Sari direct la conținut

VIDEO Victor Ponta despre noua lege a energiei: Am vrut sa fiu receptiv in indreptarea Legii energiei, dar a doua zi am citit ca vrem sa sprijinim baietii destepti

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta sustine ca a fost de acord cu modificarea noii Legi a energiei astfel incat sa fie eliminata obligativitatea tranzactionarii bursei pe energie. Insa a doua zi am citit ca vrem sa sprijinim baietii destepti”, a spus Victor Ponta in cadrul conferintei Energypedia, organizata de grupul CEZ Romania. Noua lege a energiei va suferi modificari majore in perioada imediat urmatoare, chiar daca actul normativ nu are nici trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Potrivit unui draft de proiect de Ordonanta de Urgenta obtinut de HotNews, Guvernul doreste sa modifice legea in asa fel incat producatorii de energie sa nu mai fie obligati sa incheie contracte doar prin OPCOM (bursa energiei).

  • Prezent la conferinta, Nicolae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca ar putea fi modificata Legea printr-o reglementare secundara. Dar se poate renunta la aceasta modificare, daca bursa energiei OPCOM ar dezvolta noi platforme de tranzactionare. De altfel, OPCOM chiar incearca sa dezvolte un nou produs care sa rezolve problema unor actori de pe piata care spun ca nu pot sa faca noi investitii din cauza obligatiei de a vinde energie pe bursa.

Noua lege a energiei electrice si a gazelor naturale (Legea 123/2012) va suferi modificari majore in perioada imediat urmatoare, chiar daca actul normativ nu are nici trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Potrivit unui draft de proiect de Ordonanta de Urgenta obtinut de HotNews, Guvernul doreste sa modifice legea in asa fel incat producatorii de energie sa nu mai fie obligati sa incheie contracte doar prin OPCOM (bursa energiei). Vanzarea intr-un mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu a fost, de altfel, laitmotivul realizarii noii legi. Acum, se doreste exact eliminarea acestor obligatii. Practic, se lasa loc revenirii „baietilor destepti” din energie.

Principalele declaratii ale premierului

  • Multumesc celor care investesc in continuare pentru faptul ca au incredere in tara noastra
  • Dincolo de politeste este evident ca traim intr-o Europa si o lume in care bataliile s-au mutat pe acest teren al invesititiilor si crearii locurilor de munca. Intr-o Europa in care vestile bune sunt extrem de tare si unde atunci cand ai o crestere de 1% ceilalti te privesc cu invidie
  • In Romania sunt doua domenii cu potential extraordinar, respectiv agricultura si energia. Agricultura depinde, foarte mult, de voia divina, ca sa spunem asa.
  • In zona energiei si in acest an a continuat sa fie o zona foarte importanta pentru dezvoltarea Romaniei
  • Avem o sansa extraordinara in domeniul energiei
  • Sunt multe lucruri pe care le invatam din propriile greseli. 
  • Privesc cu mare admiratie la CEZ, asa cum privesc la alte companii europene, si constat ca o parte din ceea ce in Romania s-a considerat a fi axiomatic, si anume ca statul nu poate sa fie actionar eficient la o companie energetica, iata, nu e adevarat in alte cazuri. Sau ca in Romania nu putem sa avem o companie care sa produca integrat energie si termo, si eoliana, si nucleara – iata ca tot nu e adevarat. Nu stiu de ce, ceea ce altii reusesc, noi credem ca nu putem reusi sau, eventual, spunem ca nu suntem lasati sa facem lucrul asta, noua ni se interzice, ceea ce altii pot sa faca. Cred ca aici tine, in primul rand, de capacitatea proprie a Romaniei de a avea o strategie pentru care sa se bata cu partenerii nostri si pe care sa o explice foarte clar.
  • Am tinut foarte mult sa facem cativa pasi importanti in ceea ce priveste reglementarea, legislatia si practic mesajul politic si legislativ pe care trebuia sa-l dam zonei energiei. Noile legi adoptate in aceasta vara, fie ca vorbim de ANRE, de energia electrica, de gaze, imi doresc si cred, din discutiile pe care le am cu dumneavoastra, cei care beneficiati direct de aceste prevederi legislative, imi doresc sa reprezinte exact acele idei care sprijina ideea de dezvoltare in viitor si de strategie coerenta. Vorbim de liberalizare, vorbim de parteneriat, vorbim in aceste legi de competitie corecta.
  • Si sigur ca reglementarile legale nu au fost de la inceput perfecte, sigur ca sunt lucruri de indreptat. Dar aici, vreau sa fac o paranteza, extrem de importanta. Este, din punctul de vedere al Guvernului, este extrem de important ca acele lucruri care trebuie indreptate in zona legislativa sa provina si sa fie sprijinite tocmai de dumneavoastra, cei care aplicati legile bune si care va impiedicati de legile rele.
  • Va dau un singur exemplu: am avut ocazia sa discut cu multi dintre dumneavoastra, in diversele intalniri pe care le-am avut, si cred ca, fara exceptie, toata lumea mi-a explicat ca o anumita prevedere din lege, cea referitoare la posibilitatea de achizitie a energiei doar de pe OPCOM, noi am gandit-o corect, am gandit-o pentru a preintampina, pentru viitor, ceea ce Romania a avut ca problema primordiala in ultimii ani – contractele bilaterale dezavantajoase pentru companiile de stat. Am incercat si am pus o bariera, dar o bariera atat de stricta incat si investitorii privati se lovesc uneori de ea si mi s-a explicat ca, uneori, o prevedere atat de rigida impiedica tocmai desfasurarea unor investitii private. Am vrut sa fiu receptiv si sa spun: bun, de acord, daca toata lumea spune ca trebuie indreptat ceva, suntem gata sa indreptam. Dupa care imediat, a doua zi, am citit ca iarasi vrem sa lasam „baietii destepti”. Ce vreau sa va spun cu acest lucru? Nu neaparat sa cititi presa din Romania, pentru ca va fi destul de dificil sa intelegeti ce se intampla, dar sa va spun ca, din punctul de vedere al Guvernului, exista disponibilitatea totala de a discuta cu dumneavoastra, cu industria, cu cei care investiti in energie si ca avem nevoie ca acele modificari, pentru ca vor fi si alte modificari necesare, sa fie promovate si sustinute de catre dumneavoastra. Altfel, intotdeauna oamenii politici si structurile politice se uita mai putin la ceea ce e bine pentru investitii si mai mult la ce scrie intr-un ziar sau pe un site si e foarte important sa fim parteneri in acest efort. Nu am niciun fel de timiditate in a modifica ceea ce e de modificat, cu o singura conditie, sa stiu ca aceste modificari sunt promovate, sprijinite si va ajuta pe dumneavoastra, in eforturile pe care le faceti.
  • Din punctul de vedere al Guvernului exista disponibilitatea totala. Este foarte important sa fim parteneri in acest efort, cu conditia ca aceste modificari sunt promovate, sprijinite.
  • Cel mai important lucru pentru un investitor serios este sa stie ca Romania garanteaza o competitie directa si nu doar legea
  • Ideile principale, strategia principala de parteneriat intre  guvern si investitor este bazata pe ideea unei competitii directe.
  • Din punctul meu de vedere orice initiativa, orice proiect care indeplineste conditii sa fie facuta in conditii de competitie si de concurenta, sa functioneze pe baza unei piete de energie nediscriminatorie, va fi sprijinit total
  • Sunt absolut convins ca parteneriatul intre companie, guvern si autoritatile locale este extrem de important. Intamplator sunt reprezentant in Parlament al unei zone a tarii care depinde aproape in totalitate de buna functionare a sistemului si a sectorului energetic si stiu cat de greu este sa multumesti si managementul – daca se poate si trebuie sa se poata – privat, si autoritatile locale, si, pana la urma, zona sociala, sindicate, tot ceea ce depinde pana la urma de buna desfasurare a activitatii. Sunt insa convins ca, asa cum altii au reusit si nu foarte departe de noi, ci destul de aproape, sunt convins ca Romania isi poate valorifica acest potential, sunt convins ca putem sa avem legi bune si stabile care sa asigure acea stabilitate de care orice investitor are nevoie, sunt convins ca exista din partea – nu doar a mea, ci a tuturor reprezentantilor guvernamentali – constiinta faptului ca zona energiei este o zona in care Romania poate cu adevarat progresa.
  • Spuneam la inceput ca traim intr-o Europa in care si o crestere de 0,1 poate sa fie o veste buna. Sunt covins ca prin eforturile investitorilor si prin capacitate administrativa, Romania poate sa aiba o crestere economica bazata pe investitiile in energie mult mai mare decat o au tarile europene in acest moment
  • Fac un apel sa deveniti un partener al Guvernului. Prin participarea dvs, energia si agricultura vor reprezenta acele motoare de care Romania are nevoie

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/5a65f9322d224b3a3c06b77d09093326/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro