Wikileaks a publicat primul document provenit din Romania
Site-ul Wikileaks a publicat prima „telegrama” trimisa de ambasada SUA de la Bucuresti. Este vorba de un document din aprilie 2006. In document se face referire la procesul de adoptii internationale din Romania si la o scrisoare trimisa de Theodora Bertzi, directorul Oficiului pentru Adoptii din Romania. Documentul face parte din cele peste 250.000 de acte secrete apartinand ambasadelor SUA din intreaga lume pe care Wikileaks le face publice in aceste zile.
- Potrivit Wikileaks, documentul este clasificat drept confidential, iar in finalul documentului apare semnatura Taubman. In perioada 2 decembrie 2005 – 3 decembrie 2008, ambasador al SUA in Romania a fost Nicholas F. Taubman. Vezi aici documentul
- Vezi in articol contextul adoptiilor internationale din Romania. In 2005, Oficiul pentru Adoptii din Romania avea pe rol cazurile a 250 de copii care urmau sa fie adoptati de familii americane.
Iata ce se mentioneaza in documente:
Pe 5 aprilie, Ambasada a primit prin posta o scrisoare de la Theodora Bertzi, Secretar de Stat al Oficiului Romanesc de Adoptii (ORA) din cadrul Guvernul Romaniei (GR), datata 29 martie, in care era inclus si raportul final al Comisiei de lucru GR stabilita in iunie 2005, pentru a verifica petitiile inaintate de familii straine pentru a adopta copii romani orfani sau abandonati. Scrisoarea a fost trimisa la EUR/NCE si CA/OCS/CI.
Raportul arata ca nici unul din cei 1092 de copii identificati nu vor fi disponibili pentru adoptie pentru urmatoarele motive: [In continuare sunt enumerate mai multe motive si situatia celor 1092 de copii n.red.]
Comentariu: S-a estimat ca raportul Comisiei de lucru ar trebui sa apara pana la sfarsitul lunii martie, iar Bertzi a anuntat public in decembrie 2005 ca nici unul dintre cazurile de adoptii intre tari nu va fi aprobat. Totusi, procesul total lipsit de transparenta al Comisiei de lucru si calitatea opaca a raportului sugereaza ca unii dintre copii ar putea sa ramana, de fapt, in situatii nepermanente in care bunastarea lor nu este protejata adecvat. Post crede ca ar trebui sa punem presiune asupra GR sa deschida raportul Comisiei spre o analiza internationala transparenta si obiectiva si sa stabileasca un cadru legal ce ar permite adoptiile intre tari pentru cazuri in asteptare ce corespund. In scurt timp vom pune la dispozitia Departamentului recomandarile noastre actualizate.
NOTA: Acesta este primul document publicat de Wikileaks care ar proveni de la Ambasada SUA din Bucuresti. Presa din Romania a publicat pana in prezent doar traduceri ale articolelor sau analizelor aparute in presa internationala.
Context: Adoptiile internationale in Romania
- Octombrie 2001: in urma solicitarilor Parlamentului European, Romania a introdus un moratoriu cu privire la adoptiile internationale. Acest moratoriu suspenda toate procedurile, atat administrative cat si judiciare, privind adoptiile internationale.
- Decembrie 2001: Guvernul a decis insa ca „in situatii exceptionale, cerute de interesul superior al copilului […] Guvernul poate aproba transmiterea catre instanta a anumitor cereri de incuviintare a adoptiei internationale”.
- Februarie 2004: Guvernul roman a decis stoparea completa a adoptiilor internationale.
- Ianuarie 2005: A intrat in vigoare o noua lege care permitea adoptia internationala numai de catre rudele de gradul al II-lea.
- August 2005: Este creat un grup de lucru care a constatat ca in momentul intrarii in vigoare a noii legislatii, existau 1399 de inregistrari pentru adoptii internationale. Acestea nu au fost considerate cazuri exceptionale conform legislatiei precedente.
- Cele 1399 inregistrari mentionate mai sus se refera la 1100 familii si 1092 de copii despre care vorbeste si „telegrama” ambasadei SUA la Bucuresti publicata de Wikileaks.
sursa: Avocat.net
- August 2006: Theodora Bertzi, sef al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), declara ca „40 de copii adoptati de familii din strainatate nu au ajuns niciodata acolo”, in perioada 1991-2002.
- Octombrie 2009: Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adoptiilor internationale, potrivit Mediafax. Executivul a anuntat ulterior ca documentul nu a fost insusit de Guvern.
- Aprilie 2010: Traian Basescu declara la Bruxelles ca legea privind adoptiile nu se va schimba, „cel putin” atat timp cat va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face „la Bruxelles si nu numai”. Declaratia presedintelui venea la o luna dupa ce o petitie prin care se solicita redeschiderea adoptiilor internationale de catre Romania fusese inchisa, la propunerea europarlamentarului Victor Bostinaru si cu acordul tuturor membrilor Comisiei de petitii a Parlamentului European (PETI), transmite Mediafax.
Iata ce nota Euractiv.ro in 2006 despre cazul adoptiilor: 250 de copii urmau sa fie adoptati de familii din SUA
- Legea adoptiilor care a intrat in vigoare in ianuarie 2005 a starnit proteste in randul familiilor americane ale caror cazuri de adoptie erau in curs de derulare in 2001, moment in care Romania a interzis adoptiile internationale in urma unui raport extrem de critic al baronesei Emma Nicholson, raportorul Parlamentului European pentru Romania, si a cererilor ulterioare ale oficialilor UE.
- Nicholson a condamnat „afacerile profitabile din traficul de copii” si a criticat autoritatile pentru „abandonul repetat al copiilor, abuzul si neglijarea copiilor”. Ea a mers pana la a-i acuza pe oficiali de vanzarea de copii. Descriind sistemul romanesc de protectie a copilului ca fiind corupt „din cap pana in picioare”, ea a avertizat ca refuzul de a restructura sistemul ar putea afecta sansele Romaniei de aderare la UE.
- Actionand in numele familiilor americane, ale caror cereri de a adopta 250 de copii romani au fost suspendate in momentul aplicarii interdictiei, Presedintele american George W. Bush a ridicat aceasta problema in fata liderilor romani care au vizitat Washingtonul in luna iulie, la cateva saptamani dupa adoptarea noii legi.
sursa: Euractiv.ro
Citeste o analiza extinsa despre adoptiile din Romania pe menaru.blogspot.ro
Nicholas Taubman, fostul ambasador al SUA in Romania: Am spus ca acei copii promisi in perioada 2001-2005 unor familii americane sa fie dati acestor familii
Intr-un interviu acordat HotNews.ro in 2008, ambasadorul de atunci al Statelor Unite in Romania, Nicholas Taubman, declara ca a sustinut incredintarea de catre statul roman a „copiilor promisi in perioada 2001-2005 unor familii americane”. Iata un fragment din interviu:
„Reporter: Am inteles ca eliminarea vizelor nu are legatura cu interzicerea adoptiilor internationale a copiilor din Romania. Dar dvs. v-ati stabilit aceasta ultima chestiune drept obiectiv, inainte de venirea la Bucuresti. L-ati discutat cu autoritatile romane, in conditiile in care UE ne-a cerut sa interzicem adoptiile internationale?
Nicholas Taubman:
- Cand am venit aici acum trei ani (decembrie 2005, n.red.), chestiunea adoptiilor internationale se referea la un numar de copii din orfelinatele romanesti care au fost promisi unor familii americane. Acestea nu numai ca au venit aici si i-au vazut in orfelinate, dar i-au sustinut financiar ani de zile, ca sa ii poata lua in caminele lor primitoare, pentru a fi sanatosi, pentru a-i educa si a avea o viata mai buna. Si erau acei „copii pe teava” (pipeline children – formularea originala), promisi spre adoptie inainte de intrarea in vigoare a legii.
- Legea a fost adoptata, la cererea Uniunii Europene, si a fost pusa in practica. Cineva ca mine nu poate veni sa spuna: ignorati legea. N-am spus niciodata asa. Am spus doar ca acei copii promisi in perioada 2001-2005 unor familii americane, cred ca erau aproape 100, sa fie dati acestor familii. Guvernul roman a spus ca nu s-a promis acest lucru si ca nu vor exista adoptii internationale. Si nu au existat. Acei copii au fost dati in ingrijirea unor asistenti sociali sau au fost adoptati.
- Situatia a fost foarte complexa. Acum, acei copii sunt membri ai unor familii, sau sunt in orfelinate sau au ajuns la majorat. Din diferite motive, „copiii pe teava” s-au disipat in diverse directii. Iar cu noua lege in vigoare, n-a mai fost nimic de spus. E o lege interna si trebuie respectata si nu pot spune eu ca e o lege proasta. Este lege si atunci ne-am oprit”.