Sari direct la conținut

VIDEO Un tunel de langa legendarul oras Teotihuacan scoate la iveala minuni arheologice si promite noi surprize

HotNews.ro
VIDEO Un tunel de langa legendarul oras Teotihuacan scoate la iveala minuni arheologice si promite noi surprize

La 11 ani dupa ce a fost indepartata prima lopata de pamant, arheologii din Mexic au terminat explorarea unui tunel de peste 100 de metri unde nineni nu a mai calcat de 18 secole. In tunelul de la Teotihuacan au fost gasite mii de obiecte ce pot da detalii despre o civilizatie care a starnit dispute intre istorici, iar arheologii spera ca in trei camere neexplorate ar putea fi mormintele capeteniilor locale. Mai mult, descoperirile au aratat ca peretii tunelului erau acoperiti de o pulbere minerala speciala care scanteia superb cand oamenii intrau cu tortele.

Teotihuacan este unul dintre cele mai importante sit-uri istorice ale Mexicului, orasul fiind construit incepand cu anul 100 i e n, cu strazi largi si piramide uriase. Marile monumente au fost construite pana in anul 250 si la apogeu, prin secolele V-VI orasul avea peste 120.000 de locuitori, cele mai optimiste estimari vorbind despre 200.000.

Istoricii nu au gasit documente scrise si nici morminte regale, astfel ca nu se stie ce civilizatie mezo-americana a construit o astfel de metropola. Intr-un timp s-a crezut ca e vorba de tolteci, insa acestia au prosperat in alte perioade istorice.

Cea mai mare piramida din Teotihuacan este cea a Sarpelui cu Pene si la 20 de metri sub ea a fost descoperit din pura intamplare in 2003 un tunel a carui existenta a fost dezvaluita de o furtuna care a scos la lumina un put. Sapaturile au durat 11 ani fiindca in tunelul de peste 100 metri lungime s-au gasit zeci de mii de obiecte ce au trebuit inventariate cu grija, fiind esential locul unde au fost gasite si ce le inconjura.

S-au gasit seminte, ceramica, piese de olarit, bijuterii, sculpturi, scoici si oase de animale, toate de acum cel putin 1.800 de ani. In plus, peretii erau „pudrati” cu o solutie facuta din minerale care reflecta lumina tortelor, creand efecte vizuale deosebite, asemanatoare cu un cer cu stele.

Arheologii au avut bucuria de a descoperi trei camere la capatul acestui tunel, camere in care abia s-a inceput cercetarea. Rezultatele vor fi anuntate peste un an, dar arheologii spun ca tunelul trebuie sa fi fost un loc sacru, iar in aceste camere s-ar putea gasi morminte ale conducatorilor orasului.

Pana acum la Teotihuacan’ nu s-au gasit morminte ale fostilor suverani, astfel ca ar fi o premiera care ar aduce informatii extrem de valoroase.

Despre declinul orasului nu se stiu lucruri certe, fiind avansate o serie de terorii, insa caderea a avut loc dupa anul 750 si nu e exclus sa fi fost determinata si de eruptia unui vulcan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro