in acea perioada mie imi era extrem de greu, cu o majoritate in Parlament de peste 70% si cu o lege care spunea ca cel care face propunerile este ministrul Justitiei… Si, din studioul asta, exact oameni care au scris legea imi dadeau lectii. Si asta nu o sa uit niciodata”, a comentat presedintele, facand aluzie la europarlamentarul Monica Macovei, fara insa a o numi.
- Seful statului a mai spus ca Victor Ponta ar trebui sa aiba o plangere penala si sa raspunda in fata legii pentru modul abuziv in care guverneaza, insa a precizat ca se gandeste la acest lucru la finalul mandatului: „Eu am retinerile mele asupra momentului cand sa o fac, pentru ca, totusi, cred ca am fi fara precedent in UE – presedintele il da in judecata pe premier.”
- Traian Basescu a marturisit ca se teme ca „Victor Ponta, in disperarea de a-si face o majoritate pe care a pierdut-o pe mana lui, va ceda si vor exista tot felul de protocoale secrete cu UDMR„. De asemenea, spune presedintele, Ponta poate avea un aliat in UDMR in a relaxa problemele de incompatibilitati.
- Despre o eventuala candidatura a sefului SRI la prezidentiale: „Pentru mine George Maior este unul din oamenii care poate aspira la orice functie in statul roman. Singurul lucru la care trebuie sa fie atent: cat de rapid face trecerea de la sefia unui serviciu de asemenea dimensiuni si important inapoi in viata politica.”
- Basescu: „Il vad pe Emil Boc un bun candidat al dreptei. A fost un premier cinstit, care in timp de criza a luat masurile care trebuiau luate. Eu vorbesc de 2016. Pentru asta am creat Partidul Miscarea Populara. Dupa ce imi termin mandatul ma voi implica. Sunt in putere, de ce sa nu continui?”
- Conflictul din Crimeea va ramane unul inghetat si nu va degenera intr-un conflict militar, deoarece „cea mai mare parte a militarilor s-au predat, au trecut de partea autoritatilor proruse. Deci rusii nu mai au in cine sa traga.”
- Basescu despre conflictele inghetate din regiune: „M-as bucura ca SUA sa se comporte ca pana acum 8 ani si sa faca din securitatea la Marea Neagra o prioritate. Am inteles ca s-au concentrat pe zona Pacificului, Asia de Est, insa, avand in vedere diversitatea de abordari din interiorul UE, eu cred ca SUA trebuie sa-si gaseasca timp sa revina si sa faca din securitatea acestei regiuni o prioritate, pentru ca lucrurile evolueaza negativ”.
Declaratiile lui Traian Basescu:
Problema unui nou guvern in configuratia nuantata de premier este ca pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeste de USL, iar acum unul din partidele de la USL a iesit de la guvernare, iar Guvernul este USD plus UDMR si nu este USD plus PNL.
Si mai avem o alta problema de constitutionalitate. A fost o mare dezbatere daca USL este partid sau alianta, daca trebuie sa chemi partidele la consultari pentru desemnarea premierului.
Ei au spus ca au candidat ca alianta, nu ca partid. Acum, partea care le-a asigurat 50% si faceau un automatism din desemnarea lui Victor Ponta ca premier a cazut. Ei nu mai sunt impreuna. Un premier desemnat pe un articol constitutional nu mai are legitimitate cand acel articol constitutional nu mai este aplicabil.
Lucrurile sunt complicate, obiectivul meu nu este sa sicanez, ci sa instalez un Guvern constitutional.
Odata instalat un asemenea precedent, nu am mai avea nicio regula pentru Guverne.
Luni voi avea discutii serioase cu oameni de specialitate, inclusiv cu Directia mea Juridica care analizeaza aceasta problema de vineri.
Nu voi da drumul impotriva constiintei mele si cu dubii de constitutionalitate unui Guvern. Ma voi adresa CCR.
Problema este cum interpretam corect Constitutia, in mod deosebit articolul care a dus la desemnarea fara consultari cu alte partide a lui Victor Ponta si la faptul ca avem un program aprobat de Parlament in care este vorba de USL, care practic nu se mai afla la guvernare. Aici nu ne putem ascunde sub ideea ca sunt la tribunal, ca la tribunal este si USD care urmeaza sa se inscrie.
Deocamdata este decizia scrisa a structurii de conducere a PNL de iesire din guvernare. Este un act politic puternic, opozabil ideii de „lasa ca merge si asa”. Probabil ca asa a fost jocul pentru atragerea lui Tariceanu. Daca reusea repede sa isi gaseasca vreo cativa liberali in jur, sa spuna „noi, Partidul Liberal de dupa usa in care s-au luat deciziile, suntem la guvernare” – un joc urat.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/f0be02d2655eb6f4c7c591b5b8ca763e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Programul de guvernare aprobat in Parlament este al USL, se vorbeste de USL. USL nu mai este.
Eu in cateva luni imi termin mandatul. Nu vreau, dupa ce este cel mai corupt Guvern de dupa Revolutie, sa il mentin la putere impotriva Constitutiei.
Ponta e plagiator, mincinos, corupt cu acte normative – ASF. Nu l-as mai numi.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/413b7fadb139a1912670b09039916e69/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Un asemenea premier trebuie sa aiba o plangere penala pentru modul in care guverneaza. Ma gandesc sa i-o fac spre sfarsitul mandatului. Acum am fi fara precedent in UE, un presedinte care face plangere penala premierului.
Victor Ponta, in disperarea de a-si face o majoritate pe care a pierdut-o pe mana lui, va ceda si vor exista tot felul de protocoale secrete (cu UDMR – n.red.). Nu este in regula, pentru ca legile statului roman sunt valabile si pentru minoritati. Eu personal voi fi foarte atent daca va exista un asemenea protocol secret.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/bfb8a221d7b2c5530355dcbcb24ca846/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
USL s-a rupt din prostie. Ponta putea sa ii faca o concesie lui Johannis si sa il desemneze vice-prim-ministru.
Antonescu stiind ca a ramas fara Ministerul Justitiei, ca ministerele liberalilor au fost golite de continut, au ramas numai cochiliile asa… nu a mai putut face pasul inapoi.
Ruperea USL-ului mi se pare o prostie atat de mare facuta din prostia a doi oameni politici care au pus orgoliile lor mai presus de orice.
Au ratat regionalizarea, legea descentralizarii si dupa parerea mea si noua lege a sanatatii.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/541a13bd46b2d07a258933e1aca86c90/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Despre candidatura lu Ponta la prezidentiale: Un lider al unui partid trebuie sa isi asume candidatura cea mai grea. Nu are cum sa nu candideze. Daca nu candideaza se discrediteaza, daca va candida va pierde oricum.
Dupa ruperea USL, nici Ponta, nici Antonescu nu mai poate fi presedinte.
Nu credeam ca-s atat de prosti incat sa se sparga.
Pentru democratie e mai bine, se mai relaxeaza.
Uite in opozitie muncesc eu sa fac PMP-ul asta care nu o sa mearga pe gainarii.
Ponta nu are cum sa fie presedinte, nu are cum. A plecat de la peste 60% si a ajuns la 30 si ceva la suta. Nu am vazut premier cu asemenea viteza de erodare.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1c2d93d95e9430bd67704bbb581e47b6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Sunt sigur ca m-ar fi foarte greu sa lucrez cu Crin Antonescu tot asa cum mi-ar fi imposibil sa lucrez cu Tariceanu. Are un caracter… L-am numit prim-ministru desi nu conta electoral, apoi prima grija a fost sa dea afara PDL-ul de la guvernare si sa suspende presedintele.
Ponta l-a vrut pe Tariceanu ca poate venea cu un grup si spunea ca partea sanatoasa din PNL a ramas la guvernare.
Oricat de prost jurist ar fi, Ponta stie ca Guvernul a fost instalat doar in urma negocierilor cu USL-ul.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/65df0229c282fd1186a5f10cdb9e7081/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Il vad pe Emil Boc un bun candidat al dreptei. A fost un premier cinstit, care in timp de criza a luat masurile care trebuiau luate.
Habar n-am ce vrea Emil Boc, deocamdata sta la Cluj, are proiecte acolo. Spun ce vad eu.
Eu vorbesc de 2016, pentru asta am creat PMP-ul. Dupa ce imi termin mandatul ma voi implica. Sunt in putere, de ce sa nu continui?
Despre o eventuala candidatura a sefului SRI la prezidentiale: George Maior este unul dintre cei mai buni cunoscatori ai statului roman. Nu pot sa vorbesc rau despre el pentru ca il cunosc. Pentru mine este unul dintre oameni care poate aspira la orice functie in statul roman. A fost in PSD, dar e un PSD-ist luminat. E un om care scrie, citeste foarte mult.
N-am fost niciodata la bilantul DNA-ului. Intotdeauna am fost invitat la DNA, la DIICOT si la Parchetul General. Doar la Parchetul General cred ca am fost de cateva ori. Poate ca trebuia sa ma duc sa le multumesc pentru ca ei au devenit puternici in mandatul meu, dar nu am vrut sa le stric ziua de bilant, sa se spuna ca s-a dus presedintele.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/56bf89468a47659c6e179a13ed21494f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
In perioada in care am numit procurorii, a fost o perioada extrem de grea. Eram in fata unei majoritati de 70% si cu o lege care spunea ca propunerile le face ministrul Justitiei. Cei care m-au criticat atunci au fost necinstiti cu mine, mai necinstiti decat salariatii lui Voiculescu. Cei care au schimbat legea, legea nu era cu ministrul care face propunerile, ci cu CSM. (va referiti la Monica Macovei – interventia moderatoarei). E usor sa vii de la Bruxelles si sa critici. M-a durut cumplit. Am auzit oameni aici in studioul asta criticandu-ma. Si am mai auzit cum l-a descoperit pe Morar… Cand eu am spus: „Cauta-l pe acel procuror care a avut curajul sa-l aresteze pe Ciupe, un senator PD!” Iar pe Kovesi stiti cum am gasit-o? Am intrebat de cel mai tanar procuror care are cateva dosare. M-am bucurat si ca e vorba de o femeie.
Institutiile statului roman functioneaza. E adevarat, mai blocheaza Parlamentul cate o ancheta.
Nu cred ca se poate intampla anul acesta ca Guvernul sa cada printr-o motiune de cenzura. Dar in Parlament nu poti sti niciodata ce se poate intampla. In ziua in cate te duci in Parlament si ai nevoie de oameni se poate intampla sa nu ii ai.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2c0d5d901af69af6b865c003377c0bac/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
I-as indemna pe oameni politici sa priveasca de la ce a pornit revolta din Ucraina. De la ura oamenilor fata de politicieni, care sunt considerati politicieni corupti, inclusiv Iulia Timosenko. Asa ceva se poate intampla si in Romania, cu deosebire ca in Romania institutiile statului functioneaza spre deosebire de Ucraina. Asta e deosebirea mare la noi fata de Ucraina, ca in ultimii ani in Romania justitia a inceput sa functioneze. Nu e perfecta, dar merge spre bine.
Cu Tiberiu Nitu n-am o problema, cred ca nu are el intelegerea functiei pe care o detine. Pentru mine e ca apa sfintita… e asumat de premier, e revolutionar…
Pe mine m-a dezamagit cumplit pentru ca discutasem pe 6 ianuarie despre acele modificari (ale Codului de procedura penala – n.red.) si nu s-au facut, nu a existat vointa politica. Pentru ASF au facut intr-o noapte.
Din pacate, sunt convins ca UDMR este un bun aliat al lui Victor Ponta pentru relaxarea incompatibilitatii. Pentru ca si in UDMR, coruptia e, Slava Domnului, iar atitudinile lor, de multe ori impotriva ANI, impotriva DNA, sunt atitudini care ii demasca. (Sunt convins ca Victor Ponta, PSD, are un aliat in UDMR, in a relaxa problemele de incompatibilitati. Ei vor niste pedepse administrative, sa nu mai piarda mandatul, poate, sa nu mai piarda nici banii care rezulta din astfel de incalcari de lege. Aici exista un risc. Dar o sa il supraveghez si, de buna seama, daca ajunge pana la mine legea trecuta prin Parlament, o voi ataca la Curtea Constitutionala.
Romania nu a vrut sa se implice foarte mult in problema Ucrainei, am vrut sa ajutam Republica Moldova. Singura problema e sa nu existe o contaminare spre Republica Moldova, suntem intr-o zona de conflicte inghetate.
M-as bucura ca Statele Unite sa se comporte ca pana acum vreo 8 ani si sa faca o prioritate din securitatea acestei regiuni. Avand in vedere diversitatea de opinii din interiorul Uniunii Europene, sper ca SUA sa se intoarca si sa faca o prioritate.
Pentru Ucraina e vorba de o negociere pe care trebuie sa o faca SUA si Marea Britanie cu Rusia, pentru ca Ucraina si-a distrus arsenalul nuclear in schimbul unor garantii. Daca Ucraina nu isi distrugea arsenalul nuclear, astazi nimeni nu indraznea sa ii calce teritoriul.
Ianukovici trebuie sa isi dea demisia. A ordonat sa se traga in populatie cu munitie de razboi, nu mai are legitimitate desi a fost ales. Apoi a si plecat din tara. Exista riscul ca fiind presedinte legal ales, ne putem trezi cu domnia sa ca da declaratii care nu vor permite pacificarea Ucrainei. Cel mai bine e sa nu se mai bage deloc, si-asa nu il mai recunoaste nimeni. Dar atata timp cat e presedinte cu Guvern in exil va mentine tensiunile
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d7dbc4efd01b77b2271aa3df3a953075/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Sper sa nu se ajunga la conflict militar in Crimeea pentru ca cea mai mare parte a militarilor s-au predat, au trecut de partea autoritatilor proruse. Deci rusii nu mai au in cine sa traga. Dar trebuie sa ne uitam si la faptul ca militarii ucraineni nu sunt platiti de cateva luni.
Rusia intotdeauna a avut aceasta tendinta spre expansiune. Acum au inceput sa se indrepte spre UE tari care au fost parte a Uniunii Sovietice. Foarte greu au acceptat ideea. Amintiti-va ce luari de pozitie au fost inaintea intrarii Romaniei in NATO. Tari din structura Uniunii Sovietice incep sa plece spre vest.
Declaratiile mele cu privire la Modova nu reflecta decat ingrijorarea. N-as vrea sa se faca un pas inapoi pentru ca acolo sunt romani.