Sari direct la conținut

Zeci de țări au confirmat participarea la summitul de pace pentru Ucraina, anunță Elveția. Ce obiectiv concret vizează conferința

HotNews.ro
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește cu președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, în cadrul unei vizite de lucru în Elveția, la Berna, pe 15 ianuarie 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se întâlnește cu președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, în cadrul unei vizite de lucru în Elveția, la Berna, pe 15 ianuarie 2024., Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor peste160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la un summit care va avea loc la mijlocul lunii iunie și care, speră, Berna, va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta elveţiană Viola Amherd, potrivit Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin, preşedinta Elveţiei a spus că guvernul său încearcă să aducă o participare cât mai largă la respectiva reuniune, dar China încă nu a confirmat participarea.

State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit preşedintei Viola Amherd, care a precizat că ar mai putea surveni până în ultimul moment schimbări în lista participanţilor.

Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis de altfel că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei, şi a estimat prin urmare că fără participarea ei o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar, scrie Agerpres.

Summitul pleacă de la „formula de pace” propusă de Zelenski

Conferinţa din Elveţia, care în lipsa unor contacte directe ruso-ucrainene nu va fi o conferinţă de pace, va fi organizată la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea ca bază „formula de pace” propusă de acesta, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti.

Moscova consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea peninsulei Crimeea şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniunile internaționale care se desfășoară fără Rusia, cum este cea din Elveţia.

Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a se ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional.

Astfel, unul dintre obiectivele summitului va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”.

Conferința, care va avea loc pe 15-16 iunie, într-o stațiune de pe malul unui lac din apropierea orașului central Lucerna, se va concentra și pe alte probleme de interes global, cum ar fi siguranța nucleară, libertatea de navigație, securitatea alimentară și problemele umanitare, conform ministerului elvețian de Externe.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro