VIDEO Un astronom amator a filmat satelitul UARS ce urmeaza sa cada pe Pamant in aceasta saptamana
- Redactia Hotnews
Un astronom amator din Franta a reusit sa filmeze satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care urmeaza sa reintre in atmosfera Pamantului in jurul datei de 23 septembrie, cu o zi mai devreme decat se prognozase, transmite site-ul spaceweather.com. Satelitul de sase tone orbiteaza in stare necontrolata, iar Agentia Spatiala americana a admis ca reziduurile sale nearse ar putea ameninta anumite zone de pe glob.
NASA a explicat ca, desi aparatul spatial se va dezintegra la intrarea in atmosfera, nu toate resturile acestuia vor arde complet.
Satelitul UARS a fost lansat in urma cu 20 de ani de la bordul navetei Discovery, cu misiunea de a studia schimbarile climatice, in cadrul unui proiect de 750 de milioane de dolari. Aparatul a fost scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005.
Saptamana trecuta, Agentia spatiala americana a anuntat ca satelitul va cadea pe Pamant pe 23 septembrie.
Legault a folosit un telescop de 14 inch pentru a urmari caderea satelitului. „UARS parea sa se rostogoleasca, cel mai probabil din cauza coliziunii cu deseuri spatiale in urma cu cativa ani”, a declarat el.
Alti astronomi amatori au relatat ca au observat strafulgerari de lumina ce proveneau de la satelitul UARS.
Nu se stie exact locul in care va cadea UARS, insa e posibil ca acesta sa fie localizat undeva intre Canada si America de Sud. Tinand cont de faptul ca 75% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, e foarte posibil ca satelitul sa cada in ocean.
NASA se asteapta ca cel putin 26 de bucati mari din reziduurile sale nearse sa ramana intacte la intrarea in atmosfera Pamantului si sa ameninte anumite zone de pe glob. Potrivit calculelor, distanta pe care se vor intinde acestea va fi de 800 de kilometri.
NASA a calculat ca exista o sansa de 1 la 3.200 ca bucati din satelit sa loveasca o persoana aflata pe pamant. Agentia Spatiala americana a cerut oamenilor care gasesc bucati de satelit sa nu le atinga, deoarece ar putea avea muchii ascutite. In plus, UARS este proprietate a guvernului SUA.
NASA si cei de la Joint Space Operations Center din U.S. Strategic Command, aflati la baza Vandenberg din California, monitorizeaza satelitul, insa nu vor putea indica zona exacta unde va cadea decat cu doua ore inainte ca UARS sa reintre in atmosfera.