VIDEO „Un pas mare înainte și doi pași înapoi”. Un interviu Reuters arată frustrarea lui Volodimir Zelenski față de aliații occidentali
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea într-un interviu acordat Reuters despre întârzierea deciziilor aliaților occidentali. „Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a spus președintele ucrainean care spune că aliații ar putea doborî rachetele ruse deasupra Ucrainei în anumite circumstanțe.
Zelenski îi acuză pe occidentali că se hotărăsc prea greu
În mod clar frustrat, Zelenski a descris furnizarea ajutorului, în special a apărării antiaeriene, precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul cu Rusia, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi pași înapoi”, adăugând că „trebuie să schimbăm puțin paradigma”.
„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a spus el.
PREVIOUSLY RECORDED: President Volodymyr Zelenskiy speaks to Reuters five years since taking power in Ukraine https://t.co/gOcpWMTV9t
— Reuters (@Reuters) May 20, 2024
„Dacă ucrainenii ar fi avut Patriot mai devreme, de exemplu, ar fi putut preveni multe atacuri ale Rusiei asupra energiei și infrastructurii”
Zelenski face apel la doborârea țintelor rusești de pe teritoriul țărilor NATO care sunt vecine cu Ucraina
El a spus că încurajează partenerii să se implice direct în războiul cu Rusia, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească armele occidentale împotriva echipamentelor militare inamice care se adună lângă graniță.
Zelenski a sugerat modalități prin care aliații ar putea ajuta mai mult, inclusiv prin doborârea de rachete rusești deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanțe.
„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei”, a spus el. „Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer”, a adăugat Zelenski, referindu-se la F-16 proiectate de SUA, dintre care unele speră să fie folosite în luptă în curând.
„Nu poți oferi asta chiar acum? OK… ne întoarcem la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor NATO care ne sunt vecine: ridicați-le… doborâți ținte, protejați civilii.”
„Pot să facă asta? Sunt sigur că da. Este acesta un atac al țărilor NATO, implicare? Nu.”
De altfel, publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scria recent că parlamentari germani susțin ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian de deasupra vestului Ucrainei chiar de pe teritoriul Alianței Nord-Atlantice.
Oficialii polonezi au menționat și ei anterior această posibilitate, dar nu au fost prezentate până acum decizii concrete.
Negocieri pentru folosirea echipamentului occidental pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei
Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaționali pentru a-și folosi armele pentru a lovi echipamentele militare rusești la graniță și mai departe în interiorul teritoriului rus.
„Până acum, nu este nimic pozitiv”, a spus el.
Statele Unite au rezistat apelurilor ucrainenilor de a folosi rachetele furnizate împotriva teritoriului rus recunoscut internațional, reflectând îngrijorările Occidentului cu privire la riscul de escaladare, încercând totodată să se asigure că Kievul iese învingător.
Potrivit lui Zelenski, situația câmpului de luptă din nord-estul țării este acum sub control, după ce forțele Moscovei au trecut granița și au lansat o ofensvină spre orașul Harkov.
El a spus că lumea nu ar trebui să uite că Rusia face mari presiuni și în est.
Forțele Ucrainei sunt deja întinse de-a lungul liniilor frontului lung de peste 1.000 de km, dar va fi nevoie de timp pentru a pregăti noi recruți pentru luptă în cadrul unei noi eforturi de mobilizare, a spus Zelenski.