Sari direct la conținut

Washington Times: Romania, aproape de o criza financiara

HotNews.ro

Cresterea economiei si a salariilor sunt fenomene comune tuturor statelor est – europene devenite recent membre UE, dar la fel sunt si deficitele de cont curent, inflatia si creditarea imprudenta, aspecte care ingrijoareaza o parte din analistii economici, se arata intr-un articol din Washington Times. Inflatia este deja o problema serioasa, iar investitiile straine nu mai reusesc sa mascheze deficitele de cont curent, lucru observat si in Romania. Daca nu vor mai fi atatea investitii ca pana acum, Europa de Est va fi in mare primejdie.

„Letonia are un asemenea deficit de cont curent, fata de care deficitul Statelor Unite pare o plimbare in parc. Economiile celor 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 nu numai ca risca sa se supraincalzesca, s-au supraincalzit deja”, spune Fredrik Erixon, director al Centrului European pentru Economie Politica Internationala (ECIPE), intr-un interviu pentru Washington Times.

Erixon avertizeaza asupra deficitelor de cont curent din ce in ce mai mari din aceste tari, care pana recent au fost mascate de catre volumul mare de investitii straine.

Deficitul comercial al Romaniei nu va mai fi acoperit de investitiile straine

„Deficitul comercial al Romaniei de anul trecut, de 10 miliarde dolari, a fost acoperit de investitiile straine directe in valoare de 9 miliarde dolari, potrivit Financial Times”, spune directorul ECIPE, atentionand ca in acest an, acest lucru nu se va repeta.

Fredrik Erixon a mai precizat ca aproape toate tarile din Europa centrala si de Est se confrunta cu probleme precum scaderea fortei de munca, datorita cresterii cererii, doi factori care, impreuna cu cresterea salariilor, genereaza inflatie. Productia in scadere a crescut inflatia anualizata a Romaniei de la 4% la 6% in ultimele patru luni. Salariile in regiune au crescut de la 8% pana la 25% pe an, iar cresterile salariale si relaxarea creditarii au fost factorii responsabili in cea mai mare masura de cresterea substantiala a importurilor. Cu toate acestea, romanii au inca un salariu mediu de 10.000 dolari pe an, unul dintre cele mai scazute din blocul comunitar, asa ca o spargere a „bulei creditelor” pare inevitabila, mai sustine analistul economic.

Solutii pentru indepartarea dezastrului: mentinerea ratei de referinta la un nivel ridicat, incurajarea economisirii si incetinirea consumului

Directorul ECIPE mai atrage atentia ca foarte multe tari din regiune sunt orbite de cresterea economica si ca inflatia este deja o problema serioasa, care se va agrava.

„Singura modalitate pentru indepartarea dezastrului in regiune este aceea ca bancile centrale sa mentina dobanzile de referinta la un nivel ridicat, sa incurajeze economisirea si sa incetineasca cresterea consumului, pentru reechilibrarea deficitului comercial si micsorarea riscului financiar”, spune Fredrik Erixon.

Costul mare al importurilor, mai avertizeaza economistul, face ca regiunea sa fie in cea mai mare parte dependenta de investitiile straine. Potrivit acestuia, daca nu vor mai veni atat de multe investitii straine, Europa de Est va fi in mare pericol.

„Daca Europa de Est nu-si monitorizeaza cu grija cresterea economica, ar putea pierde progresul inregistrat in ultimii ani si s-ar putea confrunta cu o criza financiara, banci in mare dificultate si lipsa de incredere din partea consumatorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro