Sari direct la conținut

Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”

HotNews.ro
Zelenski în România, oct. 2023, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Zelenski în România, oct. 2023, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit duminică seară pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

  • „Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.
  • Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat naţiunii, conform News.ro.

În acest context, el a mulţumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care şi România: „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”.

„Apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut”

Zelenski a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

  • „Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut.
  • Are diferite capacităţi, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu. Dar lucrăm pentru a o face şi mai puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a spus că fiecare țară care ajută Ucraina să își consolideze apărarea aeriană „ajută la protejarea unor vieţi” și le-a cerut ucrainenilor, tuturor celor „ale căror voci sunt auzite în lume”, jurnaliştilor, tuturor celor care susţin Ucraina în lume să ajute la consolidarea apărării.

„Să ajute! Suntem capabili să trecem cele mai dificile teste. Dar numai când suntem împreună, în unitate, când avem grijă unii de alţii şi când milioane de oameni îşi ajută apărătorii şi ţara. Este imperativ să fim uniţi şi recunoscători”, a pledat Zelenski, în condiţiile în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o „oboseală” a Occidentului în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei.

România a oferit, de la începutul războiului în Ucraina, 15 „pachete” de ajutoare militare, susține Zelenski

În 10 octombrie, Volodimir Zelenski a făcut prima sa vizită oficială în România, fiind primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Zelenski avea programat un discurs în Parlament, însă acesta a fost anulat.

Într-un interviu acordat atunci mai multor televiziuni românești, Zelenski a spus că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.

El a spus că discuțiile pe care le-a avut cu oficiali români în vizita sa de la București s-au concentrat și în jurul celui de-al 16-lea pachet pe care România l-ar putea oferi drept sprijin. Zelenski s-a adresat direct poporului român, spunând că este foarte recunoscător pentru tot ajutorul oferit:

  • „Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând.
  • Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. Și președintele vostru, sunt foarte recunoscător, Guvernul vostru… Și sunt recunoscător, pentru că ei se bazează pe sprijinul dumneavoastră. Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei”.

Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro