Sari direct la conținut

Zi instabila pe piata financiara din Statele Unite

HotNews.ro

O noua zi de instabilitate s-a inregistrat in Statele Unite. Potrivit BBC, pretul actiunilor a inceput sa scada masiv pe Wall Street, pe masura ce s-au intensificat indoielile privind ratificarea in aceasta saptamana a planului autoritatilor federale de salvare a institutiilor financiare americane.

La New York, indicii bursieri Dow Jones si Nasdaq au pierdut 3,27 respectiv 4,17%. Intre timp, in Congresul de la Washington democratii si republicanii negociaza o trecere rapida a legii care da dreptul administratiei Bush sa cheltuiasca 700 de miliarde pentru a salva Wall Street-ul.

Marti, George Bush va sustine discursul sau de adio in fata Adunarii Generale a ONU si va da asigurari ca va face tot posibilul pentru a evita propagarea crizei. Potrivit analistilor, panica ar putea continua daca vor aparea noi anunturi privind cumpararea de banci de afaceri americane de catre institutii financiare straine sau din SUA.

Ingrijorarile privind masurile guvernamentale s-au reflectat si pe piata valutara, unde dolarul a inregistrat cea mai mare scadere din 2001 pana acum, in raport cu alte monede. Cea mai radicala schimbare s-a petrecut in ceea ce priveste pretul petrolului, care a crescut cu peste 16 dolari pe baril.

ARHIVĂ COMENTARII
Nope2008 • 2008-09-23 10:14:51
Democratii sunt extrem de enervati de rapiditatea cu care administratia Bush a raspuns crizei si de faptul ca planul Bush a primit satifecit si de la OCDE. Daca nu exista criza, dispare inca un argument din campania democrata, dupa ce a disparut si cel cu Irakul (in urma succesului planului lansat de Bush in martie 2007). Obama si democratii au nevoie de scandaluri, de crize, de morti in Irak, de falimente, pentru a "demonstra" ca sunt in drept sa critice republicanii. Daca Irakul e stabilizat si criza financiara e rezolvata, democratilor nu le raman decat argumente minore contra administratiei republicane si pierd orice sansa reala de a castiga in noiembrie. Asa ca imediat ce Bush a propus planul, Obama s-a balbait 2 zile pana cand liderii din Congresul majoritar democrat au decis ca trebuie intarziat maximum cu "ratificarea". Asa ca se dezbate in "comisii", se negociaza fiecare paragraf, se fac calcule, isi da cu parerea fiecare deputat sau senator si i se ofera astfel timp lui Obama sa para si el "pe faza" cu ce se intampla. McCain a avut dreptate cand l-a acuzat pe metis ca "Obama prefera ca USA sa piarda un razboi decat sa piarda el campania" ! Evident, in fata ezitarilor si mascaradei din Congresul majoritar democrat (considerat unul dintre cele mai impopulare din istoria USA, cu doar 20% satisfacuti, in timp ce Bush are 34%), actorii de pe pietele bursiere devin nervosi si prefera sa lichideze pozitii prea expuse. Vor fi miscari contradictorii: dolarul va scadea ceea ce va favoriza exporturile US si pretul la baril va creste(exprimat in dolari acesta urmeaza curba monedei americane). Insa situatia va fi temporara, pt. ca scadere la bursa si neincredere in planul Bush semnifica neincredere in economa mondiala, scaderea consumului si scaderea pretului la baril (care a inceput deja de ieri seara). Pana nu se "curata" sistemul bancar de idiotii care au dat credite aiurea, nu se vor linisti "apele" bursiere si monetare.
1 0
daniel • 2008-09-23 10:41:37
activistule esti platit de karl rowe si gasca lui de douche bags
0 2
Cifrus • 2008-09-23 11:45:32
Sondajul (desi trebuie privit cu circumspectie, CNN fiind pro-democrata, asa cum Fox News e pro-republicana) arata ca Obama a profitat clar de criza financiara. Daca acum 7 zile, acelasi CNN arata 48%-48% intre candidati, azi el arata ca Obama a castigat 3% si McCain a pierdut 2%, scorul devenind 51%-46% in favorarea lui Obama. 47% din cei interogati considera ca "republicanii sunt de vina" pt. criza financiara si Obama are un avans de 11 procente la intrebarea "cine va poate rezolva problemele economice". Rezultate care arata ca propaganda democrata din ultimele zile a mers, ideea ca "republicanii sunt de vina" a patruns in opinie. Sondajul are o marja de eroare de 3%. Mai sunt 42 de zile pana la alegeri si sambata noaptea (ora 2.00, ora Romaniei) va avea loc prima dezbatere live intre Obama si McCain. Obama e un slab competitor in astfel de situatii, McCain e performant. De aceea staff-ul democrat a decis sa intrerupa orice deplasare a lui Obama timp de 3 zile, pt. a-l antrena. Staff-ul a urmarit toate dezbaterile lui McCain din ultimii 2 ani, concentrandu-se asupra momentelor cand acesta se enerva. Se pare ca aceasta va fi strategia, Obama va incerca sa para calm si sigur pe el si va arunca afirmatii "destabilizatoare" care sa-l "enerveze" pe McCain in speranta ca republicanul va parea agitat si confuz. Sarah Palin va avea in urmatorele 2 zile intalniri la ONU cu sefi de stat: presedintii Indiei, Pakistanului, Afganistanului, Irakului, Columbiei, Georgiei, Ucrainei, toate tari aliate USA si apropiate de administratia republicana. Guvernatoarea se va intalni in prealabil cu Henry Kissinger, pt. a pregati discutiile cu sefii de stat. De Joe Biden nu-i pasa nimanui. Singurul eveniment notabil e un eventual scandal in perspectiva pt. VP-ul democrat, dupa ce s-a aflat ca o parte din cei care i-au dat bani pt. campanii senatoriale sunt iranieni "americani" apropiati de regimul de la Teheran !
1 0
andrei • 2008-09-23 12:16:17
McCain a scazut in sondajul CNN pentru ca s-au terminat cele 15 minute de glorie ale lui Palin. Femeile, electoratul pe care s-a mizat foarte mult atunci cind a fost aleasa Palin, au inceput sa isi puna intrebari si sa fie mult mai circumspecte. Majoritatea americancelor sint pro-choice. Palin este pro-life. Este un handicap foarte mare pentru McCain and Co. Mai adauga si scandalu trooper gate sau cum naiba ii zice si o sa te lamuresti. Iar criza financiara nu prea are nici o legatura cu sondajele politice. Astept cu nerabdare prima dezbatere live intre candidati (mersi de informatie).
0 0
Zizitop • 2008-09-23 11:23:04
Draga Nope2008, Cred ca cei care conduc tara au aflat de criza inainte de noi. Cu toate astea nu au facut nimic. Au preferat ca criza sa se accentueze pentru a putea fi folosit argumentul urgentei (cam in acelasi mod in care se atritbuie contractele fara licitatie in Romania). Intrebarea e: - De ce sa fie salvate bancile si nu oamenii care au datorii la banci?? In loc sa-i dai bani bancii ca sa nu intre in faliment, da-i bani omului care nu-si poate plati casa. Mi se pare si mai just, cum practic tot banii contribuabililor sunt folositi. - Unde e captialismul? De ce sa nu ajuti un magazin de banane care da failment?? Da, e drept, impactul economic al magazinului de banane iesind de pe piata e mic, dar asa e si suma platita pentru salvarea lui: mica. Inca o stratagema de a fura legal bani publici si ai varsa in contul catorva. Cu respect, Claudiu PS: Succesul din Irak e succes in masura in care un om talharit care nu mai poate lupta e considerat "succes" de agresori. "Nu spera cand vezi miseii /La izband facand punte!"
0 0
andrei • 2008-09-23 12:06:44
De ce politizezi tu aiurea? E foarte normal ce s-a intimplat ieri pe bursa. Dupa o crestere masiva, cum a fost vineri, era normal sa scada ieri. Toti cei care au avut profit de 30-60% au vindut masiv, pentru a-si scoate banii. Ratificarea probabil se va face destul de repede. Oamenii se tem ca planul nu o sa functioneze, sau o sa-i coste pe contribuabilii americani foarte mult. In nici un caz nu se tem ca nu o sa fie ratificat la timp. De ce nu spui tu ca senatorii republicani au fost cei enervati la culme de interventia administratiei? Nu cei democrati. Republicanii sint aia care sustin neinterventia in nici un fel in treburile economice. Chiar si cind toata lumea zica ca trebuie reglementata mai bine Nu stiu de ai scos tu BS astea cu culise, comitzii si comitete, dar mai bine ti-ai vedea de treburile tale. Asta presupunind ca ai si treburi...
0 0
TERENONLINE • 2008-09-23 11:43:26
septembrie toata a fostinstabila si nu s-a terminat; vorbim dupa alegeri (SUA)
0 0
Mihai • 2008-09-23 14:18:33
Zilele astea se iau decizii cruciale in congresul american: sa lasam o criza sa se intample (falimente, instabilitate) sau sa dam toata puterea trezorierului si sa ne transformam in dictatura. Lucrurile nu sunt lasate la voia intamplarii. Se creaza presiune pe congress din multe directii. Bombite, inmultirea mesajelor de la "teroristi" ....sa zica lumea: "Cum sa lasam falimentele sa se intample, asta ar genera o criza si toti "teroristii" o sa atace. Mai bine dam toata puterea unuia "de-al nostru" (trezorierul). Trezorierul Paulson zice ca "discuta agresiv" cu guverne din toata lumea sa faca aceeasi miscare. Adica nationalizari. Cu alte cuvinte vor sa construiasca colosi financiari-bancari-industriali si astfel orice intreprindere mica-mijlocie va fi strearsa. Pai mai oameni buni, asta inseamna dictatura mondiala. Nu va mai amintiti ce inseamna nationalizarile? Statul are tot, omul nimic, si o elita conduce show-ul. Si n-a fost bine in caz ca ati uitat. Democratia este strans legata de neinterventia statului in piata libera decat pentru a crea un cadru nu pentru a salva pe unii cu pile.
0 0
au studiat • 2008-09-23 21:04:18
si au invatat, acum aplica
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro