Sari direct la conținut

Viktor Orban susține că „săracii ucraineni” nu pot câștiga războiul împotriva Rusiei

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban a declarat din nou marți că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei „cu cifrele” actuale și că soldații ucraineni de pe câmpul de luptă nu au nicio perspectivă pentru victorie, relatează Bloomberg.

„Uitându-ne la cifre, uitându-ne la împrejurimi, uitându-ne la faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe [în Ucraina], este evident că nu există nicio victorie pentru săracii ucraineni de pe câmpul de luptă”, a declarat el într-un interviu acordat agenției Bloomberg.

Orban, care se află în Qatar pentru forumul economic organizat de statul din zona Golfului Persic, a mai spus că speră ca Donald Trump să câștige un nou mandat de președinte al SUA, premierul maghiar afirmând că doar o realegere a acestuia poate opri războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Orban a vorbit despre necesitatea unei realegeri a lui Trump în funcția de președinte al SUA și mai devreme în cursul lunii mai, când la Budapesta a fost organizată Conferinţa Politică a Acţiunii Conservatoare (CPAC), la care s-au reunit sute de reprezentanţi ai dreptei din Europa şi SUA.

Ungaria s-a oferit să medieze pacea între Rusia și Ucraina

În pofida comentariilor făcute acum de Viktor Orban privind realegerea lui Trump ca singura soluție pentru încheierea războiului din Ucraina, ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a declarat vinerea trecută că Budapesta este pregătită să ofere o platformă pentru negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

„La începutul acestui război le-am transmis ambelor părți, [ministrului rus de Externe] Serghei Lavrov și [șeful cancelariei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski] Andrii Yermak că Ungaria este gata să ofere oricând un loc pentru discuțiile de pace. Această ofertă este încă în vigoare”, a declarat Szijjarto într-un interviu acordat din Kazahstan presei de stat ruse.

„Ori de câte ori Rusia și Ucraina își exprimă disponibilitatea, suntem gata să creăm toate condițiile necesare pentru acest lucru”, a mai spus el cu privire la negocierile de pace.

Acesta a făcut comentariile la doar câteva zile după ce Budapesta a blocat plata următoarei tranşe de sprijin militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace a UE, cerând „garanții” că fondurile vor fi folosite și în alte zone, cum ar fi Balcanii şi Africa de Nord.

În ceea ce-l privește pe Viktor Orban, acesta a declarat de mai multe ori după începerea invaziei rusești că Ucraina nu poate câștiga războiul, în pofida succeselor înregistrate de forțele Kievului pe câmpul de luptă.

În luna iulie a anului trecut el a denunțat într-o conferință de presă susținută la Viena alături de cancelarul austriac Karl Nehammer strategia NATO de a furniza armei Ucrainei. „Acest război sub această formă nu poate fi câștigat”, a susținut premierul Ungariei.

Ungaria se opune aderării Suediei la NATO

Tot marți, Viktor Orban a declarat că guvernul său se opune aderării Suediei la NATO, afirmând că relațiile dintre Budapesta și Stockholm trebuie îmbunătățile înainte de a aproba o astfel de mutare.

„Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia sunt îngrozitor de proaste”, a spus el, adăugând că „nu vrem să importăm conflicte în NATO”.

Noile sale comentarii vin după ce Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, a afirmat la sfârșitul lunii martie că parlamentarii ungari aşteaptă asigurări din partea guvernului suedez că membrii acestuia vor renunţa la obiceiul de a emite păreri critice despre executivul ungar şi statul de drept din Ungaria, pentru ca legislativul de la Budapesta să ratifice în schimb aderarea Suediei.

„Unii parlamentari ungari nu se simt confortabil (faţă de această aderare), pentru că ei au văzut în ultimii ani cum unii membri ai guvernului suedez şi-au făcut un obicei din a pune mereu la îndoială starea democraţiei în Ungaria, au jignit întruna alegătorii şi parlamentarii ungari, şi odată cu ei întreaga Ungarie”, a declarat oficialul ungar.

Câteva zile mai târziu, Zoltan Kovacs a afirmat că „remedierea situației va necesita eforturi de ambele părți”.

„În cazul Suediei, există o sumedenie de nemulțumiri care trebuie rezolvate înainte ca aderarea acestei țări să fie ratificată”, a scris Kovacs pe blogul său, denunțând totodată ceea ce a descris drept o „atitudine ostilă” a Suediei față de Budapesta de ani de zile.

Ungaria și Turcia sunt singurele țări din NATO care se opun aderării Suediei la alianța militară în condițiile în care admiterea unui nou membru trebuie ratificată de toate statele ce fac parte din aceasta.

Finlanda, care a semnat protocoalele privind cererea de aderare concomitent cu Suedia în luna iulie a anului trecut, a aderat oficial la Alianța Nord Atlantică în data de 4 aprilie a acestui an.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro